Träningstips
10 juni 2021 10:30
Ridsportplus

Så får du en naturlig piaff

ProffstipsJacob Nörby Sörensen var förra året rankad femma i Sverige. Hans kompetens sträcker sig från gröna unghästar till internationell Grand Prix-dressyr, där en otvungen piaff är lite av ett signum. Grunden är att alltid tänka framåt.

Så får du en naturlig piaff
Jacob Nörby Sörensen är GP-ryttare i dressyr och beridare, ingår i landslagstruppen. Foto: Anna Bredberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    1. Ha aldrig bråttom när du utbildar en häst

    Jag börjar alltid att träna piaff vid hand utan ryttare när hästen är fem-sex år, men bara om den är redo. Annars väntar jag. Den måste vara bra med i utvecklingen, redo i huvudet och avspänd. Grundregeln är att aldrig ha bråttom när man utbildar en häst. Det gäller att känna av varje individ.

    Hästen ska inte vara inspänd, det räcker med ett träns. Jag ställer upp den längs väggen och väntar tills den är helt lugn och avspänd. Den får absolut inte tänka bakåt. Jag håller tyglarna lagom korta utan att dra och rör vid inre bakbenet med en pisk tills jag får en reaktion. Det räcker att hästen bara lyfter benet över marken. Var nöjd med det och beröm.

    Hur lång tid det tar innan de lärt sig är väldigt individuellt. Det kan ta allt från en vecka till en månad. När de fattat och tar hjälpen kan man gå vidare.

    2. Hästen ska trampa under sig med bakbenen

    Nästa steg är att hästen ska trampa under sig med bakbenen, fortfarande vid hand längs väggen, men nu framåt med pyttesmå steg.

    Jag fortsätter att röra lite på bakbenet, använder alltid rösten, kopplar den till spöet. Vill jag att hästen ska sitta lite mer tar jag spöet lätt över korset. Signalen ska vara att hela tiden tänka framåt.

    Jag forsätter så i ett eller ett par varv längs fyrkantspåret. Fem till tio minuter, ett par tre gånger i veckan räcker. Detta moment kan ta flera veckor. Glöm inte att berömma.

    3. Fortsätt träna – nu med ryttare på hästen

    Efter det gör jag samma sak fast med en ryttare på ryggen. Signalerna ska vara desamma som tidigare och hästen ska hela tiden röra sig framåt.

    I början ska ryttaren bara sitta helt still, inte göra något. Hästen ska gå på mina signaler från marken. Efter hand börjar ryttaren använda sina skänklar lite i takten.

    När det går bra utan spänningar går jag vidare.

    4. Hästen måste känna att den kan gå framåt

    Sedan är det dags att rida själv och utan någon på marken. Jag använder rösten, smackar lite och ger små impulser med benen. Två-tre steg räcker i början. Beröm!

    Fortfarande är det en rörelse framåt som gäller. Annars får man en häst som stannar så fort den ska piaffera. Det är viktigt att hästen är avspänd i nacken och inte för hög, det blir för svårt annars.

    Man får absolut inte hålla fast den med handen. Hästen måste känna att den kan ta vägen någonstans, vilket ska vara framåt.

    5. Hästar med naturlig takt har en fördel

    Efter hand blir det fler och fler steg och mer och mer på stället, beroende på hur stark hästen blir. Jag får inte sätta hästen i skiten. Den ska vilja piaffera. Fortfarande är det viktigaste är att hästen hela tiden tänker framåt.

    Femton steg i Grand Prix är väldigt mycket. Det klarar bara de riktiga piaffmaskinerna. De flesta låter sin häst gå ur piaffen redan efter tio steg, eller låter den röra sig framåt.

    Från punkt ett till fem kan det ta en månad eller mycket längre. Det tar den tid det tar. Hästar med en naturlig takt och balans har en klar fördel. När man ser hästar som guppar upp med baken, viker in frambenen eller vaggar i piaffen, beror det på att de inte fått gå framåt.

    Jessica von Bredow-Werndls sto Dalera BB tycker jag har den kanske bästa piaffen i världen.

    Fakta

    Jacob om extrema gångarter:

    För mig spelar det inte så stor roll, men generellt sett är det bättre att ha tre jämna och bra gångarter att jobba med, än en som är superflashig.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden