Dressyr
20 januari 14:51
Ridsportplus

Så tränar Werndl olika typer av hästar

TräningsfilosofiI en tidigare artikel i Ridsport berättade Benjamin Werndl om hur han får en positiv kontakt med sina unga hästar genom logisk träning. Här förklarar han hur träningen anpassas till olika typer av hästar: känsliga, starka, lata, med hög eller djup huvudposition.

Så tränar Werndl olika typer av hästar
Famoso OLD var Benjamin Werndls VM-häst i Herning 2022, där de placerade sig sexa i GP, femma i GP Special och fyra i GP kür. Foto: Digishots

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Resultaten som Benjamin Werndl och hans syster Jessica von Bredow-Werndl uppnår på sin gård Aubenhausen är mycket bra, många hästar når den allra högsta nivån. Det beror enligt Benjamin Werndl på att träningen är logisk för hästarna och ger dem en bra känsla. Hästarna blir väldigt arbetsvilliga, tycker att det är kul att jobba och träna. Men alla har inte samma förutsättningar. 

    – Vi har aldrig någonsin haft en häst som inte kunde göra piaff, det är möjligt att göra dem till Grand Prix-hästar, men vissa är mer begåvade än andra. Sedan finns det hästar som är riktigt lata – varför skulle de behöva gå Grand Prix? 

    – Det är precis som med människor, vissa söker aktivitet och vill röra på sig, andra är mer ”soffinriktade”. Vi koncentrerar oss på de talanger som vill göra jobbet och försöker göra det bra för dem, förklarar Benjamin Werndl.

    Pferdesport Dressur
    Benjamin Werndl på 10-årige Dyonisos de Massa, en portugisisk sporthäst e Special Agent Amour, som startat i Intermediaire I. Foto: Jacques Toffi/Arnd.NL

    Alla hästar är olika och du måste närma dig dem individuellt, säger Benjamin Werndl. Men han kan ändå dela upp hästarna i några kategorier, baserat på deras typ av temperament. Detta påverkar hur han rider och utbildar hästarna.

    En känslig, elektrisk och reaktiv häst:

    – Jag försöker göra hästen mottaglig för beröring av min skänkel. Jag försöker verkligen få en koppling till min sits så att jag kan driva hästen jämnt och så att den inte springer iväg. 

    – När jag börjar med det här, när jag rör hästen lite mer, då kan det bli värre. Men jag fortsätter att röra vid den och efter ett tag, genom att ge hästen förtroende för mig, blir den avslappnad eftersom den får självförtroende och inte känner sig ensam längre. 

    – Så hanterar jag heta hästar, jag får dem att acceptera mina ben och låta mig driva.

    En icke-reaktiv, långsam, lite av en lat häst:

    – Jag driver och får den att flytta sig undan min skänkel, med det skapar jag energi med drivningen. Jag ger hästen tid, och efter ett tag går den fram av sig själv. Som ryttare vill jag ju i slutändan inte jobba så mycket hela tiden. 

    – Energi kommer genom samling. Du vill få kroppen kortare och halsen längre, du skapar energi genom att få hästen att samla sig, den laddas som när du spänner en fjäder. När jag som ryttare får hästen att bära sig själv över ryggen och skapar en mjuk, stadig kontakt, producerar jag energi. Det är som att bygga en bro från bakbenen till händerna, där energin kan flöda.

    – I slutändan vill jag bara vara den som bibehåller balansen eller den som skapar den –  inte den som bara driver på hästen. Balansen är nyckeln till allt.

    En häst med för hög huvud- och nackposition:

    – Den här typen av hästar försöker vi få att arbeta lite mer över ryggen, få ner halsen så att de sänker nacken, lyfter upp manken och blir längre i halsen, inte bara runda. Det räcker inte att få dem djupa i formen. Det är väldigt, väldigt viktigt att få dem längre i halsen, för bara när du har hästen längre i formen kan du bygga den där bron över ryggen, från bakbenet till händerna. 

    – När du får hästen att bara ta ner huvudet, korta och runda, kan det verka som en enkel lösning. I praktiken är det tvärtom, för det finns inte någon riktig brygga och du behöver den förbindelsen från bakbenen till munnen och framdelen för att få upp ryggen, skapa energi och hitta balans.

    En häst som undviker kontakt genom att gömma sig i en djup huvudposition:

    – Med en häst som går ner för mycket med hals och huvud, undviker kontakt och är orörbar med handen, bör du tackla problemet annorlunda. Här försöker du skapa stabilitet och  lyfta upp hela framdelen på hästen, så att du får något du kan rida mot. 

    – Vi kan likna det vid en nord- och en sydpol; du har bakbenen som en pol och framdelen med munnen är kopplingen till handen som den andra polen. Mellan dessa poler har du energin, vi ryttare arbetar alla med denna energi. Utan en riktig koppling mellan polerna är det tomt.

    En stark häst:

    – Vi försöker få den starka hästen att komma bort från handten. Vi gör små halvhalter och aktiverar bakbenen, eftersom anledningen till att en häst är stark i handen oftast inte är framdelen, utan att hästen inte bär tillräckligt över ryggen.  

    – Engagera hästen att flytta på bakbenen, så att den kommer mer under kroppen. Självklart på ett trevligt och vänligt sätt. Detta gör vi med en massa olika övningar, men rent generellt vill jag säga att vi verkligen koncentrerar oss på bakbenen eftersom hästen automatiskt blir mjukare i kontakten då. 

    – Det här betyder inte att du ska göra tvärtom när en häst är för mjuk i kontakten, att du inte ska koncentrera dig på bakbenen då. Du skulle kunna tänka ”Aha, nu borde jag göra bakbenen långsammare, då får jag mer kontakt”. Men så är inte fallet. Självklart försöker vi alltid att aktivera bakbenen.

    – Med en stark häst försöker jag också  mjukna i handen och ge tygeln ganska snabbt. 

    – Däremot, med en häst som inte är stadig i kontakten ger jag handen  i en väldigt långsam rörelse, så att hästen kan följa min hand. På det sättet skapar jag en koppling till handen. Det är som att du har gummiband som tyglar, så de kan inte vara för lösa.

    Så kan en träningsvecka se ut för en 5-åring på Aubenhausen

    Outdooraw_kcl6042
    Aubenhausen ligger i södra Tyskland. Foto: Kim C Lundin

    Måndag och tisdag:
    ”Det är lätt arbete, bara avstämning av status just nu, för att göra hästen lösgjord med framåtbjudning och halvhalter för att fånga upp energin. Vi börjar med skänkelvikning, att den accepterar vikthjälperna och försöker att hitta balansen för att stärka hästen. Vi jobbar mycket i galopp, jag skulle säga att 70 procent av vårt arbete är i galopp, eftersom det då är lättare att rida hästarna med bakbenen under tyngdpunkten. Sedan gör vi övergångar mellan trav och galopp, rider hästen till lösgjordhet. I galopp är det lättare än i trav att få ryggen att arbeta och därefter få en bättre trav med mer kadens. Givetvis får hästarna även lite mer styrka av galopparbetet.”

    Onsdag:
    ”Vi brukar göra en uteritt i naturen runt omkring, vi skrittar bara. Det är en bra rutin för hästarna att kunna återhämta sig mentalt och ladda om.”

    Torsdag:
    ”Ofta arbetar vi unghästarna på töm, i longering eller tömkörning. Att arbeta med dem från marken bygger förtroende och kontakt. Vissa hästar låter vi löshoppa, och vi har även vår galoppbana utomhus som en variation, där vi kan låta hästarna bygga upp sin styrka och kondition.”

    Fredag och lördag:
    ”Ridning motsvarande arbetet i början av veckan. Galoppbanan är också ett bra alternativ för att göra lättare arbete.”

    Söndag:
    ”Hästarna har en paus från jobbet men går ut i hage och blir promenerade”.

    Denna artikel publicerades först i Ridsport nr 1/2024.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden