Avelsnyheter
12 april 2022 17:50
Ridsportplus

Så gick det sedan: 20 hingstar efter segern i bruksprovet

BruksprovsvinnarnaVad händer med bruksprovssegrarna när provet är över? Ridsport har granskat alla bruksprovssegrare mellan åren 2010-2019.

Så gick det sedan: 20 hingstar efter segern i bruksprovet
Vad hände sedan med bruksprovsvinnarna? Foto: Arkivbild

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Chansen att få en bruksprovssegrare i både hoppning och dressyr var under de tio åren 2010-2019 betydligt större för den som importerat en hingst än för den som valt att visa en SWB-registrerad hingst. Uppfödare av SWB har bara lyckats snyta bruksprovssegrartiteln tre år i respektive gren av de tio som Ridsport granskat. Övriga år är det hingstar från andra stamböcker som varit bäst i det svenska bruksprovet.

    Å andra sidan är SWB det enskilda avelsförbund som haft flest bruksprovssegrare, tre, i hoppning under de år vi granskat. I dressyr ligger de på andra plats med tre segrare, efter KWPN som tagit hem titeln fyra gånger.

    Hälften av hingstarna är kastrerade

    Att bli bruksprovssegrare är på intet sätt ett löfte om ett behagligt liv, där dagarna tillbringas i hagen i väntan på en dejt med bocken för att lämna sin värdefulla sperma till hugade stoägare med hopp om framtida småstjärnor nästa år. Faktum är att de får vara glada om de får ha ”bollarna” kvar. Nästan hälften av hingstarna i vår granskning är så vitt det är känt kastrerade i dag.

    För hopphingstarna har en seger på bruksprovet i princip varit lika med en biljett till utlandet. Ridsports granskning visar att  nio av tio bruksprovssegrare i hoppning inte längre befinner sig i Sverige. Det är sannolikt ett skäl till att påfallande få av dem har haft tillräckligt många avkommor visade på unghästtest för att de ska få ett avelsindex i SWB.

    Bland dressyrhingstarna är det bara en, Demand, som inte lyckats skrapa ihop tillräckligt många avkommor på unghästtest för att få ett värderande avelsindex ännu. Alla de övriga har tillräckligt många visade avkommor och flera av dem har tack vare det fått höga avelsindex för sin dressyrförärvning. Två hingstar ligger till och med bland topp 20 bland alla hingstar som har avelsindex för dressyr.

    Fakta

    Bruksprovsvinnare i siffror

    Fadershingstar till segrarna – hoppning

    Ingen fadershingst lyckades åren 2010-2020 få mer än en bruksprovssegrare i SWB.

    • 
Baloubet du Rouet
    • Action-Breaker
    • Zavall
    • Bernini
    • Nabab de Rêve
    • Catoki
    • Armitage
    • Quidam’s Rubin
    • Careful
    • Chacco Blue

    4 av nio möjliga bruksprovssegrare som har tillräckligt gamla avkommor för att kunna få ett värderande avelsindex i hoppning, har också tillräckligt många visade avkommor för att få ett avelsindex.

    Värderande avelsindex

    Värderande avelsindex publiceras för hingstar med minst tio avkommor bedömda vid unghästtest och/eller ridhästtest.

    Källa: SWB

    Mankhöjder

    Bland bruksprovssegrarna i hoppning är bara en av hingstarna 170 cm i mankhöjd eller mer. Det är Cohiba som med sina 171 cm är störst, medan Centaurus, som mättes till 164 cm på sitt prov, är minst.

    Fadershingstar till segrarna – dressyr

    • Dreamboy
    • Ampère
    • Bordeaux
    • Totilas
    • Zuidenwind
    • Vivaldi
    • Johnson
    • Blue Hors Zack
    • Uphill
    • Rascallino

    För dressyrhingstarna är det fyra hingstar som mäter 170 cm eller högre , där Zaladin MI med sina 176 cm i manken är störst och Total Hope som bara mäter 162 cm är minst.

    8 av nio bruksprovssegrare i dressyr, som har tillräckligt gamla avkommor för att kunna få ett värderande avelsindex, har också ett avelsindex.

    Mesta 
vinnarförbund

    Representerade stamböcker och antal bruksprovssegrare 2010-2019:

    Hannoveranerförbundet hade båda segrarna 2010 men efter 2012 har de inte haft någon segrare alls.

    Däremot klev både SWB, KWPN och Oldenburgerförbundet fram och har tagit segrar som avelsförbund. Leder ligan totalt gör SWB tillsammans med KWPN.

    1. 6 SWB och KWPN
    2. 3 Oldenburg och 
Hannover
    3. 1 Holstein och 
DWB

    Tävlats av sju olika ryttare

    Framför allt segrarna i hoppning kan förvänta sig ett brokigt liv framöver med resor kors och tvärs i världen och somliga har också haft en mängd ryttarbyten. Ligan leds av Schockemöhles bruksprovssegrare Armani Code, där vi hittat internationella resultat med sju olika ryttare under hans hittills 13-åriga liv. Även Cohiba har tävlats av många olika ryttare.

    En bruksprovsseger är inte heller en garanti för framtida framgångar på tävlingsbanan. Flera av de hingstar som Ridsport har tittat närmare på går som  hunterhästar i USA, alltså tävlas på låg nivå i hoppning, eller tävlas i lägre klasser.

    Nedan kan du läsa om hingstarnas egna karriärer och, för dem som har tillräckligt många bedömda avkommor, också hur de lyckats i aveln.

    Fakta

    Bruksprovsvinnarna i hoppning 2010-2019

    Cohiba02032010-img_0034
    Cohiba Foto: Lottapictures

    2010: Cohiba  (kastrerad)
    HANN 171 cm e Chacco Blue u Acorda e Acord II, uppf Karl H Böhm, äg Stella Wassermani

    Den svenska ägargruppen BXB, Gränsbo, VDL, Jonas Persson och Peter Tufvesson, sålde Cohiba 2014 till den holländska ryttaren Jur Vrieling. Jur Vireling placerade hingsten i finalen för 7-åringar 2013 i Falsterbo. 2016 såldes Cohiba till den amerikanska hoppryttaren Jennifer Goddard som tävlade honom upp till och med 1,55. I dag äger det amerikanska företaget Ashland Farms Cohiba och han tävlas framgångsrikt av den amerikanska junioren Stella Wasserman i hunterklasser. Cohiba har haft många olika ryttare, bland andra Magnus Österlund, Darragh Kenny, Robbert Ehrens, Neal Fearon, Suzanne Tepper och Taizo Sugitani. Cohiba betäckte under åren 2010 till 2015 309 ston. 2019 höjdes Cohiba  till avelsvärdebokstav A. Hoppindex 128.

    14centaurus_3050_13x18
    Centaurus Foto: Marielle Andersson Gueye

    2011: Centaurus
     SWB 164 cm e Careful u Super Star (13) e Caracas, uppf  Olof Smith, äg Heide & Terje Rogne

    Centaurus har med framgång deltagit i alla årgångschampionaten. Bland annat slutade han på tredje plats i 4-årschampionatet, var i final i Scandinavian Open som 5-åring och blev därefter uttagen till unghäst-VM i Zangersheide. Han har tävlat upp till och med 1,50-hoppning tillsammans med sin ägare och uppfödare Olof Smith. 2018 började de norska systrarna Anna och Karoline Stangeland tävla Centaurus och under sommaren 2019 tog Solveig Fotland Newermann över tyglarna. Hösten 2020 gick Centaurus till en ny norsk ryttare, då till den 18-åriga Hannah Marie Rogne. Under 2022 har de startat flera tävlingar upp till 1,30. Centaurus har mellan åren 2011 och 2016 betäckt 54 ston och har avelsindex 126 för hoppning.

    Quintus-raa-jennifer-fogh-pedersen-0286-copy
    Quintus RAA Foto: Krister Lindh

    2012: Quintus RAA (kastrerad)
    HANN 169 cm e Quidam’s Rubin u Appoline e Argentan, uppf Klaus Niemann, äg Bianca Janssen

    Quintus tävlades under sina unga år av Victoria Almgren och de fick tre år tillsammans med placeringar upp till 1,40. Efter tre års tystnad kom Quintus RAA återigen ut på tävling men då tillsammans med den colombianska ryttaren Mario Andres Gambo. 2020 tävlades Quintus RAA av den italienska hoppryttaren Nicole Frascarelli. Under början av 2021 tog den unga Gabriel Frascarelli över tyglarna och tillsammans med Quintus tävlar han upp till 1,25.  Quintus betäckte 2012 till 2014 29 ston inom SWB. Quintus RAA har ännu inte uppnått kraven för värderande avelsindex.

    Armani-hel
    Armani Code

    2013: Armani Code

    OLD 167 cm e Armitage u La Contessa e Landfriese II, uppf Heinrich Dultmeyer, äg Xaverov a.s.

    Armani Code tävlade 2013-2016 med Helena Torstensson och Henrik Ankarcrona. 2016 såldes han till Tjeckien där Anna Kellnerová tävlade honom upp till 1,40. 2018 tog den tyska ryttaren Daniela Theelen över innan han auktionerades ut på PSI-auktionen 2018. Han såldes återigen till Tjeckien. Den tjeckiska junioren Katerina Tomanova tävlade honom framgångsrikt till 2019 då han såldes till USA. Där tävlades Armani Code av amerikanen Peter Rhodes i 1,45-klasser. År 2020 tog Katerina Tomanova över Armani Code igen och tävlade upp till  1,35. 2021 fick han en ny ryttare, polska Wojciech Wojcianiec som i dag tävlar Armani Code i 1,35-klasser. Ägare är en tjeckisk kycklingfarm. Hingsten betäckte åren 2013 till 2016 317 ston inom SWB och har ett hoppindex på 115.

    Contador150314lg
    Contador Foto: Lottapictures

    2014: Contador (kastrerad)
    HOLST 167 cm e Catoki u Nikoline lll e Leonid, uppf Birgit Jörgensen, äg Emily Anderson, USA

    Contador uppgavs efter bruksprovssegern vara Rolf-Göran Bengtssons blivande stjärna. Den schweiziska ryttaren Andreas Erni tävlade 2015 Contador i Tyskland, där de bland annat vann ett av kvalen till LVM-cupen. Contador såldes dock samma år vidare till Kanada enligt de uppgifter Ridsport har och döptes om till Hide Away (läs mer i separat artikel). Hide Away hamnade enligt en tidigare ägare i ett försäljningsstall i Ocala, Florida, där han köptes av dem. I dag är han kastrerad och tävlas av amerikanskan Emily Anderson i hunting och vann bland annat USHJA National Hunter Derby 2021. Contador betäckte 40 ston 2014 till 2015 men bara lite drygt hälften resulterade i registrerade föl. Contador har ännu inte uppnått kraven för värderande avelsindex.

    Bengtnabab_2917-3
    Bengt Nabab Foto: Laila Berglund

    2015: Bengt Nabab
    SWB 165 cm e Nabab de Rêve u Sally Jo e Stakkato, uppf/äg CF Narken AB

    Bengt Nabab började sin karriär tillsammans med Olof Smith och kvalade som 5-åring till Falsterbo Horse Show, vilket blev en av hans sista starter under en längre tid. 2018 tog Elin Hällgren över den då 7-åriga hingsten. Elin Hällgren och Bengt Nabab fick en god start, trots det långa  tävlingsuppehållet. 2020 låg de stadigt på 1,35-klasser med flera vinster upp till och med 1,30. Under 2020 har de även debuterat internationellt. 2021 tävlade Bengt Nabab och Elin Hällgren upp till 1,40. Bengt Nabab har mellan åren 2015 och 2020 betäckt 113 ston och har avelsindex 123 för hoppning. Han är den enda bruksprovssegraren i hoppning som fortfarande är kvar i Sverige.

    Harvy_lg
    Harvy Foto: Lottapictures

    2016: Harvy (kastrerad)
    KWPN 168 cm e Bernini u Narobi e Colino, uppf Peter van Elk, äg Elli Aronson, USA

    Magnus Jacobson började tävla Harvy. 2018 tog Stephanie Holmén över tyglarna och tillsammans fick de ett fåtal starter men vinst varenda gång. Under 2018 visade det sig att Harvy är anlagsbärare av Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, detta efter att ett stoföl efter Harvy fötts med sjukdomen. Under senare halvan av 2018 tog Shane Carey över Harvey, även de fick ett fåtal starter ihop, innan hingsten överlämnades till Linnea Ericsson-Carey. 2020 köpte O.N Sporthorses Harvy, men efter en kort tid sålde Olav Aklestad hingsten vidare till USA. Sedan 2021 tävlas han som hunterhäst av sin ägare Elli Aronson. Harvy betäckte fram till 2018 62 ston. Han har ännu inte uppnått kraven för värderande avelsindex.

    Ike-uppstallning1-170305-rt
    Ike Foto: Roland Thunholm

    2017: Ike
    KWPN 168 cm e Zavall VDL u Eldina II-S e Carthino Z, uppf G.P.J. Vossen, äg Marockos ridsportförbund

    Som 5-åring var Ike placerad i Scandinavium på Champions of the Youngsters och tvåa i Breeders tillsammans med Victoria Almgren. Under resan ner till UVM som 5-åring, skadades hingsten och kunde därför inte gå första kvalet, dock avslutade han veckan med två starter. Ike har representerat Sverige på unghäst-VM både som 5- och 6-åring. Ekipaget har  vinster och placeringar upp till och med 1,35 och 2019 vann Ike återigen hingstarnas klass på Breeders. 2020 såldes hingsten till Marocko, och Samy Colman är numera hans ryttare. Ekipaget har startat en 1,45 i år. Ike har mellan åren 2016 och 2019 betäckt 275 ston. Han är den hingst i vår granskning som har högst avelsindex för hoppning, 142, vilket placerar honom på en 25:e plats totalt.

    Point-break3-180304-rt
    Point Break Foto: Roland Thunholm

    2018: Point Break

    SWB 167 cm e Action-Breaker u Beretta e Balou du Rouet, uppf Nya Äppelvikens ridskola AB, äg Charlotte Rossetter & Pamela Wright

    Point Break har sedan 2019 tävlat tillsammans med Anders Lagergreen och tog bland annat en placering åt SWB när 5-åringarna hoppade sin UVM-final i Zangersheide, Belgien, där ekipaget slutade sjua efter att ha varit felfritt genom hela mästerskapet. Point Break blev också bästa svenska häst. Under 2020 fokuserade  Point Break helt på avel. I november 2020 såldes hingsten till hoppryttaren Ben Mahers sponsorer. Tillsammans med sin nya ryttare har Point Break gjort sin första 1,50 start i början av mars. Mellan 2018 och 2021 betäckte han 86 ston och har ännu inte uppnått kraven för värderande avelsindex.

    Balstakko_e169_0261
    Balstakko Foto: Yvonne Karlsson

    2019: Balstakko (kastrerad)
    OLD 166 cm e Baloubet du Rouet u Stakkora e Stakkato-Carthago. Uppf /äg Gestüt Lewitz)

    Under 2019 tävlades Balstakko av Helena Torstensson. Ekipaget startade upp till och med 1 meter. 2020 tävlades Balstakko av den tyska ryttaren Patrick Stühlmeyer, och har bland annat vunnit Deister Show Jumping Championships 2020 för 5-åringar med poängen 9,70. I dag tävlas Balstakko av Ebba Johansson i 1,35. Han fick bara nio ston första året i avel och 25 det andra. Av de 25 betäckningarna blev det endast fem registrerade föl. Balstakko har inte betäckt inom SWB efter det. Balstakko har ännu inte uppnått kraven för värderande avelsindex eftersom hans  första avkommor fyller tre först i år.

    Fakta

    Bruksprovsvinnarna i dressyr 2010-2019

    Jjrayban06032010-img_0319
    JJ Rayban Foto: Lottapictures

    2010: JJ Rayban (kastrerad)
    HANN 167 cm e Rascalino u Lorena e Londonderry, uppf Klaus Juergens, äg Trina Gilchrist

    JJ RayBan startade sin tävlingskarriär tillsammans med Jan Brink 2011. De vann Scandinavian Open och Svenskt Avelschampionat på Flyinge när hästen var fem år samt avelschampionatet för 6-åringar. Som 7-åring hade ekipaget placeringar i Prix S:t Georges. 2016 tog Marina Mattson över och ekipaget har vinster upp till Intermediaire I. 2013 drabbades 
JJ RayBan av kolik, opererades och förlorade en testikel. SWB beviljade JJ RayBan dispens för att kunna fortsätta i avel. Dock beslöt ägaren Hannell Dressage Stable att kastrera honom 2014. 2015 sänktes JJ RayBan till avelsvärdebokstav K, kasserad för avel. 2018 såldes hingsten till den amerikanska dressyrryttaren Trina Gilchrist. JJ RayBan har under åren 2009 till 2014 betäckt 182 ston och har ett avelsindex på 126.

    Clever-hill-mattias-jansson-0538
    Clever Hill Q Foto: Krister Lindh

    2011: Clever Hill Q
    KWPN 166 cm e Uphill u Parelprinses e Havidoff, uppf G W van Norel, äg Medin Equine AB

    Den i covid-19 bortgångne Nils-Gunnar Hansson var den som fick igenom Clever Hill Q i det svenska bruksprovet 2011. Clever Hill har sedan 2015 tävlat med med Jonathan Medin och har startat upp till S:t Georges med godkända resultat, senaste start gjordes 2020. I dag är Clever Hill Q återigen i träning efter en tids skada. 2019 fick han avelsvärdebokstav A. Clever Hill Q har åren 2011 till 2020 betäckt 136 ston och har avelsindex 125.

    Zaladin-010312lg-2
    Zaladin MI Foto: Lottapictures

    2012: Zaladin MI
    DWB 176 cm e Blue Hors Zack u Labial MI e Solos Landtinus, uppf Bo Steen Larsen, äg Hannell Dressage Stable AB

    Zaladin MI började sin tävlingskarriär 2012 tillsammans med Ida-Linn Lundholm. 2013 tog Jan Brink över tyglarna. Tillsammans tog de vinster och placeringar upp till Msv A:1 och Prix S:t Georges fram till 2016. Utöver detta var han dessutom i final vid Scandinavian Open i Falsterbo och kom tvåa i Svenskt Avels- och Sportchampionatet för 7-åringar. Numera rider Marina Mattsson Zaladin MI med sikte mot Grand Prix. Under 2021 gjorde hingsten en start i Msv A med resultat på 65,98 procent. 2019 höjdes Zaladin till avelsvärdebokstav A. Zaladin har åren 2012 till 2021 betäckt 224 ston men från 2018 och framåt har han bara fått ett eller två ston per år. Avelsindex 130.

    Santk-erik-lg01
    Sankt Erik II Foto: Lottapictures

    2013: Sankt Erik II (kastrerad)
    SWB 168 cm e Johnson u Weuchette e Weltmeyer, uppf Forty Invest AB, äg Lövsta Stuteri AB

    Sankt Erik ll tävlades av Ida-Linn Lundholm och var placerad i Breeders Trophy 2013 och Scandinavian Open 2014, deltog i unghäst-VM 2014 samt vann hingstklassen under bruksprovet 2015. Under 2015 var han femma i Scandinavian Open, placerad i lilla finalen i unghäst-VM, tvåa i både Breeders Trophy och Öppna Championatet och trea i Champion of the Winners under SIHS. 2015 såldes han till Lövsta Stuteri. Han gick unghäst-VM som 7-åring med Caroline Darcourt. 2019 kastrerades han och året efter debuterade han med Caroline Darcourt i Grand Prix i Wellington. 2022 höjdes Sankt Erik ll till avelsvärdebokstav A. Han betäckte bara 102 ston, vilket är synd med tanke på hans höga avelsindex, 144, som placerar honom i topp 20 bland alla dressyravelshingstar i blup.se.

    Vanvivaldi_160314lg
    Van Vivaldi Foto: Lottapictures

    2014: Van Vivaldi
    KWPN 166 cm e Vivaldi u Amuel e Olivi, uppf E och J Schuiling, äg Lövsta Stuteri AB

    2015 deltog Van Vivaldi och Caroline Darcourt i finalen i Scandinavian Open i Falsterbo och han blev även bästa svenska häst vid unghäst-VM för 5-åriga dressyrhästar. Under 2016 tävlade Van Vivaldi sparsamt eftersom han var mycket efterfrågad inom aveln, men trots detta vann han Breeders Trophy för 6-åriga hästar. 2019 debuterade Van Vivaldi, med Tinne Vilhelmson Silfvén i sadeln, Intermediaire II och vann. Under 2020 gjorde de sin trestjärniga internationella Intermediaire-debut och tog hem segern i klassen. Under året tog ekipaget flertalet vinster i Intermediaire ll. 2020 höjdes Van Vivaldi till avelsvärdebokstav A. Van Vivaldi tävlades inte under 2021. Han har betäckt 487 ston fram till 2021 och har ett avelsindex på 145, vilket är högst av alla dressyrhingstarna i Ridsports granskning och placerar honom på 16:e plats totalt i blup.se.

    Hestonforu_e34_052
    Heston for U Foto: Yvonne Karlsson

    2015: Heston For U (kastrerad)
    SWB 170 cm e Zuidenwind u Zarlette e Prestige VDL, uppf  Ugglarps gård AB, äg Rose Mathisen

    2015 vann Heston for U finalen för 4-åriga hästar under Breeder’s Trophy tillsammans med Rose Mathisen. Året därpå var han med en sjätteplacering bästa hingst i 5-årsfinalen. Efter fyra års tävlingsuppehåll debuterade Heston for U under 2020 i Msv A:1 tillsammans med Rose Mathisen. Under 2021 vann ekipaget alla sina starter i Msv A och Prix S:t Georges. 2022 höjdes Heston for U till avelsvärdebokstav A. Heston for U har inte betäckt efter 2017 och har totalt 106 ston i sin språngrulla. Han är kastrerad men finns tillgänglig via fryst. Avelsindex 134.

    Totalhope_4772
    Total Hope Foto: Laila Berglund

    2016: Total Hope
    OLD 162 cm e Totilas u Weihegold e Don Schufro, uppf Christine Arhns Krogmann, äg Lone Bøegh Henriksen/Paul Schockemöhle

    Total Hope vann 2017 Breeders för 5-åringar tillsammans med Pernilla André Hokfelt. Under året placerade de sig i unghäst-VM-finalen för 6-åringar efter att ha vunnit lilla finalen. Han var också trea på unghäst-VM 2019 som 7-åring, då riden av norskan Isabell Freese. De vann samma år prestigefulla Nürnberger Burgpokal, ett tyskt dressyrchampionat för 7-9-åriga hästar. Vid Total Hopes godkännande i Dansk Varmblod 2018 blev Lone Bøgh Henriksen delägare tillsammans med Paul Schocke-möhle. 2021 har Total Hope fina resultat tillsammans med Isabell Freese, bland annat vann de finalen i Lousidor-Grand Prix med 77,54 procent. I år var planen att han skulle starta Grand Prix i Herning men hingsten fick en trampskada precis innan tävlingen. Total Hope har åren 2015 till 2021 betäckt 451 ston i SWB och har ett avelsindex på 140.

    Ironman-h-2-170305-rt
    Ironman H Foto: Roland Thunholm

    2017: Ironman H
    KWPN 169 cm e Bordeaux u Zartina e Rousseau, uppf J A M Hurkmans, äg Ucas AB

    Ironman H har sedan start ridits av Yvonne Österholm, och tillsammans vann de både kval och final i Falsterbos 4-årsklass 2017. Våren 2018 vann de  två starter i FEI:s 5-årsprogram. Ironman H deltog i UVM i dressyr i Ermelo, tog sig direkt till final och slutade på trettonde plats. I Falsterbo blev ekipaget fjärdeplacerat i finalen. Ironman H deltog även som 6-åring i UVM i dressyr, där han vann B-finalen. 2020 togs Ironman H ur avel då han uppgavs inte gilla att hoppa på bocken. 2021 vann ekipaget flertalet av sina starter, bland annat i Intermédiaire II. Ironman H har åren 2017 till 2021 betäckt 292 ston där de två sista var i fjol med fryst sperma. Avelsindex 141.

    Demand-2-180304-rt-(1)
    Demand Foto: Roland Thunholm

    2018: Demand (kastrerad)
    SWB 166 cm e Ampere u Delight (F. 2) e Don Schufro, uppf/äg Per-Arne Persson

    Demand rids av uppfödarens samarbetspartner Yvonne Österholm. Demand har deltagit i Breeders Trophy och SWB Stallion Trophy både som 3-, 4- och 5-åring. Demand vann både Breeders Trophy och SWB Stallion Trophy för 5-åringar under Equestrian Weeks 2019. Under 2020 togs beslutet att kastrera honom, efter ännu ett mindre lyckat framträdande på tävlingsbanan, denna gång i Scandinavium. Under sommaren 2020 vann Demand båda sina starter i FEI Inledande program för 6-åriga hästar. Under 2021 representerade Demand Sverige i UVM. Ekipaget slutade på tionde plats i lilla finalen för 7-åringar. Demand har under åren 2017-2019 betäckt 74 ston. Demand har ännu inte uppnått kraven för värderande avelsindex.

    Kane_e169_0081
    Kane Foto: Yvonne Karlsson

    2019: Kane
    KWPN 173 cm e Dreamboy u Toscana e Krack C, uppf M C J M och 
F A M M Burgers, äg Lövsta Stuteri AB

    Kane vann SWB Stallion Trophy som 4-åring. Han fick de högsta poängen som delats ut under finalen av 4-årschampionatet under SWB Equestrian Weeks. Under 2020 slutade Kane tvåa i sitt sportprov i Münster-Hahndorf. 2021 fick Kane tillsammans med Caroline Darcourt två placeringar i Msv B:1 och en vinst i FEI Inledande program 6-åriga hästar. Kane har fram till i fjol betäckt 220 ston. Kane har ännu inte uppnått kraven för värderande avelsindex eftersom hans  första avkommor fyller tre först 
i år.

    Fakta

    Tre år med SWB i topp

    2021, som inte ingått i vår granskning, blev ett högtidsår för SWB då båda bruksprovssegrarna var uppfödda i Sverige och grundregistrerade i SWB: Zezar Hästak (f-17 e Casanova Hästak u Utopia Hästak e Cabachon-Cortus, uppf/äg Hästak AB) och Glasgow (SWB f-17 e Grand Galaxy Win u Barcelona (76) e Figaro R-Bernstein, uppf/äg Gränsbo Stuteri).

    Det var dock inte första gången, både 2018 och 2015 kunde svenska uppfödare ta åt sig äran att ha fött upp bruksprovets bästa 4-åriga hingst i respektive disciplin.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden