Avelsnyheter
16 juni 2021 13:59
Ridsportplus

Så säger veterinären: ”Inte alla ston passar som ammor”

AmmaAtt ett sto tar sig an ett främmande föl är inte ett alldeles självklart scenario. Veterinär Anna Eriksson tipsar om hur föl- och stoägare ska tänka.

Så säger veterinären: ”Inte alla ston passar som ammor”
Hur hittar man en amma till sitt föl? Och kan man välja vilket sto som helst? Foto: Lars Jansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Anna Eriksson, veterinär hos Evidensia Helsingborg, har flerårig erfarenhet kring att sammanföra ammor och föl .

    Vad ska hästägaren tänka på?
    – För att ha så goda odds som möjligt för att stoet ska ta till sig fölet är det viktigt att du väljer sto med omsorg. Stoets lynne är viktigt, det är nästan en förutsättning att stoet haft egna föl tidigare, även om det finns individer som knyter an till föl ändå. Det är också bra att välja ett sto som har en generellt vänlig inställning till andra hästar och inte har för stor egen integritet.
    – Det viktigaste för fölet är att det får en mamma, men det är att föredra att du även kan få stoet att ge di så att du slipper föda upp fölet med mjölkersättning vid sidan. Av den anledningen är det lättast att välja ett sto som nyligen förlorat ett eget litet föl – då är mjölkproduktionen lättast att få i gång och mjölken är förhoppningsvis även tillräckligt näringsrik till ett litet föl. Det går också oftast bra med ett sto vars föl nyligen blivit avvant.

    Anna-eriksson
    Anna Eriksson är legitimerad veterinär på Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg med specialistkompetens i hästens sjukdomar.

    Vad kan vara en utmaning kring att sammanföra ett sto med ett okänt föl?
    – Det vara en stor utmaning, eftersom det inte är ett scenario som normalt sett ska ske i naturen. Stoet har inte haft den naturliga sammanlänkningen med fölet som ska ske kort efter förlossningen. Man kan dock med hjälp av läkemedel, hormoner, påverka stoet att få denna koppling till ett okänt föl, även om det inte finns några garantier för att denna ”ammabehandling” ska lyckas. Man kan även på hormonell väg få ett sto att börja producera mjölk om hon inte har en aktiv mjölkproduktion.
    – Förutom att medicinera stoet med hormoner är det viktigt att se till att miljön runt sto och föl är så lugn som möjligt. Det är också viktigt att det är rutinerade personer som hjälper till med att sammanföra sto och föl, då en viktig del för att lyckas är timingen.

    Finns det några risker med att sammanföra ett sto och ett okänt föl?
    – Största risken är att stoet inte accepterar det okända fölet utan ser det som en inkräktare. Då finns en risk att stoet försöker skada fölet. Även av denna anledning är det viktigt med rutinerade personer som hjälper till och som kan läsa av stoets och fölets beteende på rätt sätt, vilket inte alltid är det lättaste.

    När man hittat en amma, är det bäst att transportera stoet eller fölet då?
    – Om man kan välja är det oftast enklast om stoet får vara kvar i sin hemmamiljö och därmed inte utsätts för någon ökad stress. Men ibland fungerar inte det av praktiska skäl: distans, sto- och fölägares preferenser eller att fölet kanske är under behandling. Då får man göra på andra sätt. Vi gör exempelvis flera ammabehandlingar per år inne på vår klinik och oftast går det väl.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 8/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden