Sverige
1 augusti 2017 08:30

Så kan du hjälpa vallen efter torka

På flera håll i Sverige har det varit torrt länge, och det kan finnas risk för att vallskörden blir mindre än normalt. Däremot brukar själva vallen klara torrperioder bra om det inte är en ny vall.

Så kan du hjälpa vallen efter torka
Så här frodigt gräs vill de flesta hästägare ha till sina hästar - och gräs hämtar sig ofta bra även efter en längre tids torka.

Den torka som har varit på vissa håll i Sverige gör att det kan bli brist på grovoder i form av till exempel hö och hösilage, och detta driver i sin tur upp priserna. 

Det är fortfarande inte för sent att få bra vallskörd runt om i landet om vädergudarna blir mer vänligt inställda. Man behöver inte heller vara särskilt orolig för att ens vall ska bli förstörd av torkan, i allafall inte om det är en lite äldre vall. 
– Även om det ser bränt och tråkigt ut på håll brukar det finnas liv i en del av plantorna när man kollar närmre på dem, och då kan vallen få fart igen bara den får tillgång till vatten. Dock kan man få en vall som är utglesad, säger Louice Lejon, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet. 

Hur stor skada torkan gör på en vall beror bland annat på vallens ålder, vilken artsammansättning det är och hur vallen ser ut när torkan slår in. En torrperiod som startar precis före att vallen skördas eller betas påverkar vallen mer än om torrperioden börjar efter det att vallen börjat växa till igen.
-Vallen är som känsligast det år som den etableras, säger Louice Lejon.

Om vallen har tagit skada av torkan och behöver lite extra hjälp för att återhämta sig kan man tänka på  
att sista skörd/betning bör inte ske mellan mitten av september och början av oktober. Om man skördar/betar under denna period brukar vallen inte hinna växa till igen utan blir nersatt inför vintern.
Det är också bra att ta en tidig första skörd på våren till nästa år. Då får man igång bestockningen av vallarterna. 

SMHI:s regnkarta – här kan du se hur mycket det har regnat runt om i Sverige. Kartan uppdateras kontinuerligt. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden