Hoppning
3 maj 2017 14:55
Ridsportplus

Så ska Svante Johansson hitta rätt ekipage till EM

Svante Johansson är ny landslagsledare för juniorer och young riders. Inför sommarens EM har han en stor grupp lovande unga ryttare att hålla ögonen på.

Så ska Svante Johansson hitta rätt ekipage till EM
Sommar betyder mästerskap för landets unga främsta ryttare.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det blev ett oväntat byte på ledarposten när Jacob Hellström, som ville fortsätta efter att ha lett ungdomarna framgångsrikt under några år, inte kom överens med förbundet om ett nytt avtal.

    Svante Johansson vet vad som krävs på internationella mästerskap. Han är en av inte särskilt många svenskar som har tävlat EM både som ponnyryttare, junior, young rider och senior.

    – Att lyckas på mästerskap handlar både om att hantera tuffa banor, stor press och att fungera i lagsammanhang, säger Svante Johansson, som i sin nya roll ser en möjlighet att ge tillbaka av vad han själv har fått uppleva och den erfarenhet han har samlat på sig.

    Har alltid haft bra koll
    Som mer än rent allmänt tävlingsintresserad har Svante alltid haft bra koll på vilka ungdomar som gör resultat såväl nationellt som på internationella tävlingar. Som landslagsledare kliver han rakt in i hetluften och måste ha all fokus på vad som händer och vilka ekipage som lyser och kan vara aktuella för EM och nationshoppningar.

    – Jag håller även NM som en viktig tävling för ungdomarna. NM handlar också om att klara två rundor nationshoppning. Inte lika tufft som EM men en väg som visar vilka som kanske kan vara aktuella för EM nästa år.

    Juniorer med EM på 1,40-höjder har vanligen, och även i år, fler aktuella ekipage än young riders som ställs mot 1,50-hinder. En juniorhäst för EM duger sällan för young rider-EM, även om det finns undantag.

    Av fjolårets juniorlag, som kom delad fyra i nationshoppningen, kvarstår Ottilia Lundgren, på sjätte plats individuellt, och Wilma Marklund.

    – Ottilia har sedan i höstas 1,50-meriterade Ti Quenta B och har redan visat fina resultat. Både hon och Wilma finns givetvis bland dem vi håller koll på.

    Ottilia Lundgren, här med Anna Emanuelsson, var med i förra årets juniorlag. Foto: Lottapictures

    Vi kan inte jämföra Sverige med Tyskland, vars Guido Klatte vann young rider-EM 2016 och kom på sjätte plats i årets världscupfinal. Sverige har ändå mycket att falla tillbaka på med tre  guldmedaljörer – Douglas Lindelöw, Irma Karlsson och Ebba Larsson – de sju senaste åren.

    Douglas  har sedan fortsatt klart bäst med senior-EM 2015 och åttonde plats i världscupfinalen samma år på en diger meritlista.

    – Någon med klar potential att vinna årets young rider-EM ser jag inte men svenska ryttare brukar i allmänhet inte vara direkt favorittippade. Mycket hinner hända fram till mästerskapet, säger Svante.

    Från förra årets YR-lag har Karin Martinsen utvecklats klart bäst men hon är numera senior. Årets ekipagerankning bland young-riders toppas av Mikaela Gustaphson/Cum Laude, som ingick i fjolårets juniorlag på EM, och Stella Röhlcke/Crimson.

    På plats i Europa
    Säsongen har ännu inte nått särskilt långt och på nationell nivå har utomhustävlingar knappt börjat. Svante har dock redan bra koll på ekipagen. Många ungdomar tävlar utomlands och Svante har följt flera tävlingar på plats nere i Europa.

    – Även om mycket handlar om resultat finns det även bitar som lagkänsla, stresstålighet, att fungera i grupp på och utanför banan, ödmjukhet och horsemanship med i bilden när det handlar om att ta ut lag, säger Svante.

    Han har även mer organiserat hunnit träffa många av dem som siktar mot årets mästerskap. Utöver de träningar som Svante hållit på Strömsholm och på Flyinge har ryttarna även haft två träningar med Pether Markne.

    Nations Cup i belgiska Opglabbeek den 11–14 maj och i Ciekocinko, Polen den 23–28 maj är närmast i programmet. De kan säkert ge Svante ett och annat svar men mästerskapen kommer långt senare och form är alltid en färskvara.

    Denna artikel är hämtad från tidningen Ridsports pappersutgåva där den publicerades första gången den 27 april 2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden