Träningstips
12 december 2020 13:19
Ridsportplus

Så får du hästen motiverad

ProffstipsetMed sunt förnuft lyckades Sandra Dahlin få det unghästtrotsiga stoet Ichi att blomma ut på dressyrbanan. Så här tänker hon kring att ge sina hästar de bästa förutsättningarna.

Så får du hästen motiverad
Sandra Dahlin är GP-ryttare i dressyr och hästutbildare. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    1. Variera arbetet

    Fastna inte på ridbanan, det går att arbeta med allt även utanför. Rid runt träd, klättra i backar. Jag brukar träna serier, saxen, passage och piaff längs vår galoppslinga. Ibland åker jag till en terrängbana, vilket är väldigt roligt för både hästarna och mig.

    Unghästarna får gå med på markarbetsträning varannan vecka, med hoppryttare i sadeln. Det är nyttigt för dem att träna i en miljö där det händer mycket. Jag tror att många dressyrryttare känner igen sig i att vi ibland hamnar i en ”skyddad verkstad” med våra hästar.

    Jag har också lyxen att ha ett vattenband hemma. Det ger variation i arbetet samtidigt som det är stärkande och rakriktande.

    Tömkörning är också bra, plus att det är nyttigt att se sin häst från marken.

    2. Våga att öka på tempot

    Beröm hästen när den gör rätt. Jag föredrar en frisk galopp snarare än att sakta av till skritt direkt; först en riktigt bra arbetspiruett där hästen får ta i, följd av galopp i lätt sits och klapp på halsen – sedan skrittpaus.

    Jag vill alltid känna att hästen vill framåt. Därför är det bra att låta hästen få sträcka ut ibland, både i form och tempo. Vi måste våga släppa på kontrollen ibland.

    3. Håll inte på för länge

    Alla ridpass behöver inte vara 45-50 minuter. Vi får inte bli för giriga och alltid vilja mer och mer. Detta är extra viktigt under inlärningsfaser; nöj dig när hästen förstår och har gjort rätt. Hellre att det passet bara blev 20 minuter och hästen känner sig duktig och att det var enkelt. Har du möjlighet kan du i stället rida/jobba från marken två gånger/dag under dessa inlärningsfaser, givetvis i korta pass. Jag vill att mina hästar ska ha självförtroende och tycka att de är duktiga.

    4. Planera in viloperioder

    Hästarna behöver få tid att återhämta sig ibland. Det är extra viktigt för de unga hästarna, som behöver fler viloperioder. Gå på bete på sommaren och landa i allt nytt de har lärt sig. Men även någon vilovecka här och där gör dem gott.

    Mina äldre hästar får inte ledigt på samma sätt, men de kan få en ridfri period där vi i stället går ut och går mycket och tränar på vattenbandet.

    5. Se till att hästen trivs i sin vardag

    Hästar mår bra av rutiner och trivs i en lugn miljö. Tänk på allt som daglig utevistelse, bra foder etcetera. Se också till att ha koll på utrustningen. Det är otroligt viktigt med en sadel som passar. Tänk dig själv att springa i för trånga skor… Med en felanpassad sadel kommer hästen att få ont och kanske börja göra motstånd. Unga hästar utvecklas fort i kroppen, så deras utrustning behöver ses över ofta.

    Lika viktigt är att bett och träns passar både storlek och form. Vidare att du som ryttare jobbar med din egen balans och styrka för att ge hästen bästa möjliga förutsättningar.

    Under denna rubrik ingår också bra hovslagere, equiterapeut, veterinär, hästtandläkare – det gäller att skapa ett riktigt bra team.

    6. Skritta fram och varva ner länge

    Ha inte för bråttom i gång. Skritta fram ordentligt, minst 15 minuter, gärna mer. Mina hästar skrittas först fram från marken, sedan uppsuttet; först på lång tygel för att sedan ta kontakt och arbeta lite lätt. Hur värmningen ser ut varierar från häst till häst, men generellt många tempoväxlingar och övergångar. Ichi skrittar 20-30 minuter innan vi börjar trava i en lång och låg form, följt av galopp i samma form, tempoväxlingar, lite sidvärtsrörelser. Successivt kommer formen upp vartefter bakbenen aktiveras. Jag varierar alltid formen under passet.

    Lika viktigt är det att jogga av och avsluta med en lång avskrittning, gärna avsuttet.

    Fakta

    Sandra om…

    Sandra-dahlin-ichi-5-200601-rt
    Sandra Dahlin och Ichi. Foto: Roland Thunholm

    …att ha tålamod.

    En stressad häst lär sig inte. Ta det lugnt och ge den tid. Om något inte fungerar gå till dig själv först och fundera på om du gör något fel; sitter du snett, fastnar i handen?

    Hästar är bra på att känna av vår sinnesstämning. Har du en dålig dag är bättre att ta en skrittur i skogen eller ett joggingpass.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 19/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden