Sverige
22 maj 2020 19:54
Ridsportplus

Så slår corona mot ridsporten

På djupet del 1 av 2I den svenska hästnäringen finns både vinnare, förlorare och överlevare under coronasmittan. Ridsport har pratat med flera hästföretagare om vad som händer under krisen och hur framtiden ser ut.

Så slår corona mot ridsporten
Anna Wemlert, Jörgen Larsson och Henrik Tapper är tre av de hästföretagare Ridsport har pratat med om Coronans konsekvenser. Foto: Lottapictures/Lina Nydahl/Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hästfolk är av hårt virke. Vi kommer att hålla ut. Så säger Anna Wemlert, företagare i hästbranschen som trollar med knäna för att kunna hålla i gång sin verksamhet.

    Anna Wemlert driver Skyrup Country Club utanför Hässleholm, en ridanläggning med restaurang och boende. Hon tillhör dem som kämpar för att överleva.
    − Vi inom besöksnäringen påverkas hårt. Restaurangen står still och det är få bokningar på vandrarhemmet. Jag har kunnat genomföra träningsläger där deltagarna fick egna rum i stället för att dela, och med extrapersonal i restaurangen så att hygienrutinerna kunde upprätthållas, berättar hon.
    − Jag hade många frågor från deltagare och föräldrar innan, och ett par sena avbokningar, men också två som hoppade på i sista minuten, så det är svårplanerat.

    Annawemlerth_lg-5
    Anna Wemlerths företag Skyrup Country Club står på flera ben. Foto: Lottapictures

    Anna Wemlerts verksamhet står på flera ben och det är nödvändigt i dessa tider, konstaterar hon.
    − Vi har öppen bana och så håller jag träningar på olika håll. Men i nuläget kan jag inte ta ut lön från företaget, så jag går in och jobbar natt i vården under en period. Hästfolk är av hårt virke. Jag kommer att hålla ut, så länge jag inte själv blir sjuk, säger Anna Wemlert.

    En bransch med total stiltje

    – Hästhandeln har lyfts fram som en bransch med total stiltje just nu. Det stämmer till en del, säger Sven Ingvarsson som driver försäljningsstallet Måsel AB.
    − Den internationella marknaden står still när ingen kan resa för att titta på hästar. Hästföretagarna tillhör också en bransch som inte kan permittera, eftersom hästarna tar samma tid oavsett om vi har kunder eller inte.
    − Vi är ändå lyckligt lottade i Sverige där samhället är öppet. De har det värre i andra länder, och får också längre startsträcka när det vänder.

    Sven Ingvarsson befarar att effekterna av coronakrisen kommer att vara länge.
    − Internationellt är många ryttare beroende av sponsring. Företagen måste se att hjulen börjar snurra innan de vågar sponsra ryttare och tävlingar igen. Så återhämtningen kommer att ta lång tid.

    Saknar den sociala biten med tävlandet

    Jörgen Larsson är den ryttare som gör flest starter av alla svenska ryttare under ett år. Nu har han inte passerat en startlinje sedan den 8 mars i Kungsbacka.
    − Jag saknar den sociala biten med tävlandet. Det är där jag träffar mina vänner. Men att varje vecka packa bilen på torsdagen och sedan komma hem på söndagen innebär också att jag ständigt har dåligt samvete för allt jag inte hinner med.
    − Det är lyxigt att kunna vakna en lördagsmorgon och fundera på vad jag ska göra under dagen.

    Jörgen Larsson har än så länge kvar alla hästar som han arbetar med.
    − Mina hästägare har långsiktiga planer, så tävlingsstoppet påverkar inte ännu. Det är nog värre för dem som arbetar med försäljningshästar.
    − Våren är en tid med mycket press, på grund av alla kvalen. Jag kan tänka mig att en del 5- och 6-åriga hästar uppskattar att det blir ett tävlingsuppehåll.

    Förbereder unghästarna utan tävling

    Proffsryttarna får nu göra sitt bästa för att förbereda de unga hästarna utan tävling.
    − Vi åker på öppen bana så att hästarna är framme och inte tappar fart, och vi är hyfsat i fas. Och det är ju lika för alla, säger Victoria Almgren, unghästutbildare i Värnamo.

    Hon har också kvar sina hästar, men ett par hästägare avvaktar just nu med att lämna hästarna för utbildning.
    − Det gör inget, för jag brukar ha på gränsen till för många. Just nu känns det rätt bra att få en halvhalt i tillvaron, men om detta skulle fortsätta i ett halvår vet jag inte hur det skulle bli, säger Victoria Almgren.

    Inte hela världen om 4- och 5-åringar inte får tävla

    − Många ser tävlingarna som ett kvitto på utbildning, men det är fel tänk när det gäller unga hästar. Som jag ser det är det inte hela världen om 4- och 5-åringar inte får tävla.

    Fixad-henrik-tapper-sopar-2-fotoan
    På Henrik Tappers gård i Ulricehamn går livet sin gilla gång och ”tack vare” tävlingsstoppet har han fått mer tid till renovering och reparation av gården. Foto: Anna Nyberg

    Det säger Henrik Tapper, hästföretagare i Västergötland, som också står på flera ben. Han tar emot hästar för utbildning och tävling, håller träningar och har även egen uppfödning på gården.

    Min uthållighet i detta är ganska god, om det inte sträcker sig över flera år.

    Henrik Tapper, hästföretagare

    Men han är noga med att regelbundet åka iväg på öppen bana med sina unga hästar, för att de ska få den rutin som kan ges.
    − Min uthållighet i detta är ganska god, om det inte sträcker sig över flera år. Sedan beror det också på hästägarna, men än så länge är alla hästar kvar.
    − Jag har börjat sakna tävlandet. Men våren är normalt en hektisk tid med alla Falsterbo-kval. Nu kan jag i stället ta tag i en massa saker hemma på gården.

    Jag har börjat sakna tävlandet.

    Henrik Tapper, hästföretagare

    Henrik Tapper är långtifrån ensam om att få tid över och ta hand om gård och stall. Och det är här vi hittar vinnarna i coronakrisen, eller åtminstone de som klarar sig bättre än de räknat med.

    Mer tid för stallprojekt

    Joakim-stensson-kellfri-foto-kellfri
    Joakim Stensson, försäljningschef på Kellfri. Foto: Kellfri

    − Vi märker av att folk är hemma mer och har tid för stallprojekt. Vi får in beställningar varje vecka, säger Hans Tuvehjelm, vd för Cityboxen, som säger att läget just nu inte är så illa som han befarade.
    − Hästmänniskor är aktiva. De sitter inte stilla och tittar. Sedan blir det troligen en avvaktan när det gäller större projekt, och hela effekten av det kommer nog först i höst eller nästa år.

    Även Kellfri noterar att det ser ljusare ut än de vågat hoppas på. Första kvartalet gick till och med bättre än motsvarande period i fjol.
    − Våra kunder jobbar mycket hemma på gården. Vi ser att de köper gräsharvar för beten. Andra områden som går starkt nu är stallinredning samt redskap och hindermaterial till ridbanan, säger försäljningschefen Joakim Stensson.

    Perlindqvist
    Per Lundqvist, vd för Trailer-import.

    Uppsving på försäljning av reservdelar

    Det är inte bara gården som rustas, utan även hästtransporterna.
    − Vi har märkt ett tydligt uppsving på försäljningen av reservdelar, säger Per Lundqvist, vd för Trailer-import.
    − Folk har uppenbarligen tid över och passar på att reparera sina hästtransporter, säger han.

    Läs mer om i morgon:

    Fakta

    Så påverkar coronakrisen hästsektorn

    Istock-1200706447
    Coronavirus Foto: iStockphoto

    500 miljoner till idrotten

    Föreningar och specialidrottsförbund kan från den 1 maj söka pengar från de 500 miljoner kronor som regeringen stöttar idrotten med. Syftet med stödet är främst att undvika konkurs för förbund och föreningar samt att ge ekonomiskt stöd till verksamhet och evenemang för och till förmån för barn- och ungdomsidrotten.

    Yrkesprov skjuts upp

    Flera gymnasieskolor med naturbruksutbildningar inom häst väljer att skjuta upp elevernas hästskötarexamen till hösten, medan andra genomför dem, om förutsättningar finns att följa smittskyddsrekommendationerna.

    Ridläger bokas senare

    Enligt Svenska Ridlägers Riksförbund, SRR, räknar deras medlemmar med att kunna genomföra sina ridläger i sommar, men med anpassning av antalet deltagare och storlek på grupper.
    − Arrangörerna får bokningar, men jag och fler med mig upplever att bokningarna görs senare än vanligt, säger Anna Wemlert som är ordförande för SRR.

    Inställt och framflyttat

    Stockholm Horse Week med GCT i juni är inställt.

    SM i hoppning för ponny och häst i Norrköping i juli har ställts in av arrangören.

    Försöken att ordna digitala tävlingar har också ändrats till att gälla programridningar eller onlineträningar, efter besked från FEI att FEI-ekipage riskerar avstängning om de deltar i digitala tävlingar.

    Travet kör – men inte ridsporten

    Travsportens tävlingar fortsätter, men bara proffstävlingarna och med hårda restriktioner om vilka som får förekomma på stallbacken. Ingen publik tillåts.
    − Förutsättningarna är väldigt olika jämfört med en tävling inom ridsporten. De hopptävlingar vi har på Sundbyholm är mycket större och går inte att genomföra med dagens regelverk, säger Per Redelius på Sundbyholms travbana, som arrangerar flera stora hoppmeeting varje år.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 8/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden