Veterinärt
27 april 2021 20:00
Ridsportplus

Så kan fel på hjärtat upptäckas

Oväntad olyckaDet är en chockartad upplevelse när närmare 600 kilo häst börjar vackla och faller omkull, för att vara död inom ett par minuter. Ofta beror det på att en stor blodåder brister, och det är inget man kan förutse eller förebygga.

Så kan fel på hjärtat upptäckas
Axel Olins stånghäst Filur, ägd av Tomas Eriksson, föll ned död efter målgången i World Cup-körningen i Friends Arena 2015. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Under ärevarvet efter en Grand Prix-klass nyligen ramlade Dorothee Schneiders dressyrhäst Fohlenhof’s Rock’n Rose ihop och dog. Det här var inte första gången en tävlingshäst dör av förmodad eller konstaterad aortaruptur. Reaktionerna blev många och flera ifrågasatte om tävlingshästar pressas för hårt i dag.

    Två andra uppmärksammade fall från tidigare år är körhästen Filur, som föll ihop efter en körtävling i Friends Arena 2015, och hopphästen Hickstead, som dog inför tv-kamerorna vid världscupklassen i Verona 2011. Inom trav- och galoppsport händer detta också då och då.

    I Hicksteads fall visade obduktionen att han dog av brusten aorta. Det kan inträffa när blodtrycket stiger onormalt mycket, och hästen dör inom några minuter till följd av inre förblödning. Det är inget man kan förutse, misstänka eller skydda sig mot.

    Fakta

    Hicksteads död chockade hästvärlden

    Hästvärlden chockades när den regerande OS-mästaren Hickstead kollapsade och dog direkt efter sin världscuprunda i Verona 2011 med Eric Lamaze. Klassen stoppades, sedan övriga ryttare bestämt att de inte ville fortsätta tävlingen. I stället hedrades ekipaget med en tyst minut.
    Eric Lamaze och den 15-årige hingsten hade avslutat rundan där de fått ett enda nedslag och skulle just lämna banan, då hästen segnade ner och dog omedelbart.

    ”Det är det mest tragiska som någonsin hänt mig. Vi fick en fantastisk tid tillsammans, han var världens bästa häst. Vi är helt förkrossade”, sade Eric Lamaze i ett uttalande till kanadensisk press efteråt.

    Den tragiska händelsen direktsändes i på SVT Play, och sändes i SVT strax efteråt. En diskussion uppstod på Ridsports sajt, med argument både för och emot att Hicksteads död togs med i eftersändningen.

    – Vi hade bara 20 minuter på oss att redigera de 53 minuterna som skulle sändas i efterhand. Då måste vi fatta ett beslut, sända eller inte. Tillsammans med bandredigerarna beslutade vi att visa tävlingen kronologiskt och låta Lotta Björe förklara vad som hänt, berättade SVT-kommentatorn Roger Blomqvist för Ridsports Cecilia Lönnell.

    Ridsport Nr 20
    Rapporten om Hicksteads död i Ridsport nr 20/2011.
    Expandera

    En annan orsak till plötsligt dödsfall kan vara en bristning i lungartärerna, vilket också ger inre förblödning. Inte heller det kan förutses.

    En tredje anledning kan vara toxinpåverkan. Om hästen har en svalginfektion och toxin ur denna bakteriehärd kommer ut i blodomloppet, blir det ett massivt angrepp på cirkulationen. Sådana överraskningar kan till viss del förebyggas genom noggrann temptagning, så att man har kontroll på hästens allmäntillstånd och direkt märker alla förändringar.

    Ultraljud Hjärta (11)
    Genom ultraljudsundersökning kan man se hjärtats funktion och upptäcka eventuella svagheter. Foto: Regiondjursjukhuset Helsingborg

    Blåsljud på hjärtat

    När hästar tränas ökar hjärtmuskeln i volym, vilket innebär att den hos en vältränad häst kan vara så stor att hjärtklaffarna inte sluter riktigt tätt. Detta kan ge upphov till blåsljud, som hörs vid undersökning. De behöver dock inte betyda att hästen har problem med sitt hjärta eller är i riskzonen att få det. Om blåsljuden bara hörs vid vila och försvinner när hästen arbetar och pulsen stiger, saknar de oftast betydelse.

    Hästar med hjärtproblem visar sällan några uttalade symtom, därför är det svårt att veta vilka som behöver undersökas vidare. Men om hästen presterar sämre än normalt och verkar slö och ovillig, kan det vara läge att låta undersöka dess hjärta. Genom ultraljudsundersökning kan man se hjärtats funktion mycket tydligt och upptäcka eventuella svagheter.

    Förmaksflimmer kan behandlas

    Förmaksflimmer innebär att förmaket har en snabb frekvens i förhållande till kammaren. Det är ett tillstånd som går att komma tillrätta med, om hästen kommer under behandling i tid. Typiska symtom är försämrad prestation, dålig återhämtning efter arbete, ökad hjärtverksamhet och ökad andning. Om hästen kommer in för undersökning och behandling inom tre månader efter att skadan uppkommit, finns oftast goda chanser till rehabilitering tillfrisknande.

    Behandlingen består av sondning med kinidinsulfat eller att hjärtrytmen konverteras med elektrisk stimulans. Det är impulserna till förmaket som normaliseras på detta vis. Förutsättningarna för en lyckad behandling är dock att det inte finns några andra underliggande hjärtfel.

    Ofta sammanfaller förmaksflimmer med ett onormalt återflöde av blod från vänster kammare till vänster förmak. Orytmiska hjärtslag är också vanliga. Oftast påverkar de inte prestationen.

    Fakta

    Det normala hjärtat

    Hjärtat har till uppgift att pumpa runt blodet genom blodkärlen och att i samverkan med lungorna syresätta blodet.

    Rent fysiologiskt är hjärtat en ihålig muskel, som är delad i en vänster- och en högerhalva. Dessa halvor fungerar som två pumpar, som arbetar samtidigt. Först fylls hjärtat med blod, sedan dras det samman och pressar ut blodet.

    Varje pump delas i två rum: det övre förmaket och den undre kammaren. Mellan dem finns klaffar, som fungerar som ventiler som automatiskt öppnar och stänger av blodet, så att det forslas på rätt håll genom hjärtat.

    Genom stetoskop kan man höra de ljud som uppstår när blodet pumpas runt i hjärtat. Ett ganska långt och dovt ljud hörs när klaffarna för ingång i hjärtat stängs, och ett kort, hårt ljud när klaffarna i utgående blodkärl stängs. Dessa slag per minut är hästens puls.

    Vilopulsen för en vuxen häst kan variera mellan 20 och 48 slag/minut.

    Hjärta I Genomskärning
    Hästens hjärta. Illustration ur Hästens anatomi av STC

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden