Veterinärt
15 april 08:51
Ridsportplus

Så funkar hästens hud

HästhälsaTillsammans med hårremmen bildar huden det yttre skyddet mot värme och kyla, men den har även en mängd andra viktiga funktioner.

Så funkar hästens hud
Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Flera lager hud och hår

  Huden består av tre hudlager samt hårrem.

  Skärmavbild 2024-02-27 Kl. 09.52.49
  • Yttersta hudlagret är överhuden och här finns de flesta känselreceptorerna samt pigment.
  • Därunder finns läderhuden, som innehåller blodkärl, talg- och svettkörtlar samt hårsäckar.
  • Det understa lagret är underhuden, som håller värmeisolerande fettceller. Hästens hull avgör hur tjockt fettlagret är.
  • Hårremmen kan bestå av olika hårkvalitet, där täckhåren är de hårstrån som täcker hästens kropp. Vissa raser har extra tjock vinterpäls med långa täckhår utanpå ett ulligare lager.
  • Pannlugg, hovskägg, man och svans kallas skyddshår.
  • Runt mule och ögon finns känselhår.

  0,05 mm tjock …

  … är överhuden hos en häst. Det är tunnare än hos människan, vars överhud mäter
  0,08 mm.

  Mycket händer i huden

  • Huden innehåller receptorer som reagerar på beröring, tryck, värme samt kyla. Vid fallande temperatur reagerar köldreceptorerna i huden med ökad respons. En successiv anpassning till allt kallare väder bygger upp brunt fett, som har till uppgift att producera värme. 
  • För att upprätthålla jämn kroppstemperatur använder sig hästen av varierat blodflöde i huden, att resa och lägga pälsen, andas fort och ytligt eller långsamt och djupt, svettning samt ett förändrat beteende. Detta sker automatiskt.
  • Fett isolerar tre gånger bättre än andra vävnader. 
  • Att hårremmen isolerar mot kyla syns tydligt på vintern, då hästen kan ha ett osmält lager med snö på ryggen. 
  • Från solljuset kan huden bilda D-vitamin.
  Back Of Brown Horse Closeup With Snowflakes.
  Foto: Istock

  Vänder bakdelen till

  Vid riktigt dåligt väder ställer hästen sig med bakdelen mot vinden för att minska den vindutsatta ytan. Hårremmen burras upp; luft mellan hårstråna i en tjock päls ger effektivare isolering. 

  Om hästkroppen skulle förlora värme börjar hästen skaka i musklerna. Hästen kan inte skilja på hur kallt eller varmt det är, utan reagerar bara på att det börjar bli alltför kallt.

  Talg ger pälsglans

  Hästar har stora talgkörtlar som producerar talg genom hårfolliklarna respektive hudytan vid hårlösa partier. Utsöndringen regleras hormonellt. Hos en undernärd eller sjuk häst kan talgkörtlarna ha nedsatt funktion och pälsen blir torr och matt, till skillnad från den friska och välmående hästen som har glansig päls.

  Protein ger bra hårkvalitet

  Mellan 25 och 30 procent av det dagliga proteinintaget används för att upprätthålla normal hårtillväxt av bra kvalitet. En dåligt balanserad foderstat påverkar hårets kvalitet och kvantitet negativt. Det medför att hårremmen blir tunn, torr, spröd och matt och kan medföra att hästarna behåller sin vinterpäls längre än vanligt.  

  Sår, krustor och blåsor

  Sommareksem ger kraftig klåda hos hästar som är överkänsliga för saliv från bitande insekter, främst svidknott.

  Fotosensibilitet kan ge brännsår på pigmentlösa områden, och uppkommer då hästen rör vid eller äter vissa växter i solljus. 

  Mugg ger skorpor eller sår i karleden, om hudbarriären brutits ner av fukt.

  Regnskallor_rygg_7
  Regnskållor Foto: Anki Lundberg

  Regnskållor kan uppstå vid långvarig blöt päls hos utegångshästar eller under blöta täcken. Det är skorpor som uppträder längs ryggen, nosryggens sidor samt utsidan av benen.

  Ringorm är en smittsam svampsjukdom som ger hårlösa fläckar, oftast på huvudet, halsen och på kroppen, speciellt vid sadelgjordsstaden. 

  Medfödd hudsjukdom 

  Fragile foal syndrome, FFS, är en ärftlig defekt som påverkar kroppens vävnader. Det nyfödda fölets hud lossnar från kroppen och det måste avlivas inom de första dygnen efter födseln. Det krävs anlag från båda föräldrarna för att fölet ska födas med sjukdomen.

  Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 3/2024.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden