FystesterIdrottsforskare har kritiserat SOK:s fystester för att vara omoderna och för att de är lika för alla olika idrotter. Nu stämmer Linda Hemmingson, som fystränar många ryttare, in i kören.
– Balans och liksidighet finns inte ens med i testet, säger hon.
Ryttartränare kritiserar SOK:s fystester

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
När idrottare ingår i Sveriges Olympiska Kommittés program ska de göra fystest. I 20 års tid har samma fystest använts för alla idrottare. Det är gammeldags, menar Tommy Lundberg, docent i fysiologi på Karolinska Institutet, något han uttalar sig om i SVT.
Linda Hemmingson, fystränare och personlig tränare, har jobbat med ridsporten i 15 år och nu sällar hon sig till kritikerna av SOK:s fystester.
– Det är samma för alla idrotter och man har ingen grenspecifik träning. Övningarna som görs inom testet är inte relevanta för den idrott man håller på med, säger Linda Hemmingson.
Medan övningar som knäböj – som utförs under testet – kan passa en störtloppsåkare behöver den inte vara relevant för en ryttare i just ett test. Knäböj är bra men till exempel utfallssteg är ännu bättre för just ryttare då övningen även får in balans och liksidighet. För ryttare gäller det att förstå hur den egna kroppen ska användas för att hjälpa hästen.
Behöver balansträning
– Det är svårt att säga exakt vilka övningar ryttare ska utföra för det är individuellt. Men generellt behöver ryttare träna på hur de ska använda sin core, styrka, liksidighet och balans. Det sistnämnda finns inte ens med i testet, säger Linda Hemmingson.
En aspekt som gör att grenspecifik träning är extra viktig för ryttare är att ridning och hästskötsel tar så mycket tid.
– Då är det extra viktigt att den träning man hinner med är relevant för att prestera bättre, och inte är övningar för ett tests skull.
”Mäter basfysik”
SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo säger till SVT att fystesterna mäter basfysik och inte avgör några uttagningar.
– Jag kan förstå att det finns kritik om man tror att fysprofilen är ett mått på prestation eller om det är grund för uttagning eller om man tror att det är en variant av spec tester men det är det inte, det är en signal om basfysik, säger han till tv-kanalen.
Men Linda Hemmingson ger svar på tal:
– Idrottsmän är prestationsmänniskor som vill ha bra resultat, det säger sig självt, så de kommer att lägga tid på övningarna från SOK. Men det gäller att fokus ligger på prestationen i den egna idrotten.
Något som Linda Hemmingson också upplever är att det uppstår förvirring.
– Jag ger ryttarna övningar som leder till bättre prestation, men de får andra övningar från SOK. Det blir förvirring när de ska göra tester på sådant som inte är relevant. Om du för 20 år sedan hade hästmaterial som var mer likt våra vardagsbilar ska du i dag kunna hantera en sportbil. Kan du inte lägga i rätt växel når du inte prestation i alla fall.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på