Nyheter
16 november 2018 14:07
Ridsportplus

Advokaten: Det här betyder nya HD-domen för hästförsäljningar

Vägledande domDet går att sälja en häst som privatperson trots att du har ett företag som bedriver hästverksamhet. Det står klart efter en dom i Högsta Domstolen, som nu blir vägledande. Advokat Josefine Palangi Sjöstrand berättar mer om hur domen kan ha betydelse för andra som ska sälja häst.

Advokaten: Det här betyder nya HD-domen för hästförsäljningar
Advokaterna Josefine Palangi Sjöstrand och Anna Kontio fick upp hästtvisten till Högsta Domstolen, vilket innebär att domen blev vägledande. Foto: Ayoub Palangi

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    − Det här målet blir ett prejudikat och är mycket viktigt för många mindre näringsidkare inom hästverksamhet, säger Josefine Palangi Sjöstrand, advokat på advokatfirman Sjöstrand, en av de två advokater som företrätt säljaren.

    Det var i juli 2013 som säljaren, en ung kvinna i Västsverige, sålde en häst till en privatperson, också en ung kvinna. Säljaren hade precis startat en verksamhet med ponnyridskola med två shetlandsponnyer, men hästen hon sålde var en häst hon hade haft länge och som inte användes i verksamheten.

    Köplagen gäller slår Högsta Domstolen fast

    När hästen blev halt en tid efter försäljningen uppstod en tvist om fel på hästen, och den har nu vandrat ända upp till Högsta Domstolen, som nu har kommit fram till att säljaren sålde hästen som privatperson och inte som näringsidkare.

    Därmed är det köplagen som ska gälla, och inte konsumentköplagen, som vid affärer mellan näringsidkare och privatperson.
    − Med konsumentköplagen är det säljaren som ska bevisa att det inte fanns fel på varan vid försäljningen, och det är en avgörande skillnad, säger Josefine Palangi Sjöstrand, som tillsammans med kollegan Anna Kontio drivit målet åt säljaren.

    Om du är tveksam, ta en kontakt med en hästadvokat i förväg och gör en genomgång av kontraktet. Det kan löna sig i längden.Josefine Palangi Sjöstrand

    Hon konstaterar att det var många samverkande faktorer som ledde fram till HD:s beslut.
    − Högsta Domstolen konstaterade att hästen hade mer samband med säljarens privatliv än med hennes företag, där den inte fanns registrerad. Den marknadsfördes inte heller på den facebooksida där säljaren presenterade sin verksamhet.

    Hand About To Bang Gavel On Sounding Block
    Affären gjordes 2013 och nu har dom fallit i Högsta domstolen. Foto: Istock

    Domen öppnar upp för nya möjligheter

    Josefine Palangi Sjöstrand menar att domen kommer att öppna möjligheter för den som har exempelvis ett inackorderingsstall att samtidigt sälja häst som privatperson.
    − Men jag rekommenderar både säljare och köpare att göra klart för varandra vad som gäller, för att förebygga problem.
    − Det ska inte heller kunna vara så att du arbetar professionellt med att sälja hästar och sedan tar ut en häst ur företagets bokföring och säljer den privat. Det är inte bara bokföringsaspekten som avgör, utan också vilka kanaler du använder för att sälja hästen, liksom styrkeförhållandet mellan säljare och köpare. En van hästhandlare har en styrkeposition i förhållande till en förstagångsköpare.

    Tydliga och juridiskt hållbara kontrakt är något annat som Josefine Palangi Sjöstrand rekommenderar.
    − Om du är tveksam, ta en kontakt med en hästadvokat i förväg och gör en genomgång av kontraktet. Det kan löna sig i längden.

    Fakta

    Konsumentköplagen vs köplagen

    Konsumentköplagen reglerar fall där en näringsidkare säljer en vara till en privatperson. Den gäller vid såväl köp av tillverkade produkter som levande djur. Lagen är tvingande och går inte att avtala bort. Lagen skyddar konsumenten, som bland annat har tre års garanti för tillverkningsfel. Ett fel som uppdagas inom de sex första månaderna efter köpet antas ha funnits där från början om säljaren inta kan bevisa motsatsen. Köparen har rätt till skadestånd för kostnader som uppstått som en följd av felet på varan. Lagen har lett till att många hästföretagare drar sig för att sälja hästar till privatpersoner.

    Köplagen är en annan lag, som reglerar affärer mellan två privatpersoner eller mellan två näringsidkare. Den innebär bland annat att köparen har en större undersökningsplikt. Lagen är inte tvingande och parterna kan därmed avtala bort lagen.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 103 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym