Hästägartips
11 juni 2023 09:29
Ridsportplus

Så påverkas hästen av foderinpackningar i munnen

FoderVisste du att du bör ha lika bra koll på hästens sätt att tugga som på normaltemp och andning? Tuggmönstret avslöjar hur bra munhälsa hästen har. Vi talar om foderinpackning med hästodontolog Nina Lundgren.

Så påverkas hästen av foderinpackningar i munnen
Unghäst med foderinpackning. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hästens välmående börjar i dess mun – hur den tuggar sitt foder och att salivproduktionen är tillräcklig.

    Om det finns störningar här, kan dessa fortplanta sig till hela mag-tarmsystemet med olika problem som följd. En vanlig störning är foderinpackningar, berättar hästodontolog Nina Lundgren.

    Är det vanligt med foderinpackning?
    – I vissa åldrar är det helt naturligt: på unghästen vid mjölktandsbytena och på hästar över 25 år med nedslitna tuggytor. Dessa foderansamlingar kan hästen ibland själv hantera genom att blaska med fodret i vattenhinken och gnaga på träd. Men den vuxna hästen ska aldrig ha foderinpackningar – då är något riktigt fel.

    Nina-lundgren_emt3485
    Nina Lundgren tog veterinärexamen 2001 och utbildade sig till hästodontolog 2008. Ingår
    i styrelsen för Nordic College of Equine Dentistry och är involverad i flera internationella samarbeten. Hon driver Svenska Hästtandvården AB med säte i Skåne och filial på Ekerö. Foto: Emma Tegler

    Vilka är då symtomen på foderinpackning?
    – Hästen tuggar bossor, lägger huvudet på sned när den tuggar och börjar lägga fodret i vattnet. En häst kan inte rensa tänderna med tungan, därför försöker den ”borsta tänderna” genom att dra stråfodret i vatten.
    – De kan även börja lukta illa i munnen eller att bettet gör det. En del ser ut att svullna i kinden, på grund av att de byggt in en ”prilla” av foder mellan kind och tand för att ta bort smärta. Det gör ont att ha foderinpackningar – hästen kommer inte att tugga korrekt och när otillräckligt tuggade foderpartiklar kommer ner i mag-tarmsystemet uppstår kolik.

    Vad kan dessa inpackningar bero på?
    – Sur munhålemiljö bryter ner hästens tänder. För lågt pH i vattnet, syran i hösilage, kolhydrater som hästgodis eller pelleterat kraft- och mineralfoder som blir till smulor som fastnar – allt bidrar till bryta ner tänderna och skapa mellanrum. Cementen bryts ner vid pH 6,8, dentinen vid 6,2 och emaljen vid 5,5.

    – Hästens saliv innehåller normalt bikarbonat som kan buffra en del av det sura i munhålan, men om hästen tuggar för lite per kilo foder eller är stresspåverkad frisätts för lite saliv och bikarbonat och frätskador uppstår. När tandsubstans frätts bort uppstår utrymmen mellan tänderna där foder fastnar och ruttnar. Tandköttet drar sig tillbaka och då ökar bakterietillväxten i fickorna.

    Bakterierna ökar

    – Förruttnelsen orsakar en kraftig bakterietillväxt. Bakterierna sväljs ner och kan ge rejäla problem i tarmsystemet, inte sällan med kolik som följd. I svåra fall kan bakterierna följa med ut i blodet och påverka hjärtat. 

    – Andra orsaker kan vara att tänderna inte är placerade som de ska – de kan stå för glest, för trångt eller ha flyttat sig då en tand dragits ut. Hakar och andra tandnötningsavvikelser kan tvinga tänderna ur position. En frisk häst har inga mellanrum mellan tänderna, inte ens för tandtråd.

    Svhtvfoderprilla
    Hästen har lagt en ”prilla” av foder mellan tänderna och kinden för att ta bort smärta. Foto: Nina Lundgren
    Svhtv-foderinpackning-h-underkake
    Foderinpackning mellan tänder och tunga. Foto: Nina Lundgren

    Hur behandlas foderinpackning?
    – Viktigast är att identifiera grundorsaken, åtgärda den och lindra symtomen genom adekvat tandvård och rengöring under tiden.
    – Foderinpackningsproblematik kan bli både kostsamt och smärtsamt. Allvarliga fall kan kräva omfattande åtgärder och det är inte alla fall det går att få bukt med.

    Fakta

    Tandens uppbyggnad

    • Hästtanden består av pulpa, emalj, dentin och cement. Emaljen är hårdast och ska vara tillräckligt vass för att skära av grässtrån. Cementen är mjukast, med uppgift är att hålla bort kind och tunga från de vassa emaljåsarna. Utan cement får hästen lätt sår.
    • Hästtanden har alla vävnader i tuggytan samtidigt. När hästen tuggar slits de olika vävnaderna olika snabbt, vilket ger ett självslipande system. Slitaget kompenseras av att tänderna tränger fram ur käkbenet successivt, cirka tre millimeter per år.

    Olika nivåer av foderinpackning

    • Lindrig. Vid lindriga foderinpackningar, under fem millimeters fickdjup och enstaka fickor, räcker det ofta med att göra ordentligt rent, korrigera eventuella felslitningar av tänderna och se över stallets rutiner, foder och vatten.
    • Måttlig. Många och djupare foderfickor kräver både utredning och mer tidskrävande rengöring och lokalbehandling av tandköttsfickorna, samt mer avancerade slipkorringeringar. Ibland används även laser. Flera behandlingar kan behövas.
    • Grav. Djupa och många foderfickor kräver
      omfattande utredning. Det är inte alltid behandlingsbart, utan rådet kan bli att ta bort hästen.

    Ninas tre råd:

    • Titta och lyssna när din häst äter, iaktta träcken, lukta på bettet. Filma gärna från olika håll när hästen äter – kolla om den tuggar på båda sidorna och hur det låter. Filmen ger ett normalvärde att jämföra med om något inträffar.
    • Om hästen ser lite svullen ut i kinden kan den ha packat samman en foderprilla för att hantera smärta från en foderinpackning eller fraktur. Ibland hjälper det att spola munnen med en vattenslang, men kommer svullnaden tillbaka måste hästens undersökas.
    • Vid misstanke om tandproblem – anlita en veterinär med tandvårdsutbildning. Svårare fall bör behandlas av hästodontolog.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 8/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden