Nyheter
22 juni 14:10

Så lagade veterinärerna hålet i örat

ForskningAtt den 5-årige valacken skulle leva resten av livet med ett hål i örat, var ingen bra idé. Alltså beslöt veterinärerna att försöka laga det som förstörts när en sarkoid togs bort.

Så lagade veterinärerna hålet i örat
Hålet i örat uppstod efter en operation men kunde senare lagas. Foto: University of Liverpool Equine Hospital

När en sarkoid i högerörat togs bort med laser på en 5-årig valack, uppstod ett 15 mm stort hål i örat efteråt. För att inte riskera att hästen skulle riva sönder örat helt genom att fastna med hålet någonstans, beslöt kirurgen Matthew Cullen och hans kollegor vid Leverhulme Equine Hospital i England att försöka laga det.

En sådan rekonstruktion av ett hästöra är ovanlig, jämfört med hundar och katter, där det förekommer mer frekvent. Dessa djurslag har oftare öroninfektioner och skador i öronen.

Tätningen av hålet i hästörat genomfördes genom två operationer, båda stående under lokalbedövning. Ingreppen omfattade både en hudexpansion och insättning av ett konstgjort hudnät på båda sidor av örat. Örat blev något deformerat efteråt, men hålet blev tätt och hästen fungerar normalt, så operationen anses lyckad och ett exempel på vad som kan åstadkommas med modern kirurgi.

Här kan du se bilder på hela förloppet.

Källa: Surgical repair of a full‐thickness ear pinna defect in a horse. M D Cullen, A Ehrle, S C Willson, J M Wilmink and D C Archer. Equine Veterinary Education, 04 May 2021.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden