Hästägartips
9 september 2020 11:24
Ridsportplus

Ryttare tvekar inför ny trend

BarfotaPeder Fredricson gör det. Och fransmannen Julien Epaillard. De rider hästar barfota på hopptävling. Att låta hästen vara barfota har fördelar – men det krävs särskilda förutsättningar.

Ryttare tvekar inför ny trend
Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Uppenbart finns ett stort intresse att hitta nya vägar inom ridsporten. Peder Fredricson är en av dem som är beredd att testa nytt. Han rider tre hästar barfota både hemma och på tävling. Framför allt har Peders topphäst Hansson WL reagerat positivt på att gå utan skor.
    –  Men det gäller att ha kontroll varje dag och vara noggrann med underlaget som en barfotahäst arbetar på, sa Peder efter segern med Hansson WL i comebacken på Sundbyholm.

    Med det menar han att barfotahästen ska ridas på mjukt gräs och fibersand. Bara.

    Peder-fredricson-hov-1-200802-rt
    Peder Fredricson visar hur barfotahoven belagts med en 2-komponentsplast på hovens bärrand. Foto: Roland Thunholm

    Det är flera hoppryttare som har testat att rida oskodda hästar både under träning och tävling. Dressyrryttarna är mer tveksamma till att rida utan skor. Men det varierar där också.
    – Här i Tyskland rider vi unghästarna barfota. Men vid fyra års ålder är de flesta skodda, säger Therese Nilshagen, landslagsryttare i dressyr, stationerad i Tyskland.

    Vill ha skor för att kunna rida ut

    Tinne Vilhelmson Silfvén har inte heller någon större erfarenhet av att rida sina dressyrhästar barfota.
    – Vi vill gärna rida ut våra tävlingshästar. Det är så viktigt att de får komma ut i naturen och vi har rätt många grusvägar. Då blir slitaget för stort, säger hon.

    OS-ryttaren Steffen Peters, USA, är mycket positiv till att rida barfota. Han säger i en intervju att förbättrad hovkvalitet och friare rörelser är några av alla de fördelar som visat sig efter att skorna plockats av hans häst.

    Rider unghästar så länge som möjligt utan skor

    Jan Jönsson, legendarisk fälttävlansryttare, OS-medaljör och tidigare förbundskapten, är för att den unga hästen rids oskodd.
    – Vi rider unghästar så länge som möjligt utan skor. Ofta går det bra att rida på gräs utan skor och broddar.  På dagens fina fiberunderlag går det att rida barfota utan problem. Men du får använda huvudet och inte utmana med fel underlag. Det gäller att tänka efter före, säger han.

    Pether Markne, A-tränare och OS-ryttare, har ingen större erfarenhet av att rida utan skor, utom på unghästar.
    – Men jag förstår vad Peder Fredricson är ute efter. Att låsa fast hoven med skor och kanske sidokappor, det känns inte bra och naturligt. Så jag kommer att fundera en gång till, säger han.

    Expertisen eniga om fördelarna

    De veterinärer och hovslagare Ridsport har talat med är eniga:
    – Har hästen tillräckligt bra hovkvalitet är det givetvis en fördel om den kan gå barfota, säger Ove Wattle, veterinär och expert på hovar vid SLU, Sverige Lantbruksuniversitet.
    – Men det ska inte vara ett självändamål att hästen ska gå utan skor.

    Tidigare landslagsveterinär Jonas Tornell säger att han då och då ger råd om att vissa hästar som trampar igenom för mycket i kotorna behöver gå barfota. Detta för att stärka leden och gaffelbanden.
    – Hästen rätar upp sig i kotleden och det påverkar även senor och ligament.

    Peter-glimberg_lg-3
    Hovslagaren Peter Glimberg ansvarar för hovvården av hästarna på Grevlunda Foto: Lottapictures

    Peter Glimberg är den som ansvarar för skoningen hos Peder Fredricson på Grevlundagården och han tar även ansvar för barfotahästarna.
    – Fungerar hästarna utan skor är det jättebra. Men det kräver minst lika stor omsorg som en häst med skor. Man måste titta till hovarna lika ofta hos en häst utan skor, säger han.

    Plast används som hjälpmedel

    Det finns hjälpmedel att ta till för att hästen inte ska bli ömfotad. En tvåkomponentsplast läggs som en rand där skon normalt ligger och kan avlasta hoven ungefär som en sko gör.
    – Det vi använder är något som egentligen används främst till föl som behöver korrigering av hoven, säger Peter Glimberg. Det är dyrt och plasten sitter inte särskilt länge.

    Hästar där slitaget överstiger tillväxten går inte att ha oskodda.

    Studierna kring hur hästar reagerar med och utan skor är ganska få.
    –  Ofta är de beställda och bekostade av skotillverkare, säger Peter Glimberg.

    De positiva effekterna av skoning kan överväga för att hästen ska skos.

    Han skulle gärna se fortsatta studier.
    – De moderna underlagen är ganska fasta med mycket grepp eller friktion.  Traditionella ridhästskor är ganska breda och tjocka, hoven lyfts från marken av skons tjocklek, vilket kan göra att hoven och strålen får sämre understöd eftersom hoven stannar ovanför underlaget. Om man lägger på till exempel  konkava eller halvrunda skor för att hoven ska sjunka ner i underlaget, kan det bli för mycket grepp.

    Tunna travskor testas som alternativ

    Av just den anledningen testas även några skodda hopphästar  på tunna, platta och släta travskor, berättar Peter Glimberg.
    – Men de positiva effekterna av skoning ska överväga för att hästen ska skos.

    Peter Glimberg berättar att han har sett bland annat tyska dressyrhästar tävla barfota bak under mästerskap.
    – Att tävla barfota är inte nytt och  inte bara för hopphästar.

    Fakta

    Kostnader för skoning:

    • Det finns ingen fast prislista. Priserna varierar runt om i landet. I storstadsområdena är priset oftast högre och dessutom sätts det efter hovslagarens utbildning. En hovslagarmästare kan ta ut mer eftersom utbildningen har varit lång.
    • Det fanns drygt 35 700 hästar med aktiv tävlingslicens 2019.
    • Antal hästar som en hovslagare skor per dag: Cirka 3,2.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 14/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden