Från LA till Msv, del 3Okej, du och hästen är redo att testa medelsvår klass i dressyr. Här får du se och höra Lina Dolks bästa råd för att inte göra de misstag hon ofta ser vid klivet från lätt klass.
Så slipper du de vanligaste misstagen
Slarviga vägar är det absolut vanligaste misstaget som orutinerade dressyrryttare gör, enligt Grand Prix-ryttaren Lina Dolk.
– Det är ganska vanligt när ryttare går från lätt till medelsvår klass att de blir stressade av de nya linjerna, säger hon.
Men det är absolut nödvändigt att rida noggranna vägar.
– Rid ut i hörnen och våga rida tempoväxlingar i hörnpasseringen. Rid gärna på lite framåt på kortsidan så att du visar nyanser, kortsidan är ett bra skyltfönster.
Det ska inte bli ökad trav, men en tydlig halvhalt som visar att hästen är i balans och sedan fram.
– Så att hästen får lite högre knän och det blir en flashigare kortsida.
Ett annat vanligt misstag är att hästen inte är framme för skänkeln.
– Det är den vanliga svenska klämmiga ridningen.
– Egentligen handlar det om att vara konsekvent. Lägg gärna upp stigbyglarna när du tränar så att du kommer bort från klämmet, ofta börjar det redan uppe vid ljumskarna. Tänk att du bara ska sitta och låta benen hänga vid sidan av hästen, säger Lina Dolk.
Lägger du till benen ska det bli en reaktion från hästen. Men tänk på att inte ge dubbla kommandon.
– Om hästen reagerar och hoppar fram, håll handen stilla, du kan korrigera formen senare. Börja inte bromsa direkt för då blir det gas och broms samtidigt. Det vi vill är att hästen ska reagera på benen.
1. Få hästen framme för skänkeln
Det allra viktigaste är att vara konsekvent – hästen ska alltid svara för skänkeln, oavsett vilka vägar och rörelser du rider.
Gör övergångar mellan alla tre gångarter för att träna på detta.
– Rider jag i skritt och ska komma fram i trav ska jag bara behöva toucha hästen i sidan, lägga till en kvick skänkel, och hästen ska fram i trav. Om den inte lyssnar får du säga till hästen en gång ordentligt, säger Lina Dolk.
Hästen får gärna komma fram i galopp eller hoppa till – varje reaktion framåt är bra.
– Du kanske får brassa på en långsida och sedan göra om, framåt ska den.
2. Visualisera programmet
Lina Dolk brukade tidigare i karriären rita upp programmet och markera med grön och röd penna.
– Röd betyder halvhalt, grön lite mer fram. Man inser att de är ganska många gånger det behövs halvhalter eller avstämningar och ganska många ställen där det går att checka av att hästen är framför skänkeln.
När du ritat upp programmet kan du rida det med färgkoderna i åtanke. Tänk på att rida vägarna supernoggrant och var konsekvent. Det är inte det perfekta programmet du ska rida i dag utan att hästen ska lyssna. När hästen är framme för skänkeln brukar det hänga med in i rörelserna också, säger Lina Dolk.
Fakta
Lina Dolk
Lina Dolk är dressyrryttare med meriter både nationellt och internationellt. Hon har bland annat tagit YREM-brons och vunnit Lövsta Future Challenge.
Hon är uttagen till utmanartruppen i U25-landslaget. Hemma på gården i Sparreholm driver hon Dolk Dressage.
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2021.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på