Sport
30 april 2019 16:01
Ridsportplus

Efter disciplinnämndens beslut: ”Känns bra att jag lät dem starta”

ProtesterTvå regelverk krockade vid den första 5*-tävlingen med de nya uppstallningsbestämmelserna, och det ledde till anmälningar till Disciplinnämnden. Nu är det avgjort vad som händer efter det som skedde i Borås då överdomaren var tvungen att besluta om några ryttare skulle få starta eller tvingas åka hem.

Efter disciplinnämndens beslut: ”Känns bra att jag lät dem starta”
Det var under hopptävlingarna i Borås som uppstallningsregeln blev omdiskuterad. Arkivbild: Fredrik Jonsving

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Propositionen gäller över andra regler. Det är slutsatsen efter att Ridsportförbundets disciplinnämnd har granskat ärendet med uppstallning på Borås Fältrittklubbs elit/5* tävling i mars (läs mer om händelsen i tidigare artikel här).

    Disciplinnämnden slår också fast att överdomaren gjorde allt rätt när hon inte skickade hem ryttarna, trots att de inte var uppstallade, vilket det nya regelverket för elit/5* tävlingar kräver. Men det regelverket fanns inte när propositionen skrevs.

    Tävlingsledare och domare lättade

    Sara Eriksson är ridskolechef på Borås Ridhus, och var tävlingsledare den här helgen. Hon är lättad över beskedet från disciplinnämnden.
    − Lärdomen är väl att Svenska Ridsportförbundet måste vara ute i god tid när det kommer regeländringar. Vi visste ungefär vad som skulle komma att krävas av 5* tävlingar, i form av klasser och prispengar, men inte om krav på uppstallning.
    − Det var också skönt att ha en rutinerad överdomare som Lenor Andersson, som löste situationen på bästa sätt.

    När det stod klart att några ryttare på tävlingsplatsen inte hade uppstallning, var överdomaren tvungen att besluta om de skulle få starta, eller tvingas åka hem. Men med stöd av det faktum att propositionen var ute innan de nya reglerna fanns, så valde hon att låta dem starta.

    Av disciplinnämndens dom framgår det att det var rätt beslut.
    − Det känns bra i dag att jag lät dem starta. Det motsatta beslutet kan man ju inte backa på – om jag inte hade låtit dem starta, och disciplinnämnden kommit fram till att de skulle fått starta, säger Lenor Andersson.
    − Det är också skönt att ha med sig att propositionen gäller över andra regelverk, säger hon.

    Framhoppning Hopptävling Fj-2006(1)
    Propositionen gäller över andra regler. Det är slutsatsen efter disciplinnämndens beslut. (Bilden är tagen på en annan tävling och ekipagen på bilden har inget samband med artikeln.) Foto: Fredrik Jonsving

    Stod ingen i propositionen

    Det var på tävlingens andra dag i Borås som det visade sig att några ryttare inte var uppstallade, trots att det krävs obligatorisk uppstallning vid 5* tävling, Men det stod inget i propositionen om obligatorisk uppstallning, och reglerna för 5* tävling var heller inte publicerade när tävlingen började ta emot anmälningar.

    Vid krockande regelverk är det alltså propositionen som styr, eller som Disciplinnämnden uttrycker det:
    ”Efter att en proposition har godkänts av SvRF är det propositionen som anger reglerna för tävlingen. Genom SvRF:s godkännande kan till och med avvikelser från TR få förekomma, se TR I moment 125 p 2. Således gäller en godkänd proposition över andra tävlingsregler, inbegripet Bestämmelserna, i händelse av motstridighet.”

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden