MedierStändigt motarbetade av klubbar, förbund och andra som bevakas, rena hot och svårigheter att få intervjua dem man vill. Så är vardagen för sportjournalister enligt en enkät som Svenska Sportjournalistförbundet har gjort. "Det är trender som förstärks," säger förbundets ordförande Jens Littorin.
Hot och motarbetande klubbar – så ändras villkoren för sportjournalister
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Det var framförallt två frågor som fick styrelsen för Svenska Sportjournalistförbundet att göra den aktuella enkäten – tillgång till dem som sportjournalister vill intervjua och hur ofta sportjournalister får ta emot hot.
Vi ser det också som problematiskt att klubbar styr vilken information som kommer ut.
Jens Littorin.
Mer än hälften av de 59 som svarade på enkäten upplever att det ibland eller regelbundet händer att det är svårt att få till en intervju. Nästan alla uppgav att de någon gång ha blivit motarbetade av klubbar, förbund eller andra som bevakas.
– Och sedan har vi den värsta avarten – när det man skriver inte gillas av den som blir omskriven och det går till rena hot, säger förbundets ordförande Jens Littorin som också själv är sportjournalist på DN:s Göteborgsredaktion.
När det gäller hot uppger 5 procent i enkäten att de får ta emot hot ofta, och nästan 12 procent att det händer ibland.
Svårare bedriva journalistik
– Allt det här är inget som gynnar sportjournalistiken. När man inte kan få prata med dem man vill prata med är det svårare bedriva bra journalistisk, fortsätter Jens Littorin.
– Vi ser det också som problematiskt att klubbar styr vilken information som kommer ut. Allt detta är inget nytt men trender som förstärks. Jämför man internationellt har vi det kanske fortfarande ganska bra i Sverige, men det finns tecken på att förbund i Sverige tar efter.
I presentationen av undersökningen på sin webbplats tar Svenska Sportjournalistförbundet även upp det uppmärksammade fallet när representanter för Svenska Ridsportförbundet påverkade systrarna Bergåkra att ta bort ett publicerat poddavsnitt på Ridsports webbplats. Förbundet uppmärksammade även incidenten med Ridsports fotograf på Stockholms Stadion förra året.
Jens Littorin är nyligen hemkommen från handbolls-EM i Tyskland där han fick ytterligare ett exempel på hur ett förbund, denna gång Europeiska handbollförbundet, ville styra medias publicering. Det gällde en dansk granskning av match-fixning där villkor ställdes för att ställa upp i en intervju.
– Vi ser ju också att sportjournalisterna inte blir fler. Det är färre som ska bevaka sport och då kan det ju lätt bli så att man tar informationen som kommer från förbunden utan att ifrågasätta för att man helt enkelt inte har tid.
”Vill markera”
Svenska Sportjournalistförbundet planerar inte att vidta några direkt åtgärder efter resultaten av enkäten.
– Vi vill mest markera att det ser ut på det här sättet för sportjournalister, säger Jens Littorin som ändå vill påpeka att förbundet har bra samarbeten med en del förbund.
– Ja, vi försöker på olika sätt att bygga över de här sakerna, bland annat genom att diskutera sådant som ackrediteringsplatser så att vi kan få vara på plats och bevaka sport.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på