Avel
23 april 2018 19:00
Ridsportplus

Så olika selekteras hingstar i Europa

JämförelseSå gott som varje land har sitt eget eget regelverk och specifika upplägg för att selektera fram avelshingstar. Ridsport har jämfört det svenska bruksprovet med hur avelsvärdering av hingstar går till i andra länder och avelsförbund.

Så olika selekteras hingstar  i Europa
Ridsport har jämfört kraven i olika europeiska förbund. Foto: Kiki Beelitz

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Vi har jämfört det svenska bruksprovet med hur selektering görs i KWPN som är Nederländernas och Europas största avelsförbund, DWB i Danmark, ett av de belgiska förbunden BWP samt det tyska ridsportförbundet FN:s system. Samtliga regionala tyska avelsförbund måste efterleva tyska FN:s regelverk för att få skriva in avelshingstar i sina stamböcker.

    Vägarna är sinsemellan mycket olika men kraven är höga i alla system. Inget av de jämförda förbunden kan anses släppa igenom hingstar utan hälsokontroll, men i Tyskland är den delen en angelägenhet för de regionala avelsförbunden såsom Hannover, Holstein, Oldenburg med flera. De tyska förbunden publicerar inte information om OCD (osteochondros) som till exempel DWB och KWPN – i BWP och SWB kan hingstar ej visas som unga med denna defekt.

    Transformation 2016

    Det tyska systemet genomgick en verklig transformation när det tyska ridsportförbundet 2016 ställde krav på genomförda 14-dagarsprov för att hingstar skulle få betäcka. Det möttes av en hel del motstånd men förbundet var fast beslutet att få ordning; de ville ha jämförbara provresultat och utvärderade hingstar i avel.

    De regionala förbunden arrangerar fortfarande selektering av 2,5-åriga hingstar, premiering och tillhörande auktion. Detta evenemang är ett viktigt försäljningstillfälle för hela marknaden likväl som en urvalsstation för hingstar. En hingst som här blir accepterad, ”gekört”, tidigare ofta kallat premierad, är i dag inget annat än kvalitetsvärderad. För att bli avelshingst krävs prov under ryttare.

    Förändringen som trädde i kraft säsongen 2016 innebar även en tidigare disciplinuppdelning av tysk avel. Det gör att i dag är det tyska systemet mer i fas än tidigare med KWPN och DWB vad gäller utvärdering av hingstar.

    Kan göra om

    I samtliga system gäller att hingsten kan komma igen och göra om. Det förekommer i Tyskland, relativt ofta i DWB, men är ganska ovanligt i KWPN. Där avbryter i stället hingsthållaren provet för sin hingst om något av de många ”kvartssamtal” som hålls med bedömningsledare och domare indikerar att hingsten underpresterar. De kan då komma tillbaka till nästa provtillfälle utan att mer meriter krävs, alternativt meritera sig i sporten och göra kortare prov senare.

    Prestationsvägen är öppen i många förbund, ingen vill stänga dörren för en hingst som visat extraordinär talang i sin specialdisciplin.

    BWP, som har det minst tidskrävande och kortaste systemet, delar inte ut poäng utan deklarerar accepterad eller inte. Hingstarna ska tävla för att få behålla sitt betäckningstillstånd, men BWP överlämnar åt uppfödarna att själva välja hingst till sina ston.

    Alla övriga avelsförbund sätter poäng men i det tyska systemet krävs inte så höga poäng för att hingsten ska bli godkänd och skrivas in i stamböckerna. Det är i stället upp till stoägarna att välja om de tror på hingsten. Utan goda resultat från flerdagarsprov eller sportprov krävs final i Bundeschampionat eller liknande för att ha en chans på en hårt konkurrensutsatt marknad.

    Tabellen nedan i PDF-format – klicka här

    Hingstprov Tabell

    Texten publicerades första gången i Ridsports pappersupplaga nummer 7, 2018.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden