Sport
19 augusti 2019 09:41
Ridsportplus

Så går det i EM – profiler och Ridsport tippar

Inför EMHur ser de svenska hopp- och dressyrryttarnas chanser ut? Och vilka ryttare tar slutligen hem de individuella gulden? Ridsports reporter Lisa Hoff och en rad ridsportprofiler tippar inför EM i Rotterdam.

Så går det i EM – profiler och Ridsport tippar
Har Peder Fredricson chans på guldet även den här gången? Jodå – det satsar åtminstone Ridsports reporter på. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Lisa Hoffs analys inför EM

    EM i Rotterdam ligger i startgroparna – och alla de stora ställer upp. Farhågorna att penningstinna Global Champions Tour skulle utarma klassiska hoppmästerskap har kommit på skam, även om det har funnits oroande tecken.

    För fyra år sedan avstod Rolf-Göran Bengtsson EM för att Casall skulle lägga energin på GCT. Storbritanniens två bästa ryttare, Scott Brash och Ben Maher, var inte heller där, trots att det var sista chansen att kvala till OS. I EM i Göteborg två år senare hade den en gång så stolta hoppnationen inte ens ett lag.

    Men nu är britterna tillbaka. Både topprankade Brash och Maher rider för sitt land i Rotterdam, tillsammans med Amanda Derbyshire, Holly Smith och Laura Renwick.

    Img_1817 (kopia)
    Ridsports sportreporter och krönikör Lisa Hoff tror på svenska medaljer.

    Tyskland ställer upp med det starkaste de har: Marcus Ehning, Daniel Deusser, Christian Ahlmann och den regerande världsmästaren Simone Blum. Det är samma uppställning som i Aachen i juli. Det hjälpte inte. De fick spö av Sverige – på sin egen hemmaplan – och kommer att vara ute efter revansch i Rotterdam.
    Frankrikes laguppställning går inte heller av för hackor. För att inte tala om Belgien som radar upp toppnamn. Ett litet frågetecken dock för lagkänslan.

    Schweiz toppar med Steve Guerdat och Martin Fuchs och är alltid starkt som lag. Irland kommer med ett kämpaguld från Göteborg i ryggen. Däremot är holländarna försvagade sedan Harrie Smolders häst Don VHP inte är i form. Men inget lag lyser för dagen lika klart som Sveriges. EM-silver 2017, VM-silver 2018 och tre raka lagsegrar i sommarens nationshoppningar. Ett guld i Rotterdam och ingen blir förvånad. Men att vara favorittippad är inte alltid det bästa.

    Peder Fredricson har dessutom sin Europatitel från Göteborg att försvara. Hur han hanterar den chansen att sälla sig till en historisk skara blir otroligt spännande att se.

    I dressyren kan svenskarna rida utan favorittryck. Där finns allt att vinna. Trots att det givna ankaret sedan så många år, Tinne Vilhelmson Silfvén, inte är med har förbundskaptenen Bo Jenå fått ihop ett riktigt starkt lag. Alla fyra ligger i topp 30 i världsrankningen.

    Vid VM förra året var det oerhört jämnt mellan USA (silver och 233,136 procent), Storbritannien (brons på 229,628 procent) och Sverige (fyra med 229,456 procent). I Rotterdam kan vi räkna bort USA, men får lägga till att Danmark åter har Cathrine Dufour/
Atterupsgaards Cassidy i laget och att Andreas Bachmann Andersen har nått helt nya nivåer med Blue Hors Zack sedan VM i Tryon.

    Tyskland tar hand om guldet. Allt annat är en megasensation. Resten av pallen står öppen för svenskarna, britterna och danskarna. Hollands glansperiod känns allt mer avmattad, men stödet från hemmapubliken kan få laget att åter glänsa. En liten varning där alltså.

    I den individuella tävlingen kan det åter bli en kamp om tronen mellan Isabell Werth, nu på Bella Rose, och Sönke Rothenberger/Cosmo. Och så har vi Charlotte Durjardin som mycket väl kan strö grus i det tyska maskineriet. Förra året var hennes Mount St John Freestyle bara nio år men travade ändå in på en bronsplats.

    Det är inte ofta någon skräller i dressyr. Men plötsligt händer det. Som när Patrik Kittel tog EM-brons 2011 på Scandic, just i Rotterdam. Låt oss hoppas att arenan för goda vibbar med sig. I EM 2017 var det nära för Therese Nilshagen/Dante Weltino, fyra i GPS och femma i kür. I VM förra året var Patrik Kittel/Well Done De La Roche femma. Så lite magiska under, tack.

    Ett nytt och fräscht inslag i dressyren är att Irland för första gången ställer upp med ett lag. De jagar inte medalj, men väl en lagplats i OS. Lyckas det skriver ”tjejerna i grönt” historia.

    Pararyttaren Louise Etzner Jakobsson har redan bevisat att hon är en mästerskapsryttare av rang. I Tryon fick hästen Zernard fång. Men med en frisk häst är denna ryttare svårstoppad, en sanslös tävlingsmänniska som kan styra sin vilja. Låter som en viss Peder Fredricson.

    Paralaget är mer svårtippat. En stark laginsats blir det säkert. Men konkurrensen från hårt satsande nationer som Storbritannien, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien blir tuff.


    Lisa Hoff om svenska lagens chanser

    Hoppning:
    Guld. Så klart. Men allt kan hända. Så klart. Tyskland, till exempel, blir inte att leka med. Om du vill tjäna en slant på betting – satsa inte på lågoddsaren Sverige.

    Dressyr:
    Självförtroendet är på topp hos svenskarna. Kanske även revanschlusten sedan VM förra året. Kan mycket väl bli en repris på EM-bronset från Göteborg. Eller varför inte ännu ädlare valör?

    Paradressyr:
    Sverige har sedan ett par år en stark bas med flera som rider runt 70 procent. Men konkurrensen blir allt tuffare. Medalj blir svårt.

    Medaljchanserdressyr Medaljchanserhopp2Medaljbetyg CopyBilderna ovan i PDF

    Mer om paradressyren och ryttarnas chanser finns att läsa i kommande artikel.

    Motiveringar

    till betygen

    • Peder Fredricson

    En av fyra ryttare som är nominerad med fyra hästar; All In, Christian K, Catch Me Not och Zacramento. Blir det All In är svensken given som en av titelfavoriterna. Har visat att han klarar maxad press. Regerande Europamästare. 

    • Henrik von Eckermann

    Sitter man på årets vinstrikaste häst är förväntningarna skyhöga. Har allt vad som krävs för vilken medalj som helst. Största risken, att han vill för mycket. Eller är det hans tur nu? Var femma 2011 med Coupe de Coeur.

    • Malin Baryard Johnsson

    Lagets mest rutinerade mästerskapsryttare. Kommer att bidra till starkt lagresultatet. Men faktum är att hon aldrig lyckats toppa individuellt i mästerskap som senior. Med H&M i Indiana kan det dock bära till final.

    • Fredrik Jönsson

    I VM i Tryon slog han knock från underläge och blev bäste svensk. Nu är förväntningarna högre. Om han än en gång klarar att leverera i lagtävlingen är det värt all kredd. Har lyckats toppa formen väl. 

    • Evelina Tovek

    Är med för att se och lära. Om hon måste kliva in som reserv kommer hon att vara väl redo. Bevisade att hon klarar press i nationshoppningen i Aachen. Men individuellt är hon chanslös. 

    • Patrik Kittel

    På papperet ser motståndet övermäktigt ut. Men i Tryon var det nära och Well Done De La Roche såg ut att ha mer att ge. För individuell medalj krävs dock att andra snubblar och Welli inte sätter en hov fel.

    • Therese Nilshagen

    I Göteborg kom hon som en virvelvind. De förväntningar som skruvades upp då har fått tonas ner. Men utan missöden går hon utan vidare till GPS och sedan till Kür för en stark placering. 

    • Juliette Ramel

    Satte personbästa som OS-debutant i Rio. Har sedan dess varit borta ur leken och kommit igen, hela tiden snäppet bättre. Har det som krävs för att gå vidare till GPS såväl som Kür. 

    • Antonia Ramel

    Årets svenska rookie och högst delaktig i Sveriges Nations Cup-seger i år. Har klättrat till plats 30 på världsrankningen. Mästerskapsdebuterar. Bör klara gränsen till GPS men där tar det stopp. 

    • Rose Mathisen

    Trygg, säker och rutinerad. Kommer att göra sitt jobb utan anmärkningar om hon får gå in som reserv och sedan gå vidare till Specialen. En tillgång även utanför laget. 

    Expandera

    Profilerna tycker till:

    Vem vinner individuellt?

    Hoppning

    Prins Gustaf Adolfs Minneshoppning
    Niklas Jonsson, tränare och ryttare:
    ”Det är lätt att säga Peder Fredricson, men av dem jag tror på förutom honom – Martin Fuchs och Simone Blum – blir det ändå Peder, både om jag tippar med hjärta och hjärna. Han drar det sista strået.” Foto: Fredrik Jonsving
    Ridsport
    Robert Solin, nationell samordnare hoppning, SvRF:s kansli:
    ”Om Peder Fredricson rider All In tar han guldet, om han väljer Christian K vinner Henrik von Eckermann och Mary Lou. Varför Peder? The man is on fire.” Arkivbild: Roland Thunholm
    Ridsport, Ullevi Dag 7
    Peter Lundström, banbyggare:
    ”Det är dags att Malin Baryard Johnsson vinner, det vore fantastiskt roligt, och hon kan slå till. Men det är inte lätt att tippa. På mästerskap krävs så mycket mer än vid en vanlig tävling. Steve Guerdat har det mentala och det vore historiskt om Peder Fredricson upprepar sin seger.” Arkivbild: Roland Thunholm
    Ridsport
    Linda Heed, tränare och ryttare:
    ”Jag tror på en outsider, Luciana Diniz. Hon kan få till det. Hennes Fit For Fun har varit borta ett tag, så jag tror att den är fräsch, och Luciana har varit nära ganska många gånger. Fast det är klart att man hoppas på svenskarna…” Foto: Roland Thunholm
    Ridsport
    Sara Johansson, tävlingsledare LGCT Stockholm:
    ”Malin Baryard Johnsson och Indiana. De har haft en fantastisk säsong med otroligt jämna resultat. Höjdpunkter som andraplatsen i LGCT Stockholm Grand Prix och Nations Cup-segern i Falsterbo visar att de är i riktigt fin form.” Foto: Roland Thunholm

    Dressyr

    Jeanna Högberg - Astoria (SWB sto f-12 e Sir Donnerhall u Aquarell e Quarterback, uppf Hipponews KB, Christina Olsson)
    Jeanna Högberg, ryttare och tränare:
    ”Isabell Werth och Bella Rose. De vann i Aachen nyligen och är i bra form. Isabell har en otrolig erfarenhet och är skarp när det gäller.” Foto: Roland Thunholm
    Ridsport
    Gunilla Byström, ryttare och tränare:
    ”Jag tror att drottningen står sig – det vill säga Isabell Werth. Hon är verkligen bäst när det gäller och kan få ut allt, allt. En mästare helt enkelt.” Arkivbild: Roland Thunholm
    I dag får Mads Hendeliowitz följa OS-dressyren från ryttarläktaren.
    Mads Hendeliowitz, ryttare och tränare:
    ”Isabell Werth är klart favorittippad, hon har monopol på förstaplatsen. Det handlar delvis om psykologi. Domare kan vara osäkra på att gå upp i poäng för ’vanliga’ ryttare, för Isabell är det omvänt – de kan vara osäkra på att gå ner i poäng.” Foto: RolandThunholm
    Ridsport, Fälttävlan
    Annette Fransén Iacobaeus, domare och SvRF:s dressyrkommitté:
    ”Det finns bara en – Isabell Werth. Det är bara att titta på alla resultat, hon är en vinstmaskin. Och hästen är helt fantastisk, den har få begränsningar.” Foto: Roland Thunholm
    Emeliebrolin
    Emelie Brolin, ryttare och tränare, SvRF:s dressyrkommitté:
    ”Isabell Werth. Hon är regerande drottning, har visat sig vara bäst när det gäller så många gånger. Och Bella Rose är en helt fantastisk häst med så mycket energi. Häftigt med ett sto som går så bra.” Foto: Privat

    Analysen och enkäten publicerades första gången i Ridsport nr 15/2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    mer ur temat Allt från EM i Rotterdam (73)

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden