Hoppning, Unghästbedömning
21 mars 2021 18:45
Ridsportplus

Så säger SWB om stamboken

Galopp på djupetIngen uppdelning av stamboken och en eventuell förändring av galoppbedömningen måste vänta. Det är avelsledare Emma Thorén Hellstens besked.

Så säger SWB om stamboken
Emma Thorén Hellsten är SWB:s avelsledare. Foto: Johan Hellsten

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    SWB:s avelsledare Emma Thorén Hellsten meddelar att det inte är aktuellt med någon uppdelning av stamboken.
    – Det är inga signifikanta skillnader mellan antalet hopp- och dressyrhästar som fått 10 poäng på galopp. Det man kan konstatera är egentligen bara att användandet av siffran 10 är oerhört ovanlig oavsett hästens inriktning. Det går att säga samma sak om andra egenskaper, till exempel extremiteterna.

    Har SWB planer på att dela upp sin stambok för disciplinerna?
    – Nej, vi ska inte dela upp stamboken i flera stamböcker. Däremot kommer vi under året presentera specialsatsningar på de olika disciplinerna, dit bland annat de premierade hingstarna kommer att kopplas.

    Anser du att det finns fog för att göra galoppbetyget mer disciplininriktat eller uppdelat?
    – Det kan jag inte svara på i dagsläget. Vi kommer, så fort vi får tillräckligt med material, att göra en utvärdering av de linjära egenskapernas koppling till bland annat tävlingsframgångar. De första hästarna som blev linjärt beskrivna i SWB är födda 2010. Det innebär att de blir elva år i år. För att kunna göra en rättvis utvärdering behöver några årgångar som beskrivits linjärt haft möjlighet (åldersmässigt) att uppnå sin fulla potential på tävlingsbanan. Annars kan man få felaktiga resultat. Alltså återstår några år innan vi verkligen kan börja titta på detta och förvänta oss resultat som säger något. Att göra någon uppdelning innan vi fått dessa svar är inte aktuellt.
    – Men det jag kan säga är att dagens bedömning av galoppen vid unghästbedömningar inte motverkar selektionen av hopphästar. Det finns ett gynnsamt genetiskt samband mellan galoppoängen vid både unghästtest och resultat vid hopptävling samt vid ridhästtest och resultat vid hopptävling.

    Finns det en galopp som är optimal för hopphästar och som i dag kan belönas med en 10:a på unghästtest?

    – Det får de som är aktiva domare svara på. I övrigt hänvisar jag till vad jag skrev på SWB:s sajt 2019:

    ”För hoppningen ska galoppen vara ändamålsenlig. Vad innebär det då? Eftersom vi inte har resultat i tävling på högsta nivå för linjärt beskrivna hästar – de äldsta som beskrivits linjärt i SWB blir 9 år 2019 – kan vi inte analysera och slå fast sambanden riktigt ännu. Men de som är kunniga inom detta område brukar säga att hopphästens galopp ska vara lätt att reglera, snabbfotad och välbalanserad. Om den sedan har en rund eller flack aktion ska enligt experterna ha mindre betydelse.”

    Räcker linjär beskrivning till för att tydliggöra galoppens karaktär? Kommer dessa egenskaper (i dag publicerade för ett antal hingstar) att bli sökbara på webbplatsen blup.se?
    – Hänvisar här till svaret på fråga 3 samt det jag skrev 2019). När det gäller sökbarhet på blup.se hoppas jag verkligen att vi kommer dit på sikt. Det är en prioriteringsfråga och SWB:s styrelse som beslutar om. I övrigt hänvisar jag till vad jag skrev på SWB:s sajt 2019:

    ”En av dem berörde hur viktigt det är att beskriva hästarna så fördomsfritt som möjligt för att kunna koppla till sportegenskaper. Alltså inte beskriva hästarna utifrån någon ”mall” för hopphästar eller dressyrhästar. När vi väl har kunnat analysera sambanden mellan de linjära egenskaperna och sportprestationer kan det däremot eventuellt bli möjligt att ”malla” vissa egenskaper för olika sportdiscipliner. Ta till exempel galoppen. Redan idag finns det för dressyrhästarna en ”mall från sporten hur man vill att en bra galopp ska se ut, eftersom dressyr är en bedömningssport.”

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 3/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden