Veterinärt
4 januari 2020 09:32
Ridsportplus

Så minskar du risken för fång

Senaste rönenOm du ger fånghästen rätt förutsättningar och är uppmärksam på hur den mår, kan den fungera bra under lång tid. Det hävdar docent Ove Wattle, som har koll på ny forskning om sjukdomen.

Så minskar du risken för fång
Fång är en smärtsam sjukdom för hästen. Docent Ove Wattle förmedlar den senaste forskningen om sjukdomen. Foto: Arkiv

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Trots att fång är en sjukdom som är känd sedan minst 2000 år finns mycket kvar att lära och forskning kring orsaker och behandling pågår över hela världen.

    Den som forskat längst på fång i Sverige är docenten och universitetslektorn Ove Wattle, SLU. I samband med en konferens i Svenska Welshponny & Cobföreningens regi, gav han en uppdatering av de senaste rönen.
    – På senare år har det framkommit att fånghästar ofta har en underliggande sjukdom och att tarmfloran har stor betydelse, berättade han. Metaboliska störningar, njurskador, grovtarms- och livmoderinflammationer kan därför ge fång.

    Ove-wattle-1-190529-rt
    Ove Wattle Foto: Roland Thunholm

    Ove Wattle tryckte på att de flesta fånghästar kan fungera bra med ändrad skötsel.
    – Därför blir det fel om avelsföreningar går ut och generellt säger att hästar eller ponnyer som haft fång inte ska användas i avel. Fånganfallet beror ofta på att förutsättningarna för den aktuella hästen/ponnyn varit fel.

    Snabba foderbyten och alltför näringsrikt foder är kända orsaker till fång, men det kan även förekomma direkt förgiftning.
    – Man vet att vissa foderslag är extra benägna att ge fång: färsk råg, vissa typer av lönn och korsblommiga växter som ängsbräsma och sandtrav hör till dem.

    Lägg in några dagar mellan riskerna

    Det finns vissa saker att vara uppmärksam på.
    – På den fångkänsliga hästen är det viktigt att inte samtidigt göra flera saker som kan påverka risken för återfall. Låt det gå några dagar mellan när hästen verkas och fodret byts ut, så att inte detta sker samtidigt.
    – Titta på hovarna. Om en häst har många foderränder på hoven kan man räkna med att den är känslig för foderbyten. En foderrand buktar utåt på hoven.

    Fakta

    Wattles bästa tips

    Ett bra sätt att kontrollera om fånghästen håller på att utveckla en lägesförändring av hovbenet:
    – Känn i kronranden och kontrollera stödet i den. På den normala hästen ska det vara en ”mjuk kant” som känns likartad på alla fyra hovarna, inte ett eftergivligt område med ”skarpare kant”. Gör likadant i tån och utåt sidorna på hoven.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 24 2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden