Hoppning
4 november 2018 06:30
Ridsportplus

Så skapades Skåne topp 10

NationelltEtt mästerskap för distriktets tio högst rankade ryttare. innovativa Skånes Ridsportförbund har introducerat ytterligare ett populärt tävlingskoncept. "Det är här för att stanna," tyckte ryttaren Jörgen Larsson.

Så skapades Skåne topp 10
Markku Söderberg. Foto: Christel Behrmann

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Distriktsmästerskap avgörs landet runt i 1,30-hoppning för seniorerna. Men i många år har Skånska Mästerskapet ridits i 1,40-hoppning.

Det här är en snabb tävling mellan tio riktiga vinnarskallar. Det blir otroligt spännande och roligt för publiken. Jörgen Larsson.

De senaste åren, hos Vellinge HSF, har man dessutom ridit enlig mästerskapskonceptet med kvalhoppningar och final.

Ryttarna har dock tyckt att en tvådagarstävling med bara en häst tagit för mycket tid.
– Så i februari tog vi i hoppkommittén ett snack, berättade kommitténs ordförande Markku Söderberg, tillika styrelseledamot i Flyinge och Strömsholm, ordförande i Svenska Ridsportförbundets ridskole- och utbildningssektion och verksamhetschef vid Lunds Civila Ryttarförening.

Testa konceptet
Tillsammans med sina ledamöter Jörgen Larsson, Per-Ola Forsberg, Henrik Nordh, Viktor Gunnarsson, Magdalena Regårdh, Anna-Karin Nilsson, Maria Alfredsson och Birgitta Ernblad beslöt man sig för att testa att göra en Topp-10-tävling.

Ordinarie DM fick gå i 1,30-hoppning och med enbart en klass med A:1a-bedöming.
– På 1,30-nivå kan betydligt fler vara med. Tävlingen ska egentligen gå utomhus men torkan gjorde att Trolleholm fick ställa in i somras, så nu blir den i stället i Lund den 18 november. Nästa år blir det på Ribersborg, i alla ålderskategorierna, även ponny, i vecka 32.

25 bjöds in
Till premiärtävlingen på Flyinge på lördagen bjöds de 25 högst rankade ryttarna in.
– De som låg efter de tio första ombads att hålla sig beredda, säger Markku.

Chansen att komma med om man låg lite lägre ner på listan var stor eftersom namn som Douglas Lindelöw, Peder Fredricson, Stephanie Holmén, Henrik von Eckermann, Rolf-Göran Bengtsson, Shane Carey (regerande skånsk mästare) och Alexander Zetterman fanns med i toppen.
– Jag pratade med flera av dem och de hade gärna varit med. Men Peder är på semester och Douglas och Stephanie hade inte hästar som passade. Alla tyckte dock det var en bra tävlingsidé och var intresserade att komma nästa år, sa Markku.

Prispengarna var inte dåliga, kvalvinnare Jörgen Larsson fick 5 000 kronor, finalvinnare Peter Eriksson 6 000 kronor.

Snabb tävling
I finalen får de fem första prispengar.
– Det här är en snabb tävling mellan tio riktiga vinnarskallar. Det blir otroligt spännande och roligt för publiken och ovisst ända tills sista ryttaren gått i mål, tyckte Jörgen Larsson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden