Sverige
16 maj 2014 10:42

Ryttare vägras bidrag för friskvård

Alla fyra allianspartier säger ja till ridning som friskvård, men efter åtta år med deras styre har inget hänt ändå. Nu bollas frågan mellan riksdagen, regeringen och Skatteverket som en riktigt het potatis - eller kanske som en Svarte Petter.

Ryttare vägras bidrag för friskvård
Vem ska ta tag i frågan om ridning som friskvård? Ingen verkar vilja ta ansvaret för att utöka avdragsrätten, trots att många tycker att ridsporten är bra för folkhälsan. Arkivbild: Roland Thunholm

Alla arbetsgivare kan erbjuda gratis friskvård för sina anställda. De kan simma, gå på gymmet, spela hockey eller bowla – men inte rida.
– Det borde bara handla om att ändra en praxis, säger riksdagsledamoten Cecilia Widegren (M).
Men alla politiker och tjänstemän verkar vilja att Någon Annan ska lösa frågan, som kan ge tiotusentals ridskoleryttare upprättelse och slå fast en gång för alla att lektionspassen är både friskvård och folkhälsa.

Frågan är långt ifrån ny, men i år får den ny status. Den är en av två profilfrågor för Svenska Ridsportförbundet inför valet.
– Vi ser det här som en rättvisefråga. Det är så förlegat att se ridsport som en exklusiv sport som är svår att utföra, säger Kicki Ronnerberg-Bäckman, verksamhetschef för samhällsfrågor på SvRF.

Vill du läsa mer om hur partierna ser på ridsport som friskvård? I Ridsport nr 9, som finns i handeln i dag, kan du läsa hela reportaget.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden