Hoppning
13 februari 2020 10:30
Ridsportplus

Så lägger ryttarna upp säsongen

OS-året 2020OS i Tokyo är det stora målet för de svenska toppryttarna. För Ridsport berättar Henrik von Eckermann, Malin Baryard Johnsson, Peder Fredricson, Fredrik Jönsson, Stephanie Holmén och Evelina Tovek hur de lägger upp planen inför säsongen.

Så lägger ryttarna upp säsongen
Peder Fredricson har en grovplan i huvudet inför tävlingssäsongen 2020. Inte mindre än fyra av hans hästar är OS-aktuella, bland dessa finns förstås OS-tvåan H&M All In. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Henrik-von-eckermann-mary-lou-2-190822-rt
    Henrik von Eckermann och Toveks Mary Lou. Foto: Roland Thunholm

    Henrik von Eckermann

    Toveks Mary Lou (Westf sto f -06 e Montedro I-Portland, uppf Hubert Nienhaus, äg Tovek) är givetvis hästen Henrik von Eckermann satsar på inför OS. Stoet fick en mindre skada efter tävlingarna i Genève i höstas men trots noggranna undersökningar hittade man inga fel. Eftersom Henrik inte satsade på någon WC-final passade det med vila i några veckor. Comebacken är planerad till ’s-Hertogenbosch i mars, den Rolextävling hon vann i fjol. Därefter blir det enbart starter utomhus.

    Henrik har självklart en plan där OS är målet, men han tänker ta en tävling i taget och på så sätt bygga upp formen. Helt bestämd är han med underlaget; Mary Lou gillar inte att hoppa på gräs. Därför blir det bara tävlingar på grus som passar stoet bättre.

    Nya Hannah hade kunnat vara ett OS-alternativ men har fått en skada och ska vila ett halvår.

    Malin-baryard-johnsson-indiana-2-190822-rt
    Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana. Foto: Roland Thunholm

    Malin Baryard Johnsson

    H&M Indiana (BWP sto f -08 e Kashmir van Schuttershof-Animo’s Hallo, uppf W Vanderlinden, van Turtelboom-Ruys, äg Stall Arch) har inte synts i världscupen alls i år. Malin Baryard Johnsson har avstått denna inomhusserie för att i stället låta Indiana ta det lugnt. ”Hon har fått vara fri efter att ha haft två tuffa år”, säger Malin. ”Hon är tolv år nu, hon har visat vad hon kan och vi vet var vi har varandra.”

    Förmodligen blir det inga inomhusstarter och därmed kommer, precis som förra året, Indiana att saknas i Scandinavium. Däremot blir det en tidig flygresa, till tävlingarna i Global Champions Tour i Mexiko och i Miami. Tävlingsplatser där Indiana trivts väldigt bra. Gemensamt för dessa platser är att  det är varmt, något stoet gillar. Värmen i OS-staden Tokyo är därför inget Malin oroar sig för. Med på tävlingsresorna kommer nygamla kompisen Cue Channa att finnas.

    180714_falsterbo_fotojennyschwielerstaaf_pederfredricsonimg_0624
    Peder Fredricson på Catch Me Not S. Foto: Jenny Schwieler Staaf

    Peder Fredricson

    Peder Fredricson sitter i den unika situationen att han har (minst) fyra hästar att välja mellan till OS: H&M All In, H&M Christian K, Catch Me Not S och Hansson WL. ”Det blir den häst som har bäst form när det är dags som kommer att gå i Tokyo,” säger Peder.

    Catch Me Not S och H&M Hansson WL har varit borta ett tag efter mindre skador och får hoppa sig i form i spanska Oliva. Därefter har Peder ingen direkt klar plan på sitt tävlande. Men han kan välja och vraka eftersom hans världsrankningspoäng gör att han kan tävla där han önskar. ”Jag har en grovplan i huvudet och jag kör på känsla, både vad gäller hästval och tävlingar”, säger han. I kalendern finns i alla fall Doha, Qatar markerat.

    Det faktum att OS-reglerna ändrats så laget består av tre ryttare där alla resultat räknas oroar inte Peder – ”Det är som det är, så får man utvärdera det efteråt.”

    Fredrik-jonsson-cold-play-3-190823-rt
    Fredrik Jönsson och Cold Play. Foto: Fredrik Jonsving

    Fredrik Jönsson

    För Fredrik Jönsson ligger allt fokus på OS i Tokyo. ”Jag bygger säsongen på att rida OS”, säger han.

    VM-åttan Cold Play (val f -08 e Contendro I-Argentinus, uppf Guido Anneken, äg Lars Ingvarsson, Fredrik Jönsson) har vilat från ryttare under tre veckor i vinter. Valacken ska säsongsdebutera inomhus i Holland innan starten i Scandinavium. Utomhus-debuten kommer tidigt, gärna på mindre banor. ”Det blir lite annat upplägg än tidigare. Jag ska försöka hitta mindre banor och träna på saker vi inte är så bra på. Målet är att jag ska kunna använda hans fina galopp”, säger Fredrik.

    Den väntade extremvärmen i Tokyo är inget som skrämmer Fredrik. Cold Play tål värme bra och Fredrik tänker rida när det är varmt. St Tropez i april blir ett bra test, liksom några nationshoppningar.

    Stephanie-holmen-flips-little-sparrow3-181201-rt
    Stephanie Holmén med Flip’s Little Sparrow. Foto: Roland Thunholm

    Stephanie Holmén

    Flip’s Little Sparrow (SWB sto f -06 e Cardento u Butterfly Flip e Robin Z, uppf Kristina Larsson, äg Astrid Ohlin) gick i Friends men fick sedan vila två veckor medan Stephanie Holmén var på semester. Säsongsdebuten gjorde hon med GP och WC i Amsterdam. ”Steffi” har inte gjort någon säsongsplanering som sträcker sig längre än till Gothenburg Horse Show. ”Men Lisen (Bratt Fredricson) sa till mig att jag skulle sätta OS som mål. Det verkar långt bort men man vet aldrig. Jag trodde inte på VM i Tryon heller men plötsligt är det ekipage som faller bort av någon anledning.Jag tänker se till att både Sparven och jag är redo att åka om vi får klartecken”. Steffi hoppas på några NC-starter, gärna på de stora banorna som Sparven gillar bäst. ”Det är otroligt häftigt att rida nationshoppningar men vi får väl se var Henrik (Ankarcrona) vill skicka mig.”

    Evelina-tovek-dalila-de-la-pomme-2-191020-rt
    Evelina Tovek och Dalila de la Pomme. Foto: Roland Thunholm

    Evelina Tovek

    Liksom Henrik von Eckermann kommer Evelina Tovek att starta sin utomhussäsong tidigt i Doha i mars. ”Det är viktigt att komma i gång ute”, menar hon. Drömmen och målet i år är OS i Tokyo. ”Därför är det viktigt att ha en bra plan för varje häst”.

    Evelina har ridit en mängd Global Champions Tour-tävlingar och ingår även i ett GCL-team. Med tanke på att hon också hoppas på att få rida några Nations Cup är det ännu viktigare än vanligt med planeringen.

    Det är två av hästarna i stallet som bär det stora ansvaret, dels Dalila de la Pomme (SBS, sto f-09 e Taran de la Pomme-Diamant de Semilly, äg Susanne Tovek) och dels Winnetou de la Hamente Z (Zang val f -10 e Winningmood-Socrates de Chivre, äg Susanne Tovek). ”Dalila är ju ett år äldre och har mer erfarenhet än Winnetou, så det är nog främst henne jag tänker på till OS.”

    Kamp om OS-platserna

    Mycket är sig likt i den övergripande säsongsplaneringen för de svenska hopplandslagen – förutom att allt ligger lite tidigare än vanligt. De olympiska spelen i Tokyo präglar all verksamhet, allt fokus är på dem.

    Det är en dryg handfull ryttare som är aktuella och som målmedvetet matchar sig och sina hästar mot OS. Kärnan är de ”gamla vanliga”: Malin Baryard Johnsson, Peder Fredricson, Henrik von Eckermann och Fredrik Jönsson. Men ett nygammalt namn lurar där bakom, Douglas Lindelöw, supportad av travets Stall Zet. Han verkar uppleva en nytändning med två fina hästar som redan levererar i världscupen. Det kommer att bli spännande att följa toppnamnens kamp om OS-platserna i vår och försommar.

    Lika spännande blir själva OS. Fungerar det nya konceptet, med tre ryttare i varje lag, allas resultat räknas och varje omgång börjar om från noll? En sak är i alla fall säker, det blir mer nervöst än vanligt för lagryttarna. En del kan ha hjälp av erfarenheter från Global Champions League, men det är ändå skillnad. Ett OS är ett OS – och det är inte likt något annat. Det kan alla som upplevt ett OS skriva under på.

    Det internationella ridsportförbundet FEI och den internationella olympiska kommittén IOK utvärderar utslaget av OS-laghoppningen efter spelen, men förmodligen får det nya konceptet bestå – om hästarna ska få vara kvar i spelen.

    Fakta

    Säsongen 2020

    • St Gallen, Schweiz 21–24 maj
      Legendarisk tävlingsplats, med gräsbana och den första av de fyra nationshoppningarna för Sverige.
    • Rom, Italien 27-31 maj
      Nationshoppning
    • Aachen, Tyskland, 29 maj–7 juni
      Europas ridsportcentrum som hyst åtskilliga mästerskap. Har kapacitet för 40 000 åskådare och det är ofta fullsatt. Sverige vann laghoppningen här i fjol och ställer upp igen.
    • Stockholm, Sverige, 12–14 juni
      Andra året med GCT och redan en uppskattad tävlingsplats med många svenska starter.
    • Rotterdam, Nederländerna 18–21 juni
      Förra årets EM-arrangör. Mysig plats där många stora tävlingar avgjorts. Något av en favoritplats för svenskar som rider laghoppningen här.
    • Geesteren, Nederländerna, 1–5 juli
      Arrangerar div 2 av Nations Cup, med svenskt lag.
    • Falsterbo, Sverige, 9–12 juli
      Gräs, grus, här finns det mesta. 100-årsjubilerar 2020 – gärna med svensk seger i laghoppningen.
    • Hickstead, Storbritannien, 23–26 juli
      Britternas ridsportmecka, med sitt legendariska derby. Blir fjärde och sista svenska deltagande i laghoppningen
    • Tokyo, Japan , 4–8 augusti
      Datum för hoppningen under OS, årets stora mål.
    • Rom, Italien, 3–6 september
      Klassisk mark och fin femstjärnig tävling, dock utan NC i år.
    • Spruce Meadows, Kanada 9–13 sep
      Kanadensarnas stolthet och varje år ett måstemeeting för nordamerikanerna. Svenska starter finns i planeringen även i år.
    • Barcelona, Spanien, 1–4 oktober
      Royal Polo Club stod värd för OS-tävlingarna 1992. Snygg anläggning med genuina läktare. Här rids finalerna i NC:s högsta liga.
    Expandera

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 2 2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden