Hästägartips
13 april 2021 18:02
Ridsportplus

Så blir din häst trygg med hovslagaren

HovslageriEn häst ska väl helt enkelt stå stilla när den skos? Enligt hästtränaren Sophie Linde gäller det att träna hästen på rätt sätt för att få den hovslagarvänlig.

Så blir din häst trygg med hovslagaren
Hästtränaren Sophie Linde förklarar hur du får din häst hovslagarvänlig. Den ska kunna stå lugnt och balanserat, och lyfta hoven själv utan att lägga sin vikt på hovslagaren. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det finns många aspekter som är onaturliga för en häst när den ska skos, menar Sophie Linde, som tränar hästar och deras ägare för bättre kommunikation.
– Hästen står på tre ben, det bankar och låter, den är uppbunden och ofta är det ett trångt utrymme som en hovslagarspilta.

För att träna en unghäst eller komma till rätta med en svårskodd häst anser hon att du ska träna olika saker separat.
– Börja till exempel i ett ridhus med miljöträning och hantering så att du och hästen får en bra grundkommunikation. Hästen ska lita på dig, kunna lyssna och vara uppmärksam, säger Sophie Linde.

Börja träna där det är inhägnat

Uoqhhxnq
Sophie Linde driver företaget Swedish Equillence. Hon vill hjälpa ekipage till en starkare relation, med bättre kommunikation. ”Med trygga hästar och ägare blir vardagen mer harmonisk”, säger hon. Foto: Lovisa Karlström

Hon föredrar att börja träna hästen där det är inhägnat och bra underlag.
– Om hästen känner att den måste röra sig när den blir osäker så finns det plats att göra det. Den får inte känslan av klaustrofobi som den skulle kunna få om du tränar i boxen eller när den är uppbunden på stallgången.

Sedan gäller det att introducera skoningens olika ”moment” för hästen. Saker som låter, att stå still, vara uppbunden, stå på tre ben och att benet ska kunna vara i ovana placeringar.
– Om du drar benet framåt på en häst som är ovan eller ung, blir ofta den första reaktionen att hästen drar tillbaka benet. Så fort hästen slappnar av och ger dig hoven, släpp och ge tillbaka.

Det är viktigt att hästen lyfter hoven själv när du ber om det och att det inte är du som med fysisk kraft lyfter upp den.
– Om hästen själv håller upp hoven koncentrerar den sig på att balansera på de andra tre benen. Om den i stället lägger mycket vikt i hoven som du försöker hålla upp kan hästen tappa balansen och bli osäker.

Håll lätt i hoven och var följsam när hästen letar efter balansen.
– Lär hästen successivt att hålla hoven uppe längre och längre stunder.

Rätt timing är viktigt

Topstory-hovslageri_10
Hästen ska kunna känna sig trygg med hovslagaren. Foto: Sandra Nordin johansson

Belöning som godis eller slickburkar kan vara positivt, men Sophie Linde poängterar vikten av rätt timing.
– Det gäller att hästen förstår vad den gör, är närvarande och trygg i situationen. Den ska inte stå stilla bara för att den är distraherad av en slickburk.

Nästa steg i träningen kan vara att ta hovkrats eller handflata och slå under hoven, så att hästen upplever att det låter och känns. När hästen slappnar av, sätt ner hoven igen.

En annan sak att träna på är att hästen ska vara bekväm med att vara uppbunden.
– Förmågan att vara uppbunden är inget hästen föds med. Den behöver tränas för att vara trygg och inte få panik av att den sitter fast. Hästen måste också vara bekväm på den plats där den ska skos.

Sophie Linde förespråkar också att hästen ska kunna stå stilla utan att den är uppbunden, att ”parkera”.
– Tänk som ”plats” för en hund. Be hästen att stanna kvar. Om den rör sig, ställ den på samma plats och be den att stanna kvar igen. Belöna hästen när den gör det du ber om och be den stå stilla längre och längre stunder. Om du kan få hästen att stå still rent mentalt, utan att den är fast, är chanserna mycket större att få en trygg häst i vardagen och även en bra skoningsuppevelse för hästen.

Låt skoningen ta tid första gången

Det är också viktigt att ha en bra dialog med hovslagaren.
– Om hästen ska skos för första gången, ta lite mer tid på er, så att skoningen kan ske i sessioner utan att det blir för mycket på en gång, säger Sophie Linde.

Fakta

Tre tips:

  1. Bygg en bra grundrelation med din häst.
  2. Träna på alla moment separat och sätt sedan ihop det hela.
  3. Ha en bra dialog med din hovslagare

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 3/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden