Avel
5 mars 2017 10:50
Ridsportplus

Röster om det tysta provet

Under årets bruksprov håller avelsnämnden tyst med sina omdömen om hingstarna ända tills det offentliggörs vilka som godkäns. Ridsport har frågat runt vad de som hänger på Flyinge den här veckan tycker om nyordningen.

Röster om det tysta provet
Victoria Almgren är en erfaren hingstvisare, här med Mr Vain på årets bruksprov, och är en de tillfrågade om det tysta provet. Kim C Lundin, Kim@witnet.se

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Årets bruksprov är ett så kallat tyst prov, avelsnämnden ger alltså inga kommentarer om deltagande hingstar under provets gång. Åsikterna om detta är blandade visar det sig när Ridsport frågade runt på Flyinge. 

Dave Maarse, Holland, testryttare i hoppning:
– Jag kan förstå att hingstägarna inte vill att vi testryttare ska ge omdömen om hingstarna efter vi har ridit. Vi kan ju bara säga vad vi tycker om att rida hästarna, men det är ju många andra bitar som är relevanta om hästen ska användas i avel och de bitarna kan inte vi alls. 

Lena Nilsson, åskådare och uppfödare, Ösmo:
– Det är tråkigt för då missar man det här med att bolla det man själv tycker med vad domarna säger. Samtidigt kan jag förstå det. Om en häst till exempel inte lyckas så bra i början av veckan och domarna är kritiska så blir det lätt så att man som publik kommer i håg det – även om hingsten lyckas jättebra senare under provet. 

Jens Fredricson på årets bruksprov.

Jens Fredricson, ryttare, Strömsholm:
– Jag kan inte säga något om det nu. Jag är fullt fokuserad på mig själv och min ridning här. Om en vecka har jag kanske hunnit fundera och gjort en utvärdering. 

Christina och Anders Kjellson, Tingsryd.

Christina och Anders Kjellson, Tingsryd, hingsthållare och uppfödare:
– Det är väl egentligen bättre att domarna ägnar sig åt att verkligen titta på hingstarna än att de står och funderar på vad de ska säga. Men på det här sättet blir det väldigt tråkigt. De skulle ju kunna berätta lite mer om hästarna i stället, härstamningar och så där. 

Olle Kindberg, Huskvarna, ordförande i SWB:
– Det viktigaste med bruksprovet är att ge hingstarna en rättvis chans. Nu provar vi det här i år och sedan ska vi göra en utvärdering. Jag har inte upplevt att det har kommit så många klagomål på att det är tyst. 

Moa Söderby och Wilma Liman, Flyinge. 

Moa Söderby, åskådare, Flyinge:
– Det är lite tråkigt när det är tyst. Man vill ju gärna höra vad domarna tycker och få något begrepp om vad domarna tittar efter och så där. 

Wilma Liman, åskådare, Flyinge:
– Jag tycker det är synd att det är tyst eftersom jag gärna vill lära mig mer. Och öppenhet och transparens är väl alltid bra. 

Viktoria Almgren, ryttare, Värnamo:
– Jag har ingen åsikt om det även om det så klart blir lite tråkigt på det här sättet. Jag kan förstå båda sidornas argument men jag åker hit och gör det jag ska – rida. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden