Hästägartips
19 mars 11:24
Ridsportplus

Så tar du hand om din åldrande pälskling

HästhälsaHästar har betydligt kortare livscykel än människor, runt 20-årsåldern börjar hästen räknas som gammal och på ålderns höst sker stora förändringar.

Så tar du hand om din åldrande pälskling
18 år är medellivslängden för ston inom SWB. Motsvarande siffra för hingstar och valacker är 15 år. Foto: iStockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Om den gamla hästen inte fäller vinterpälsen alls eller den blir lockig, kan den ha drabbats av PPID. Sjukdomen kan även ge klibbig hårrem och svettningar samt andra symtom. Veterinär kan ställa diagnos genom blodprov och det finns medicin som häver tillståndet.

Efter ett ansträngande liv kan den äldre hästen ha förslitningsskador i lederna och senor och ligament tappat i elasticitet. Det visar sig i att hästen rör sig stelt. Var noga med att skritta i gång den inför ridpasset och låt den stå med värmande stallbandage före och efter ridturen.

Skiljer mellan raser

Åldrandet är till stor del rasbundet. Snabbast åldras de tunga kallbloden, där är medellivslängden 18 år för valacker och 16 år för ston. Ponnyer och islandshästar kan tvärtom bli mycket gamla. Det är inte ovanligt med individer som blir 30 år och över det. Många arbetar och tävlar vid 25 års ålder.

En del äldre hästar blir mer frusna. Var noga med att ha täcke på vid dåligt väder. Om den inte fäller all vinterpäls på ryggen, låt den behålla den för extra värme.

Istock-1093982586
Äldre hästar har lättare för att bli angripna av löss. Foto: iStockphoto

Mask och löss

Var noggrann med träckprov och avmaskning, då den äldre hästen kan ha försämrad immunitet mot maskarna. Den blir även lättare angripen av löss om sådan smitta finns i stallet.

Miljöombyte och förändringar i flocken kan vara särskilt stressande för äldre hästar. Det kan leda till att de äter sämre och blir magra.

Visitering_12
Äldre hästar kan få sämre tänder. Foto: iStockphoto

Förändrat ätbeteende

Den äldre hästen äter ofta långsamt eller tar en paus mitt i ätandet. Det är då extra viktigt att fodret har rätt konsistens så att hästen kan tugga det ordentligt och att grovfodret har så högt näringsvärde att hästen inte behöver äta väldigt stora mängder för att få i sig vad den behöver.

Låt veterinär se över tänderna en gång om året, oftare om hästen har problem. Nedsatt aptit, att hästen ofta kliar mulen och framtänderna, är irriterad vid betsling, får lättblödande tandkött och svårighet att tugga är tecken på problem med tänderna.

Daglig koll

Det är lätt att glömma bort en äldre häst som inte används i någon större utsträckning. Daglig visitation och allmän hälsokontroll är mycket viktig på åldringen, så att små förändringar noteras.

Äldre hästar är överlag mer infektionskänsliga. De riskerar även grovtarmsförstoppning genom dåliga tänder och försämrad tuggförmåga.

Fritte
48 år är shetlandsponnyn Fritte, Wärnanäs Fritiof, som troligen är Sveriges äldsta häst. Han är född 1975 och har de senaste 27 åren ägts av Lotta Bodin i Delsbo.

Oundvikliga slutet

Några tecken som anger att det är dags att fatta beslut om avlivning:

 •  När hästen blir bortjagad från foder och utstött ur gruppen.
 •  När den inte vågar lägga sig ner i boxen av rädsla att inte kunna komma upp.
 • När tänderna är så nerslitna att den inte längre kan hålla hullet, utan blir allt magrare.

Fakta

8 tecken på åldrande

 1. Hästen får grå eller vita hår runt ögonen och i pannan.
 2. Den tappar överlinjen och blir svankryggig.
 3. Tänderna kan bli sämre. Det är vanligt att tandhalsarna blir synliga och tandköttet svullnar.
 4. Hästen blir mer mottaglig för inälvsparasiter och löss.
 5. Hästen tappar i hull och kan bli riktigt mager.
 6. Vissa hästar får ett lite ihåligt utseende med insjunkna ögon.
 7. Allmän håglöshet, fettvalkar och ökad urinering kan bero på PPID, Pituitary Pars Intermedia Dysfunction, som mest drabbar äldre hästar.
 8. Hästen tappar sin plats i flocken och hänger inte med övriga som vanligt.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 4/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden