Hoppning
20 juni 2021 17:43
Ridsportplus

Så tänkte kapten Ankarcrona när han tog ut OS-truppen

OS i TokyoDen svenska OS-truppen i hoppning är uttagen. I en intervju berättar förbundskapten Henrik Ankarcrona hur han har resonerat kring de olika ekipagen och varför Douglas Lindelöw inte finns med i truppen. Läs också vad lagets mesta veteran Rolf-Göran Bengtsson tycker om att göra sitt sjätte (!) OS.

Så tänkte kapten Ankarcrona när han tog ut OS-truppen
Henrik Ankarcrona. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Den svenska hopptruppen som åker till Tokyo består av Peder Fredricson/H&M All In, Henrik von Eckermann/King Edward, Malin Baryard Johnsson/H&M Indiana och Rolf-Göran Bengtsson/Ermindo W.

    Uttagningen är förutsatt att formen bibehålls och det är läkare och veterinärer som fäller sista avgörandet. Henrik Ankarcrona.

    Hela kvartetten med ryttare fanns med på OS i Rio 2016, tre av dem med andra hästar. Det är bara Peder Fredricson som rider samma häst som i Rio – OS-silvermedaljören H&M All In. Även Rolf-Göran Bengtsson har ett individuellt OS-silver på meritlistan. Det är från OS i Hongkong 2008 tillsammans med Ninja La Silla.

    Bengtsson, Fredricson och Baryard Johnsson har också tagit ett lagsilver tillsammans, detta vid OS i Aten 2004.

    Förbundskapten Henrik Ankarcrona låter trygg med sina val av ekipage.
    – Peder har bevisat om och om igen att han kan prestera när det gäller och han är en värdefull ryttare som har en häst som har den rutin som krävs, säger Henrik Ankarkrona.

    Fler hästar

    Peder Fredricson har flera kapabla hästar i stallet, till exempel Catch Me Not S och Christian K.
    – Men i dagsläget är det All In som är aktuellt, säger Henrik Ankarcrona.

    När det gäller uttagningen av Henrik von Eckermann och King Edward säger Henrik Ankarcrona att det handlar om en häst som har gått från klarhet till klarhet:
    – Den har visat att den har mästerskapskvaliteter som att gå bra över flera dagar och kapacitet att ta sig an stora hinder. Ekipaget passar bra ihop och det ska bli spännande att se vad de kan göra. Henrik är en otroligt stark ryttare med mycket erfarenhet av mästerskap.

    ”Bättre och bättre”

    Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana har gjort både VM 2018 och EM 2019.
    – Det är en häst med mästerskapsrutin som egentligen bara blivit bättre och bättre. Nu har hon också visat att hon kan gå mot klockan. Ekipaget känns som en självklar del av truppen.

    A74q0314
    Rolf-Göran Bengtsson och Ermindo W på väg mot SM-guld i Falsterbo förra året. Foto: Roland Thunholm

    För Malin Baryard Johnsson blir det femte olympiska spelet, Henrik von Eckermann har gjort två OS, Peder Fredricson har gjort tre, varav ett i fälttävlan, och truppens fjärde ryttare Rolf-Göran Bengtsson är OS-veteranen i gänget med sina tidigare fem OS på meritlistan.

    – Jag är också en bra bit äldre, men är man bara i form och har en bra häst och ett bra management är åldern inget hinder, det kan till och med vara en fördel. Rutin spelar stor roll, särskilt nu när tre ryttare ska rida och tre resultat ska räknas. Det ger större tryck på varje ryttare och därmed är det viktigt med stor rutin, säger han.

    Mer rutin

    Ermindo W blir Rolf-Görans OS-häst:
    ─ Med Ermindo har jag en häst som är kapabel, och nu också får rutin på de största klasserna. Han är kanske inte redo för att ta medalj, men jag hoppas kunna göra en bra insats för laget.

    Även Henrik Ankarcrona lyfter fram Bengtssons rutin:
    – Han och hans meritlista talar för sig själv. Han har en häst som är lite mer oerfaren än de andra, men med Rolfs egen rutin tror jag att hästen är redo. Det ska bli spännande att se den, säger förbundskaptenen.

    Dialog med många

    Ett ekipage som har gjort bra resultat under året är Douglas Lindelöw och Casquo Blue.
    – Jag har haft en dialog med många ryttare som har varit aktuella, även med Douglas och hans team och hans hästägare. Vi har kommit fram till att det inte är den optimala planen för den hästen att gå ett OS nu.

    Finns det någon femteryttare som reserv om något skulle hända med de här fyra?
    – Ja, men det är inget som jag går ut med nu. Uttagningen är förutsatt att formen bibehålls och det är läkare och veterinärer som fäller sista avgörandet, säger Henrik Ankarcrona som också har ett EM ganska kort efter OS att ta ut ekipage till.
    – Jag räknar med att ha en annan laguppställning till EM än på OS men det är inget som är klart.

    De OS-uttagna ekipagen fortsätter nu att tävla utifrån individuella planer. Den 17 juli går hästarna in i karantän i tyska Aachen och den 25 juli går flyget till Tokyo.

    Hoppningens OS börjar med hästbesiktning den 31 juli.

    Regler med mera för hoppningens OS på Svenska Ridsportförbundets webbplats.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    mer ur temat Allt från LGCT-helgen (18)

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden