Sverige
6 augusti 2014 15:37

Så evakuerar du din häst

Med mer frekvent förekommande skyfall, stormar och nu senast den omfattande skogsbranden i Västmanland är det angeläget att ha en plan för hur hästarna ska hanteras i sådana situationer. Här får du tips och råd.

Så evakuerar du din häst
Det kan löna sig att tänka efter innan katastrofen kommer. (Arkivbild)

Detta är en del av de tips som myndigheterna i Kentucky och Louisiana har tagit fram efter de senaste årens svåra orkaner och översvämningar där.

Typen av oväder bestämmer vad som ska göras; i vissa fall kan hästar behöva evakueras, i andra måste de lämnas att rå sig själva ett antal dagar. Men oavsett om det gäller storm, brand eller översvämning finns en del grundläggande råd:
1.  Gör upp en katastrofplan för djuren och involvera grannarna i den, så att ni kan hjälpas åt med eventuell evakuering. Uppdatera varje år.
2. Förvara en lista med hästarnas ägare och kontaktuppgifter på ett lättillgängligt ställe i stallet, gärna även chipnummer eller annan identifikation.
3. Sätt samman ett vattensäkert första-hjälpen kit för såväl hästar som människor och förvara i stallet.
4.  Se till att alltid ha foder hemma för åtminstone tre dagar.
5. Ha en extra uppsättning grimma och grimskaft för varje häst, lätt tillgängligt.
6.  Skaffa portabla vattentanks eller plastdunkar att forsla vatten i.
7.  Se till att transporten är körduglig eller ha en överenskommelse med någon som kan utföra akut transport.

Evakuering av hästar
Det är viktigt att behålla lugnet om hästarna behöver flyttas. Det bästa är att flytta dem redan innan en det blir verklig kris, då kan det göras utan stress och utan att det uppstår köer på vägarna. Kontrollera var hästarna kan förvaras och se till att det finns foder och vatten för några dygn där.

Gör upp en plan för i vilken ordning hästarna ska flyttas och om de kan blandas i en ny hage. Det är viktigt att informera om det finns någon hingst eller dräktigt sto bland och att inte den mest svårlastade eller transportovana hästen blir kvar till sist.

Oväder utan evakuering
Vid åska eller storm är det oftast bäst att låta hästarna vara utomhus. Alla områden har sina risker, men det optimala är en hage med rejäla stängsel, utan kraftledningar och med få träd. Gärna på avstånd från byggnader.
Vid en översvämning då hästarna inte kan evakueras, är det bästa att försöka flytta dem till så högt belägna hagar som möjligt. Om de måste lämnas där bör de förses med grovfoder (eller tillgång till bete) och vatten för åtminstone tre dygn. Lita inte på att vattenautomater fungerar under oväder, utan ordna vattenkar.

Vid alla tillfällen då hästar måste lämnas kvar eller om de i samråd med myndigheterna släpps ut ur sina hagar bör de vara märkta, så att de kan identifieras. Det kan göras på olika sätt, vanligt är att fästa en vattenfast id-tag med kontaktinformation i grimman eller fastflätad i manen. I extrema fall kan man skriva sitt telefonnummer på hästens kropp med kritor avsedda för livdjursmärkning.

Kontaktuppgifterna i stallet kan vara till stor hjälp för räddningspersonalen, som genom dem snabbt kan få tag i ägaren och få vidare instruktioner om hästarna.

Läs mer om den stora skogsbranden i Västmanland här. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden