Sverige
21 januari 17:50
Ridsportplus

Så tänker försäkringsbolagen om äldre hästar

Koll på grejernaDet skiljer sig mellan försäkringsbolagen när det gäller att nyförsäkra äldre hästar. Det kan finnas gränser både för ålder och ersättning vid veterinärvård.

Så tänker försäkringsbolagen om äldre hästar
Det går att veterinärvårdsförsäkra hästen, även om den är lite till åren. Foto: Lina Nydahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ridsport har pratat med fem försäkringsbolag om veterinärvårdsförsäkring för äldre hästar. 

    Agria, Dunstan och Sveland saknar åldersgräns för nyförsäkring.

    – Det man ska tänka på om man har en äldre, oförsäkrad häst är att man kan få reservationer på försäkringen för tidigare skador och sjukdomar, säger Therese Wijkmark, affärschef på Sveland Djurförsäkringar.

    Hos Folksam finns en åldersgräns. Där kan man nyförsäkra hästar till och med 17 års ålder, avelsston upp till 20 år. Hos Dina Försäkringar kan hel veterinärvård tecknas upp till 20 år i valfritt belopp, maximalt 120 000 kronor, för häst 21-25 år endast 40 000 kronor.

    Försäkringsbolagen jobbar för att inte försäkringarna ska överutnyttjas. 

    – Vårt arbete med att minska risken skiljer sig inte från hur vi arbetar med yngre djur, det vill säga information och rådgivning vid skada i dialog med djurägare och veterinärer: hur och vilken behandling är det rimligt att göra, hur ser prognosen ut med hänsyn tagen till ålder, användningsområde med mera, och förstås vilken kostnad har djurägaren möjlighet att bära vad gäller självrisken, säger Anita Moliis Larsson Dina Försäkringar.

    Ökad kunskap

    Dunstan tror man på utbildning för att minska risken för överutnyttjande. 

    – Hos oss på Dunstan finns digitala utbildningar, digitala veterinären och ett lojalitetsprogram som ger lägre premie och självrisk. Några exempel är att kunden går våra utbildningar, gör årlig vetcheck, använder utbildad och godkänd hovslagare. När det gäller överutnyttjad försäkring så tror vi på ökad kunskap och att involvera kunden med vårt lojalitetsprogram minskar risken. Vi hjälper också  kunden att hitta rätt vård och medverka i rehabiliteringen som ingår i vår premiumprodukt, säger Stefan Fur, vd för Dunstan.

    Även Sveland jobbar med att öka kunskapen. 

    – Genom att ha bra relationer med veterinärer, kliniker och våra kunder kan vi ge bra information och rådgivning. Vi ger också tips och råd om hur man kan ta hand om sin häst på bästa sätt och om hur man kan träna hållbart för att minska risken för sjukdomar och skador, bland annat genom webbinarier, artiklar och filmer och genom våra samarbetspartners, säger Therese Wijkmark på Sveland. 

    Djurägarens ansvar

    Mikael Theorén, chef för affärsområde häst på Agria, menar att djurägaren måste ta sitt ansvar.

    – Om du själv som djurägare ser att det inte finns förutsättningar för en häst att ha ett värdigt liv, så är det du som måste fatta beslut därefter.

    – Vi arbetar under mottot ”från första klappen till sista kramen” och det innebär att vi vill vara med på hela resan från fölning till avslut. Vi kommer också att ta fram en digital kurs om slutet på hästens liv, säger Mikael Theorén.

    Är det så att kunder överbehandlar sina gamla hästar?

    – Vi tror inte att risken är högre för äldre hästar utan kanske till och med lägre, då de ofta har ett något lugnare liv, säger Stefan Fur på Dunstan.

    – Generellt anser vi att hästägare är väldigt måna om sina hästar oavsett ålder. Men när det gäller tävlingshästar, oavsett ålder, ser vi att det kan finnas en risk att försäkringen överutnyttjas. Återkommande behandlingar som varvas med tävlingar där hästen inte ges tillräcklig vila eller konvalescens är inte hållbart och risken är också att en skada förvärras över tid, säger Therese Wijkmark på Sveland. 

    – Det är en risk vi tar med i beräkningar och införsäkringsregler, men vi litar också på kundens omdöme och omsorg om sitt djur i samverkan med veterinären så inte djuret utsätts för onödigt lidande med hänsyn till skada och prognos. 

    – Vi ser ingen ökad risk, alltså skadekvot, för hästar över 16 år, säger Jan Lindblom, marknadschef Djur på Folksam.

    – Vi är väl medvetna om diskussionen som förs om huruvida försäkringsbolagen är med och driver kostnaderna för veterinärvård. Vi har valt att höja ersättningsnivån, men vi är också noga med att se när det finns risk för överbehandling. Det finns fall där vi går in och tar diskussioner med djurägaren, och om veterinären och vi konstaterar att en behandling inte leder någonstans, då kan vi sätta ner foten och meddela att försäkringen inte betalas ut, säger Mikael Theorén på Agria.

    Försäkring för veterinärvård

    Så här ersätter bolagen när det gäller veterinärvård för äldre hästar: 

    Sveland: Upp till 180 000 kr.
    Dunstan: 50 000–150 000 kr.
    Dina Försäkringar: 40 000–120 000 kr.
    Folksam: Upp till 125 000 kr.
    Agria: 40 000 – 180 000 kr.

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 1/2024.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden