Agera med hjälpUpplever du att hästar eller kollegor behandlas illa på din arbetsplats? Utsätts du själv för oegentligheter? Här berättar vi hur du ska agera och vem du vänder dig till.
Sverige
6 mars 11:22
Ridsportplus
Så kan du agera
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:
Redan prenumerant?
Logga in
Vi har bytt prenumerationsystem. Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
- Säg ifrån direkt!
- Berätta för chefen eller någon i annan arbetsledande ställning vad som har hänt/vad du har bevittnat. Om det är chefen eller arbetsledaren som är problemet eller det finns andra omständigheter som gör att det inte går att larma inom arbetsplatsen kan till exempel fackförbund, skyddsombud, Diskrimineringsombudsmannen, länsstyrelsen eller Arbetsmiljöverket hjälpa dig. Du som går i skolan kan få hjälp via elevhälsan. Gäller det en person med någon form av internationell licens hanterar FEI hantera fallet (se separat text). Våga be om hjälp!
- Om en häst far illa är det främst länsstyrelsen du ska anmäla till.
- SWB har en visselblåsartjänst där oegentligheter mot både hästar och människor kan anmälas.
- Försök dokumentera vad som har hänt, spara eventuella chattar, ta reda på om det finns några vittnen, skriv ner vad som hände. Kan du filma, spela in ljud, ta bilder?
- Om du får signaler om att någon annan är drabbad – erbjud stöd och samtal till personen. Den kan till exempel behöva stöd för att våga anmäla.
Tänk på!
Många handlingar som berör de här områdena kan vara brott, och ska då anmälas till polisen. Bevittnar du ett pågående brott, till exempel hästmisshandel – ring 112.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på