Hästliv
6 april 2014 08:35

Ryttarens sadelval inte alltid bäst för hästen

En ny studie i Skottland visar att sadlar vars stoppning är bäst för hästens ryggrad har motsatt effekt på ryttarens ryggrad.

Ryttarens sadelval inte alltid bäst för hästen
Bäst för hästen är inte alltid bäst för ryttaren - och tvärtom. Det visade en sadeltest i Skottland.

Universitetet i Dundee har testat två sorters sadlar – ullstoppade och luftstoppade – på sex erfarna ryttare och en häst utan ryggproblem. För att mäta det tryck som häst och ryttare utsattes för användes tryckkänsliga mattor.

De luftstoppade sadlarna reducerade trycket på hästens ryggrad men ökade trycket på ryttarens ryggrad. Ryttarna uppgav att de kände sämre kontakt med hästen i de luftstoppade sadlarna och samtliga ryttare föredrog de ullstoppade. Varför de luftstoppade sadlarna gav ett ökat tryck på ryttarens ryggrad kan bero på att ryttarna omedvetet ökade sätets tryck neråt för att kompensera den sämre kontakten med hästen.

– Frågan infinner sig om ryttare ska använda en sadel som minskar trycket på hästen eller på sig själva, konstaterar professor Rami Abboud som lett den skotska studien.

Mer om studien (på engelska)
Källa:ATL

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden