Sverige
27 juni 2013 10:27

Ryttare bra på upptäcka stroke

Ryttare är duktiga på att upptäcka stroke. Fyra ridklubbar i Sverige får nu diplom för att de fått flest medlemmar att göra AKUT-testet i den Nationella strokekampanjen.

Nationella strokekampanjen arbetar för att lära allmänheten att känna igen tecken på stroke. Deras satsning ”Den stora utmaningen – sport vs stroke” riktar sig till idrottare, motionärer och supportrar och har hittills engagerat 3 500 idrottföreningar och 52 000 idrottare att göra AKUT-testet på nätet.

När nu de 20 bästa föreningarna i landet får pris för att ha engagerat flest visar det sig att fyra av dem är ridklubbar. Ludvika ridklubb lyckades bäst med att få över 400 medlemmar att göra AKUT-testet.

– Vi har länkat till AKUT-testet från vår webbplats och följt hur vi klättrat på strokekampanjens topplista. Det blev som en tävling för oss och givetvis vill vi göra bra ifrån oss när det handlar om någonting så viktigt som att lära sig rädda liv, säger Elisabeth Svedemark, ridskolechef på Ludvika ridklubb, i ett pressmeddelande.

Förutom Ludvika ridklubb, fick också Insjöns ridklubb, Leksands ridklubb och Falu ridklubb diplom.
– De här klubbarna har gjort en jätteinsats. Varje år drabbas 30 000 personer av stroke. Genom att lägga två minuter på ett enkelt AKUT-test på vår webbplats, kan alla lära sig symtomen på stroke och rädda liv i sin omgivning, säger Noemi Katzenberg Berger, projektledare för Nationella strokekampanjen.

Läs mer

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-