Sverige
5 mars 2018 15:10
Ridsportplus

Så påverkas hjärnan vid sneda islag

HjärnskakningEn ridhjälm skyddar huvudet vid raka islag. Men för att skydda bättre mot hjärnskakning måste den dämpa skador vid sneda islag, och detta moment ingår inte i dagens standardtester av ridhjälmar.

Så påverkas hjärnan vid sneda islag
Det gäller att ha en bra hjälm om olyckan är framme. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Försäkringsbolaget Folksam ligger i framkant vad gäller att testa olika skyddshjälmar. Ridhjälmar testades senast 2014, då tio modeller fick bekänna färg. Till skillnad från vad standarden kräver, ingår både raka och sneda islag i Folksams test, för att bättre kunna spegla olycksförloppet vid en ridolycka.

    – Vi kunde konstatera att ridhjälmar behöver kunna skydda huvudet bättre mot det rotationsvåld som kan uppstå vid sneda islag, säger docent Helena Stigson, ansvarig på Folksam för bland annat forskning kring idrottsskador.
    – Det var stor spridning mellan ridhjälmarnas skyddsförmåga, trots att alla tio modellerna var testade sedan tidigare och godkända enligt CE-standard.

    Helena Stigsson
    Helena Stigson på Folksam.

    Bäst i test var Back-on-Tracks ridhjälm, den enda som är uppbyggd enligt Mips-systemet, som skyddar mot rotationsvåld.

    Även testat cykelhjälmar

    Folksam har även testat cykelhjälmar. Där fanns betydligt fler modeller med Mips eller andra lösningar för att skydda huvudet mot sneda islag.

    – Vi har sett att konsumenttesterna driver utvecklingen framåt med tuffare krav på de hjälmar som säljs, oavsett vad de ska användas till. Det finns flera smarta lösningar.

    – Konsumenternas krav kan bidra till ökad efterfrågan på säkra hjälmar. Om fem till tio år har vi säkert helt andra lösningar på hjälmarnas skydd.

    Några ridhjälmstillverkare har insett att efterfrågan kommer att stiga på ridhjälmar som skyddar mot sneda islag redan innan standarden kräver det och det pågår forskning kring nya material. Bland annat sådana som tar upp rörelseenergin från olika håll.

    Svensk uppfinning

    Mips-systemet finns i en rad hjälmar för olika ändamål, varav en ridhjälm. Mips står för Multidirectional impact protection system och är en svensk uppfinning. Teknologin skyddar hjärnan genom att inner- och ytterskal är separerade av ett lågfriktionsskikt.

    Kort om

    Mips

    Systemet har tagits fram genom ett 20-årigt forskningsarbete mellan den svenska hjärnkirurgen Hans von Holst, Karolinska Institutet, forskaren Peter Halldin och professor Svein Kleiven, KTH, och uppgraderas kontinuerligt.

    Det innebär att när hjälmen utsätts för ett snett islag kan ytterskalet glida mot skiktet. Detta är vad som naturligt händer vid ett snett islag, då hjärnan kan röra sig i cerebrospinalvätskan och därmed minska rotationskraften som hjärnan utsätts för.

    De senaste årens intensiva forskning kring hjärnskador har gett mer kunskap kring hur olika former av slag mot huvudet påverkar hjärnan. Då har det också framkommit att nuvarande typkontroll av hjälmar har lågt satta krav och att det går att skydda huvudet bättre. Om sneda islag skulle ingå i kontrollen, skulle skyddseffekten kunna bli betydligt högre.

    Peter Halldin från KTH är involverad i det europeiska arbetet för att utarbeta testmetoder för en ny standard.

    – Den nya standarden kommer även att innehålla en test av sneda islag, men vi måste först utarbeta en godkänd testmetod. Den är inte färdig ännu, men det positiva är att ett sådant test kommer att ingå, säger han.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden