Avelsnyheter
17 mars 2020 19:57
Ridsportplus

Så är läget hos hingsthållarna och seminansvariga

CoronasmittanHur påverkar coronautbrottet hingsthållarna och seminstationernas verksamhet och hur går deras tankar inför årets avelssäsong? Här berättar Tobias Hansson, Lena Nyström, Helena Torstensson och Lena Zeiloth mer om hur de ser på den nuvarande situationen.

Så är läget hos hingsthållarna och seminansvariga
Avelssäsongen står för dörren, men det har blivit en något annorlunda start på avelsåret på grund av coronasmittan. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det är inte bara tävlingar som ställs in nationellt och internationellt, en rad hingstvisningar har flyttats online och senast i raden är att Tyskland flyttar fram sina hingstprov på grund av coronasmittan.

    Ridsport tog kontakt med fyra hingsthållare och seminansvariga, för att höra deras tankar kring läget som råder.
    Hur påverkar coronautbrottet er verksamhet?
    Vad är dina tankar inför årets avelssäsong?
    Flera hingstägare plockar hingstarna ur avel då hingstvisningar ställs in på löpande band, hur resonerar du kring det?
    De ekonomiska konsekvenserna är självklart svåra att överblicka i det här tidiga skedet, men har du fått några särskilda signaler från stoägare?

    Tobias Hansson, Västra Hoby Stuteri

    ”Vi följer utvecklingen noga, som det ser ut i nuläget kommer vi att kunna lösa importsemin från Helgstrand Dressage men saker kan förändras snabbt.

    De ekonomiska konsekvenserna är svåra att överblicka i dagsläget men en sak är säker, alla branscher kommer att påverkas av det här. Tack och lov är avel en långsiktig verksamhet, det som tillverkas i år ska börja prestera om 4-10 år.

    Intresset för importsperma är stort, vilket har gjort att vi har fått många frågor. Jag rekommenderar samtliga stoägare som bestämt sig för en utländsk stationerad hingst att ha minst ett inhemskt alternativ.

    Helgstrand har ställt in sina hingstvisningar tillsvidare och hingstarna kommer istället synas mer på webben. Förhoppningsvis kan de visas i slutet av maj.”

    Lena Nyström, uppfödare och seminveterinär

    ”Jag lever som eremit även i vanliga fall, så jag har inte ändrat min livsstil så mycket på grund av coronaviruset. Det vanligaste här är att stoägarna lämnar sina ston för seminering, även ibland för fölning, så jag har svårt att se att corona skulle ändra på det. Däremot tror jag att många människor blir hårt drabbade ekonomiskt och kanske därför inte seminerar.

    Att ta hingstarna ur avel för att hingstvisningarna ställs in låter för mig som”hål i huvudet”. En hingst blir vare sig bättre eller sämre i samband med en hingstvisning. Det finns dessutom så många digitala vägar att marknadsföra sina hingstar på!”

    Helena Torstensson, ansvarig PS Flyinge & Partners

    ”Att det kommer att få konsekvenser är jag säker på – hur stora är svårt att säga nu. Vi har de hingstar vi har i avel för säsongen, även om vår visning förmodligen faller bort.
    Hingstarna har toppkvalitet och står i Sverige, så det är dumt att plocka bort dem på grund av att alla stoägare inte har sett dem. I sinom tid kommer stoägarna att få se dem på tävling eller framtida hingstvisning.
    Vi skulle sänt en hingst till Tyskland på 14-dagarsprov nu, men då det är inställt kommer vi i nuläget att vänta med det tills de funnit ett ersättningsprov i framtiden.

    Kriser kommer och går och detta är klart en av de största kriserna jag kommer att uppleva och jag hoppas att vi alla tar det lugnt och metodiskt genom detta.”

    Lena Zeiloth, Eklunda Stuteri

    ”Vi kommer att öppna hingst- och seminstationen som vanligt vid påsk och alla hingstar kommer att vara tillgängliga som planerat.

    Vår hingstvisning ställs in utifrån myndigheternas råd för att förebygga smittspridning i stora folksamlingar, men att lämna sitt sto till semin behöver inte vara någon risk alls om man beter sig förnuftigt.”

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden