RyttarrespektFör hoppryttaren Johanna Lassnack var det tidigare kaos på framridningen, innan hon fann verktyg för hur hon skulle agera. Tillsammans med Pontus Hugosson och Carl Hedin håller hon nu clinic på temat ryttarrespekt - med fokus just på framridningen.
Ryttarprofiler håller clinic om ryttarrespekt
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Hallå där Johanna Lassnack, hoppryttare och mental coach, som håller i en clinic tillsammans med Pontus Hugosson och Carl Hedin på temat ”Ryttarrespekt” med fokus på framridning.
Visas det respekt på framridningen?
– Det finns potential för utveckling, skulle jag vilja säga. Ingen är där för att vara dum, men ibland kan det hända att det blir lite tufft. På ponnytävlingar är det ibland föräldrar som är problemet. ”Dem teamworkar vi med och dem teamworkar vi inte med, dem ler vi mot och dem ler vi inte mot.” Tyvärr kan det vara så. Ljudvolymen är också mycket högre på ponnytävlingar. Ibland är det mycket aggressioner, speciellt mellan mamma och dotter.
Hur upplever du själv framridningen?
– Den har i alla år varit kaos för mig, tills jag fick verktyg både för hur jag ska rida och agera mentalt. Innan kunde jag tänka på allt annat än det jag skulle göra. Jag kunde tänka på vad jag skulle göra inne på banan och vem som följde mig på Equipe – och när jag var yngre fokuserade jag mycket på mig själv och om mina lår kanske såg tjocka ut i vita ridbyxor. Det blev varken bra för mig eller hästen.
Hur kan framridningen bli bättre?
– Att ha en tydlig plan för vad du själv ska göra är nummer ett. Och att du inser att du inte är ensam, det finns miljoner saker som kommer att störa dig. Någon kommer att rida i vägen när du ska hoppa ett sista räcke, trots att du har ropat ”räcke”. Håll dig känslomässigt neutral, även om det händer. För mycket känslor gör det svårt att tänka klart. Samtidigt märker jag också att folk har blivit bättre på teamwork på framridningen. Att man pratar mer med varandra och hjälps åt. Men vi kan alla bli bättre – och att le eller säga något peppande till någon kan aldrig vara fel.
Clinicen hålls på Flyinge den 20 oktober.
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 19 2019.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på