Sverige
16 februari 19:26
Ridsportplus

Så påverkas ridklubben av långvarig vattenläcka

ProblematisktDe senaste tre veckorna har Arvika Ridklubb inte kunnat använda sitt ridhus, på grund av att taket inte bedömts som tillförlitligt efter en vattenläcka. Ridsport har pratat med ridskolechefen och Arvika kommun om hur detta påverkar verksamheten och eleverna. 

Så påverkas ridklubben av långvarig vattenläcka
Ridhuset på bilden har inget samband med artikeln. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hej Kicki Ljosdal, ridskolechef hos Arvika Ridklubb. Ni har behövt stänga ert ridhus, hur har det påverkat verksamheten?
    – Vi har länge påtalat och rapporterat till kommunen att det läcker in vatten i ridhuset. Vattenläckan har funnits de senaste 20 åren. Men det var först i vintras som de gjorde bedömningen att taket behöver renoveras och att konstruktionen helt enkelt inte är tillförlitlig just nu för att vi ska få vistas i ridhuset. Vi får inte vara därinne över huvud taget och kan därmed inte använda ridhus, cafeteria, toaletter eller utrymmet för personalen.

    – Just nu använder vi vårt lilla ridhus, men det är trångt och man kan inte bedriva verksamhet på samma sätt. Vi har en liten skogsslinga utomhus också där man kan skritta, men än så länge är det fortfarande isigt och buckligt på marken, så man kan inte rida några ordentliga ridpass där ute. 

    Hur många elever påverkas?
    – Det är ungefär 230 elever som ska rida varje vecka. I det lilla ridhuset har vi därför behövt ha ett strikt bokningssystem med ett schema. Utöver dessa elever är det ett 20-tal privata ryttare som också vill komma hit och rida. Tyvärr vill de flesta boka upp sig på eftermiddag eller kväll. Vi måste sprida ut bokningarna, för det går inte att göra något vettigt arbete i ridhuset om där blir för många ekipage samtidigt. 

    Vad innebär detta för personalen och eleverna?
    – Tidigare har vi haft ett större utrymme med kafeteria, omklädningsrum, toalett och dusch i ridhuset där medlemmarna kunde äta och umgås. Nu har vi ett litet kontor och har även fått tillgång till ett mindre utrymme för personalen. Men det finns ingen yta för eleverna att umgås på samma sätt som tidigare. Vi kan ju inte bara sitta i stallet hela tiden och prata. Det är hästarnas plats där de ska ha lugn och ro, då kan det inte alltid vara folk i stallet som håller igång. 

    Vet ni när ni kommer kunna använda ridhuset igen? Hur ser planen för vårterminen ut?
    – Just nu är det jobbigt att vi inte har fått något slutdatum. Det hade jag gärna velat ha för att kunna peppa eleverna och mig själv framåt. 

    Har det funnits en rädsla för att ni skulle förlora elever på grund av det här?
    – Ja absolut. Vi har redan fått stänga ned rehab-ridningen, eftersom vi inte kommer åt rampen eller liften som vi behöver till dessa elever för att de ska kunna komma upp på hästen. Utrustningen för detta finns i det andra ridhuset. Vi har inte heller möjlighet att hålla lika många lektioner för privatryttare som vi gjort tidigare. De flesta eleverna är väldigt förstående, men det är också därför som jag skulle vilja ge dem ett slutdatum på det här. Då är det säkert många som kan tänka sig att hålla ut och stanna kvar, men jag tror att det finns en risk att folk slutar när de inte vet hur lång tid det här kommer att ta. 

    Ridsport har även talat med Eriqa Lindsten, kultur och fritidschef i Arvika kommun.
    Vet ni hur lång tid det kommer att ta innan ridklubben kan använda sitt ridhus igen? 
    – I nuläget kan vi inte säga något om när ridhuset kan börja användas. Vi har sagt till ridklubben att de inte kommer kunna avvända ridhuset under vårterminen. Arbete pågår med att se över vilka åtgärder som måste göras och kostnadsberäkna åtgärderna. 

    Hur ser kommunen på de utmaningar som ridklubben nu ställs inför, när de inte kan bedriva sin verksamhet på ett optimalt sätt?
    – Kommunen har full förståelse för att detta ställer till det mycket både för verksamheten som klubben bedriver och att det har stor ekonomisk påverkan. Situationen är mycket tuff och kommunen för en tät dialog med föreningen löpande. Både för att hålla dem informerade om vad som händer men också för att se om vi kan göra vissa åtgärder som hjälper föreningen. Föreningen har sammanställt ett underlag med frågor och behov som vi tillsammans arbetar med för att se vad vi kan göra för att underlätta och om möjligt åtgärda vissa saker som möjliggör att föreningen kan bedriva viss verksamhet. 

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden