Avelsnyheter
29 oktober 2022 18:16
Ridsportplus

Så ser SWB:s vanligaste uppfödare ut

KartläggningKvinna i 50-årsåldern som har ett avelssto, har fött upp en enda (hopp)häst sedan 2010 och inte sålt den som föl utan avser att behålla den själv. Så ser SWB:s vanligaste uppfödare ut.

Så ser SWB:s vanligaste uppfödare ut
De flesta SWB-uppfödarna har ett eller två avelsston, visar SWB:s enkät. (Arkivbild) Foto: Ann-Sofi Hjärn

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Statistiken presenterades när SWB:s avelskonferens inleddes i dag. Konferensen pågår hela helgen i Solna utanför Stockholm.

    Enkäten som är från 2020-2021 visar att den genomsnittliga medlemmen inte är någon särskilt flitig uppfödare, majoriteten har bara fött upp ett föl, större delen av dessa har varit hoppstammade, sedan 2010.

    Kvinnor i åldern 51-60 år är i majoritet med 26,8 procent av uppfödarna men nästan lika många ligger i åldersspannen 41-50 år (22,9 procent) och 31-40 år (20,1 procent).

    Hobbyuppfödare är vanligast

    93 procent av de uppfödare som besvarade enkäten är kvinnor och av dem är det drygt 70 procent som är hobbyuppfödare och alltså inte bedriver sin avelsverksamhet som näringsidkare. Det kan också vara förklaringen till att drygt 40 procent svarat att de inte föder upp hästar aktivt.

    Över hälften eller 56,2 procent av de som deltagit i enkäten har endast ett sto i avel, 25,5 procent anger att de har två.

    Fördelningen uppfödda hästar efter sportgren visar att hopphästaveln är överlägset störst med drygt 50 procent uppfödare med den inriktningen, Drygt 30 procent har uppgett att de föder upp dressyrhästar och 14,7 procent föder upp både hopp- och dressyrhästar. Det lämnar endast fyra procent av uppfödarna som ägnar sig åt uppfödning av fälttävlanshästar.

    Medeluppfödaren behåller sitt föl

    Nästan 70 procent av de som svarat på enkäten anger att de inte sålt något eller några av sina uppfödningar som föl, medan 26,4 svarat ja på den frågan. Drygt fyra procent har försökt sälja föl men inte lyckats.

    Enkäten visar också att det är ganska fifty-fifty om uppfödarna satsar mot Breeders Trophy för sin uppfödning och att drygt hälften av uppfödarna som behåller sina uppfödningar rider in dem själva.

    Vill avla på ston med egna meriter

    Nästan hälften av uppfödarna har angett att de först låter stoet meritera sig i sporten för att sen sätta henne i avel (44,8 procent). Majoriteten har också angett att det allra viktigaste är att fadershingsten har presterat på hög nivå i sporten vid val av hingst. När det gäller hingstens färg är det bara 5,8 procent som anger att hingstens färg är viktig.

    Drygt 40 procent har svarat att de tycker att det är viktigt att hingsten är godkänd på premierad nivå, alltså inte bara accepterad som SWB införde häromåret.

    Det vanligaste priset för ett SWB-föl åren 2020-2021 är 60 000 till 80 000 kronor (28,7 procent) medan vart fjärde föl har sålts för mellan 40 000 och 60 000 kronor. Nästan ett av tio föl har sålts för mellan 25 000 och 40 000 kronor medan ett av fem har sålts för mellan 80 000 och 100 000 kronor.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden