Träningstips
8 september 2021 20:30
Ridsportplus

Så tränar du på smalhinder i terrängen

ProffstipsetSmalhinder kan ofta ställa till problem på terrängbanan, just på grund av sitt utseende. Malin Josefsson tipsar om hur hon tränar för att lura ögat och få hästen att själv leta upp bästa vägen.

Så tränar du på smalhinder i terrängen
Malin Josefsson. är landslagsryttare i fälttävlan och veterinär. Foto: Lisa Lidbeck

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Flaggor eller inte?

    Vissa ryttare tränar smalhinder med flaggor, andra gör det inte. Jag föredrar att alltid ha flaggor som inramning, så att hästen lär sig rätt från början. Det är lättare att träna in än att åtgärda ett problem. Om jag till exempel åker iväg och tränar på en terrängbana tar jag med mig flaggor så att jag kan rama in smalhinder. Detta gör att hästarna alltid letar upp flaggorna och försöker att hoppa mellan dem – det är så jag vill ha mina hästar.

    Rama in hindret

    När du börjar träna smalhinder, se till att rama in det ordentligt. Ta vad du har – du kan ställa bommar snett ut vid sidan, eller lägga upp sockerbitar. Själv har jag också alltid hinderstöd eller flaggor för att vara extra tydlig. Hästarna ska förstå direkt.

    Ofta börjar jag över något hinder ute i terrängen, för bättre bjudning, men tränar också inne i ridhuset under vinterjobbet.

    Försvåra successivt

    Sockerbitar är ett väldigt bra sätt att börja träna smalhinder. Ställ fyra–fem sockerbitar i bredd mellan två hinderstöd och hjälpbommar vid sidan. När det fungerar bra i båda riktningarna tar du bort en sockerbit och hoppar tills det fungerar och fortsätter så ner till en sockerbit.

    Med lite mer rutin kan du ta bort hjälpbommarna, och som överkurs kan även hinderstöden tas bort. Börja i lågt tempo, med låga hinder, så att du hinner med. Efter hand som du och hästen blir säkra kan smalhindret höjas och breddas för att öka svårigheten.

    Anridning – det handlar om precision

    Krångla inte till det. Ofta är det ryttaren som skapar problem; smalhinder kan se svåra ut. Det handlar om precision och att placera hästen på rätt linje. Titta på hindret och ta ut linjen du vill hoppa på. Anridningen är likadan som på ett bredare hinder, men på ett smalt finns inga marginaler att glida ut från linjen eller slarva.

    När det gäller handställningen finns det två skolor: bredda händerna eller håll ihop. Jag föredrar att hålla ihop händerna, men när jag var i Tyskland fick vi lära oss att rida med bred handställning vid smalhinder så att händerna blev lite som ”flaggor”. Det viktigaste är att hästen är framför dig och att du har ”ett sug” in i handen, samt skänkeln nära intill. På det viset ramar du in hästen och visar tydligt vägen.

    Blicken – var fokuserad

    Titta inte på den smalaste delen utan försök att hitta en punkt upp bakom hind-ret att fixera blicken vid. Eller titta på bakkanten – den del som du faktiskt ska hoppa över. Hästen taxerar av sig själv. Det viktigaste är att du är fokuserad på att visa vägen och hoppa mellan flaggorna, så att den vet var den ska.

    Problem – ta hjälp av någon med erfarenhet

    Som vid all träning gäller det att backa direkt om du får problem. Ställ upp infångare och rama in som i början, tills hästen har hittat tillbaka. Backa hellre en gång för mycket än en för lite.

    Problem på smalhinder handlar oftast om att hästen inte riktigt har förstått. En av mina första fälttävlanshästar förstod inte smalhinder första gången hon gick tvåstjärnig klass. Det stressade mig väldigt mycket och jag blev orolig att det alltid skulle vara ett problem. Efter tävlingen fick vi hjälp av min tränare och byggde egna smalhinder hemma. Vi tränade mycket inför nästa start. Den hästen blev sedan väldigt säker på smalhinder och hade efter den där första misslyckade starten aldrig mer problem på smal-hinder.

    Ta alltid hjälp av någon mer erfaren när det uppstår problem. Fälttävlansfolket är generellt mycket hjälpsamma, så var aldrig rädd för att fråga någon mer erfaren om råd.

    Fakta

    Smalhinder

    Smalhinder bör endast förekomma relaterat till annat hinder. Det bör antingen utgöra svaret på en just fråga eller fungera som tempodämpare vid ingång till en annan fråga.

    Utdrag ur Svenska Ridsportförbundets riktlinjer för att bygga terrängbanor. Upplaga 11–2020.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 13/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden