Hästägartips
12 april 2021 13:01
Ridsportplus

Så fodrar du för bättre 
hovkvalitet

FoderDet vimlar av tillskott för hovar på marknaden – men börja med att se över hästens foderstat och de mineraler hästen får, tipsar foderrådgivaren Eva Dahlström.

Så fodrar du för bättre 
hovkvalitet
Magnesium, fosfor och kalk är de mineraler som du först och främst ska ha koll på att hästen får i sig i rätt mängd. Foto: Lina Nydahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När foderrådgivaren Eva Dahlström får frågor om att hästen har dåliga hovar handlar det ofta om att hästen fått fel mineraler, eller inga mineraler alls.
– Det har en stor inverkan, hästar kan ha fodrats två-tre år med felaktiga mineraler eller mineraler som inte stämt med grovfodret. Man måste titta på vad påsarna innehåller. Om det går två gram fosfor på ett kilo mineraler behöver man inte vara Einstein för att förstå att de inte gör någon nytta, säger Eva Dahlström.

De flesta som vänt sig till henne med hästar med dåliga hovar har rapporterat att en bra foderstat hjälpt.
– Du ska inte leta efter de små grejorna, som burkar med tillskott, utan se till att basic är rätt.

Mineraler har stor betydelse

Evadahlstrom
Eva Dahlström arbetar som oberoende foderrådgivare på Oberoende Foderråd.

Även hovslagare har blivit förvånade över vad rätt mineraler kan göra.
– De har kunnat se på bara en skoomgång att det blivit bättre. Mineraler har större betydelse än många tror. Att köpa tillskott till en i övrigt obalanserad foderstat hjälper förmodligen inte.

Eva Dahlström understryka vikten av att hovslagaren gör ett jobb som funkar.
– En häst som har en balanserad foderstat men ändå har dåliga hovar kanske ska få prova en annan hovslagare. Det behöver inte vara att hovslagaren är dålig, men det kan bli så att hen fastnar medan en annan kan se nya saker. Vi får inte glömma hovslagarens betydelse när det gäller hovkvalitet.

Att ge B-vitaminet biotin under en längre tid kan i vissa fall påverka hovens kvalitet, men det ska vara under lång tid enligt forskning.
– Det kan göra nytta. Och kanske särskilt för hästar som inte är bra i magen, för då tillverkas inte B-vitamin som det ska. Det gäller även andra ämnen; om hästen inte är bra i magen är det många ämnen som inte tas upp och det påverkar hovkvaliteten i längden.

Viktigt med fosfor

I de fall Eva Dahlström upptäckt brist på en viss mineral – snarare än brist på alla mineraler – har det ofta handlat om fosfor.
– I dagens läge är det extra viktigt att hästen får den fosfor den behöver och varken mer eller mindre. Fosfor är en ändlig resurs och vi har ögonen på oss när det gäller övergödning. Men det är minst lika viktigt att hästen får tillräckligt med kalk, säger Eva Dahlström.

Hästar som tävlas löper kanske ofta mindre risk för mineralbrist även om de inte får mineraler, eftersom de ofta får kraftfoder som kan vara mineraltätt. Men när det gäller hästar med fång eller hästar som ska bantas gäller det att se upp, eftersom de ofta inte får kraftfoder.
– Då får rätt mineraler ännu större betydelse. Speciellt gäller det fånghästar som ska bygga upp hovarna igen. Om de inte får tillräckligt med mineraler och rätt mineraler försvåras läkningsprocessen.

Fakta

Viktigast för hovarna

  • Alla mineraler är viktiga, men se över kalk, fosfor och magnesium först och främst.
  • Se till att hästen får tillräckligt med protein, för en brist påverkar hela hästen och hovarna kommer med på köpet.
  • Köp svenskt, eftersom svenska mineraler är anpassade till våra hästar och jordar.
  • En balanserad foderstat är bra för hovar, miljö och plånbok.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 4/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden