Träningstips
10 maj 2017 10:22
Ridsportplus

Så får du hästen framför skänkeln

Olof Axelssons dressyrtips, del 2€Du måste ha hästen framför skänkeln. Det har nog alla dressyrryttare hört någon gång. Men vad innebär det egentligen? Hur vet du att du har hästen framför skänkeln, och hur får du den dit? Olof Axelsson reder ut begreppet.

Så får du hästen framför skänkeln
Olof Axelsson fortsätter att dela med sig av goda råd och tips till Ridsports läsare. LottaPictures AB

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det första är att hästen måste reagera för skänkeln, den måste svara för drivningen. Men svaret du får kan både vara rätt och fel. Om hästen reagerar med att springa på framåt, försätta sig i flykt, så är det fel reaktion. Det du vill är att hästen ska reagera avspänt och svara med att arbeta mer.

    – Det du vill är att få ut mer kraft från bakbenen och bukmuskulaturen, säger Olof.
    – Hästen ska överföra kraften från bakbenen genom en stabil bål, kunna välva ryggen och bära halsen på ett naturligt sätt. När svaret från skänkeln är rätt leder det till att få känslan av att hästen driver mer framåt och tar med dig. Då kan man säga att hästen är framför skänkeln.

    Hästen kan spänna sig
    När svaret för skänkeln i stället blir att hästen springer på framåt utan att ta i mer bakifrån spänner den sig i kroppen. Hästen är ett flyktdjur och spring framåt signalerar flykt vilket får den att spänna sig. Då fungerar inte samverkan mellan buk- och ryggmuskulatur och hästen sänker ryggen. Oftast förkortas steglängden men frekvensen ökar. Det leder till att hästen får sämre balans och bryggan i överlinjen, som bär upp ryttaren, kollapsar.

    Vid rätt svar sker det motsatta. Hästen fortsätter med samma stegfrekvens och anpassar steglängden efter de ramar du anger. Om du driver och släpper fram hästen framåt ökas steglängden. Om du driver och mjukt fångar upp kortas steglängden men bärigheten bak ökar. Du får en halvhalt. Hästens överlinje välvs i båda fallen och ryttaren bärs upp av den.

    Börjar vid inridning
    Arbetet med att få rätt svar för skänkeln börjar redan vid inridningen. Olof pratar mycket om betingning vid inlärning och utbildning av hästar. Det handlar om att koppla rätt reaktion till rätt signal. Du använder till exempel kroppsspråk och pisk, som hästen för det mesta förstår instinktivt för att framkalla den reaktion du vill ha. Sedan lägger du till den signal du vill koppla till reaktionen, i det här fallet skänkeln.

    Efter ett tag kan du övergå till att bara använda skänkeln, responsen har blivit betingad. Redan här är det viktigt att se till att reaktionen på skänkeln går ner i bakbenen. Hitta en metod för att få hästen att dra in magen och höja ryggen och betinga in den reaktionen även för skänkeln.

    Kan vara svårt 
    Detta kan vara svårt både på heta och tröga hästar. På den tröga hästen driver och driver du, men det händer inget, eller så springer den i bästa fall något fortare. Då måste du arbeta med att betinga in reaktionen. Samma sak gäller för den hetare hästen. Du måste se till att reaktionen för skänkeln är den du önskar. Om hästen reagerar för skänkeln genom att springa framåt kan du inte sluta driva. Det fungerar inte heller att bromsa och driva samtidigt, då pinnar hästen bara på framåt med sänkt rygg.
    – Drivningen är för hållningen, inte för farten, säger Olof. Detta måste du lära hästen.
    För att befästa detta rekommenderar han mycket arbete i skritt, där du låter hästen gå undan för skänkeln, på samma sätt som du tidigare lärt hästen att gå undan för tryck från marken.

    Individuell känslighet
    Känsligheten för skänkeln är en annan individuell sak som måste tränas och kalibreras. En känslig häst måste lära sig att ha skänkeln intill. En mindre känslig häst måste kanske lära sig att reagera för ett lätt skänkeltryck.

    En bra övning för att träna på att ha hästen framför skänkeln är att arbeta med övergångar och tempoväxlingar. Här betonar Olof att det inte är en snabb eller stor reaktion på skänkeln som är det viktiga, utan det är rätt reaktion, det vill säga att bakbenen aktiveras.
    – Ta i stället god tid på dig, så du hinner känna vad som händer. Driv ner i skritt, driv upp i trav, öka successivt steglängden. Det hjälper inte att göra 400 övergångar om du inte ser till att kvaliteten förbättras.
    Olof tipsar ryttaren om att räkna takten för att känna att den är bibehållen oavsett steglängd.
    – Att räkna till fyra tycker jag brukar fungera bra, det är repetitivt.

    Snabb reaktion är målet
    När reaktionen för skänkeln är riktig, hästen aktiverar bakbenen, samverkar mellan buk- och ryggmuskulatur, höjer ryggen och bär halsen naturligt kan du börja arbeta med att få snabbare reaktioner och för allt lättare hjälper. Börjar du i den andra änden, att hästen ska svara snabbt för skänkeln, är risken stor att du bara får en springig reaktion.
    – Målet är ju att hästen ska ha en snabb reaktion för lätta hjälper in i nästa gångart med arbetet i behåll, oavsett om det är en övergång uppåt eller neråt. Detta måste tränas successivt, du ska stötta hästen bit för bit tills den är där. Det är alltid bättre att gå från halt till trav på en längre tid med bibehållen kvalitet än på en kortare där kvaliteten tappas på vägen.

    Denna artikel är hämtad från tidningen Ridsports pappersutgåva där den publicerades första gången den 27 april 2017.

    Fakta: Tänk på det här

    1. Rätt reaktion är viktigare än snabb reaktion.
    2. Skänkelreaktionen ska vara ökad aktivitet bak.
    3. Drivningen är till för hållningen, inte farten.
    4. Att hästen springer framåt när du driver betyder inte att den är framför skänkeln.
    5. Låt övergångarna ta tid, det är bättre att hästen tar många steg på sig och gör rätt.

    Fakta

    Din tränare: Olof Axelsson

    171222_safardulatthetifronten_lottapictures2

    Gör: Bedriver egen verksamhet parallellt med beridarjobb, och är lärare på Flyinge.

    Utbildning: Diplomerad unghästutbildare genom yrkesprov och B-tränare i dressyr.

    Bakgrund: Har ägnat sig åt utbildning av dressyr-hästar på heltid sedan 1999. Red SM som ponnyryttare och junior, och åkte som 17-åring till Tyskland där han tillbringade två år som arbetande elev hos Jonny Hilberath. Var därefter Ehrengranathstipendiat på Flyinge under två och ett halvt år. Har ridit flera bruksprov och visat ett stort antal hästar på unghästtester.

    Expandera

    Denna text publicerades första gången den 27 april, i Ridsports pappersutgåva nummer 8-2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden