Ridsport Play, Träningstips
25 september 2018 13:30
Ridsportplus

Pontus Westergren: ”Så blir du en rosettplockare inomhus”

TräningstipsInomhussäsongen är här vilket innebär mindre ytor och kortare vägar till hindren. Elitryttaren Pontus Westergren bjuder på flera smarta tips samt en träningsövning som ökar din chans till seger.

Pontus Westergren: ”Så blir du en rosettplockare inomhus”
Gör dig redo inför inomhussäsongen med Pontus Westergrens bästa tips.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Den största skillnaden att tävla inomhus är att ytan blir mindre, då krävs det att ryttaren är snabbare i tanken.
    – Vägen till hinderna blir kortare och det kräver att man rider noggrannare vägar och att hästen lyssnar på hjälperna, säger Pontus Westergren, elitryttare och A-tränare.

    Det är viktigt att ryttaren tittar på hinderna, men inte för tidigt när man hoppar inomhus, då det kan få hästen att börja gena.
    – För att komma ut ordentligt i svängarna måste man först titta dit man ska, till exempel mot kortsidan innan man börjar titta mot nästa hinder, annars är risken stor att hästen vänder för tidigt.

    Markarbetet måste fungera

    Vanligt markarbete som gas, broms och sväng blir ännu viktigare inomhus. Hästen måste vara disciplinerad, kunna ta en skänkel i taget och forma sig för innerskänkeln. Pontus använder sig gärna av tempoväxlingar i galopp för att känna att hästen är framme för skänkeln och lydig tillbaka. Inomhus måste galoppen vara lite kortare än utomhus men med bibehållen aktivitet. Man måste ha kontroll på galoppen och ha hästen framför sig ur varje sväng.

    – Kontroll har man när man kan rida så fort som möjligt i balans, inte så kort som möjligt. En basic övning som jag använder mig av i markarbetet är framdelsvändning där jag flyttar hästen för en skänkel i taget. Att hästen är mellan skänklarna är väldigt viktigt inomhus där svängarna blir kortare.

    För att kunna rida snabbt inomhus tipsar Pontus om att träna på trånga passager och vändningar främst efter hinder.
    – Många gör det svårt för sig när de vänder upp tajt mot hinder och får dåliga språng som bara tar tid. Spara tid genom att vända snabbt efter hinderna istället. Träna också på att rida mellan hinder som står nära varandra så att hästen kan göra det avspänt på banan.

    Pw_inomhus
    Trånga passager och snabba vändningar är bra att träna på inför inomhussäsongen. Foto: Malin Fredriksson.

    Gör en individuell plan för varje häst

    Ha en ordentlig plan inför inomhussäsongen och välj tävling utifrån hur hästen är. Vissa hästar blir tittigare när de kommer inomhus medan andra beter sig likadant som ute. Pontus tycker att man med fördel kan backa en klass på första inomhustävlingen.
    – Hur hästarna reagerar är individuellt och för en rutinerad häst är det inte säkert att det blir så stor skillnad när man börjar tävla inomhus efter en utesäsong. Men jag tycker att man i regel kan hoppa en lite lägre klass första inomhusstarten och kanske till och med rida avdelning B för att ge hästen en lugn och avspänd start. Ta hjälp av din tränare för att hitta ett passande upplägg, tipsar han.

    Hoppövning – Pontus tipsar

    Pontus hoppar en bana där han får med det allra viktigaste bitarna när man ska ställa om från stora utebanor till att börja tävla inomhus. Hinderna är placerade närmare kortsidorna och kommer fortare. Avstånden på linjerna är lite kortare och hinder som står på långsidorna står ända ute vid sargen. Sista hindret, en oxer, står placerad i riktning mot väggen så att hästen ska vänja sig vid detta och hoppa avspänt över bakbommen.
    – Fokusera på att rida noggranna vägar och att hästen är framme för skänkeln ur svängarna. Hoppa hellre banan lite lägre för att kunna göra den flera gånger, säger han.

    Avstånd hinder: Hinder 1-2 = 16 m, 3-4 = 19 m, kombinationen = 6,5m. Avstånden är anpassade för ridhus 20×40, på en större bana kan avstånden längas något.)

    Fakta

    Fem tips att tänka på…

    • Rid noggranna vägar, ställ gärna ut någonting att runda för att komma ut ordentligt i svängarna.
    • Ha en kortare galopp med bibehållen aktivitet – avstånden blir kortare inomhus.
    • Ställ upp hinder intill sargen, både linjer och kombinationer.
    • Träna på att hoppa längdhinder mot sargen så att hästen vågar hoppa avspänd även om väggen kommer en bit bakom.
    • Starta gärna en lägre klass första tävlingen.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden