Hoppning
16 februari 2022 12:43
Ridsportplus

Så undviker du att bli hoppad ur sadeln

Stanna på hästryggenVisst är det läckert med hästar som hoppar stort och explosivt, inte minst när ryttaren avslappnat följer med och allt ser väldigt enkelt ut? Att det krävs mycket jobb för att inte bli hoppad ur sadeln vet dock alla som har försökt. Här är några smarta tips som hjälper när hästen bjuder på det lilla extra i sprången.

Så undviker du att bli hoppad ur sadeln
Det ser mycket enklare ut än vad det är när King Edward hoppar och Henrik von Eckermann avslappnat följer med. Foto: FEI

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Vi älskar att titta på fantastiska hästar som hoppar kraftfullt och explosivt. Att se en häst med spektakulär teknik och stor språngkurva är något alldeles speciellt – det gör att jobbet ser väldigt enkelt ut. För ryttaren som sitter på och håller sig kvar utan att det ser svårt ut är det rena trolleritricket.

    ”Det är hoppningens motsvarighet till att sitta ner i den enorma utökade traven du ser hos dagens flashiga dressyrhästar.” Det skriver ryttaren och journalisten Sophie BakerFEI:s hemsida, där hon ger några väl valda tips för att det ska verka skenbart enkelt när hästen exploderar över hindren.

    Knepen som håller dig kvar i sadeln

    1. Säkra din position i sadeln 
    En stabil underskänkel och god balans är till att börja med nyckeln till en stabil position vid hoppning. Du kan ofta komma en bit genom en mindre perfekt position över mindre hinder, eller på en häst som hoppar väldigt ekonomiskt, men när hindren blir större eller om hästen hoppar stort, då är grunderna viktigare än någonsin.

    Det första och enklaste steget är att kontrollera dina stigläder. När hindren blir större och hästen hoppar mer kraftfullt, så behöver du ofta korta dina läder ett par hål för att säkra din position bättre när hästen hoppar.

    En del toppryttare rekommenderar att man kortar så mycket som fyra hål från längden du har när du hoppar mindre hinder. Detta för att göra underskänkeln mer stabil och minska risken för att hästen ska hoppa dig ur sadeln.

    2. Mellan hindren
    Du behöver även tänka på din position mellan hindren. Det påminner lite om häcklöpning – om häcklöparna skulle springa framåtlutade och i obalans över häckarna, då skulle de förmodligen falla framstupa.

    Genom att räta upp överlivet mellan hindren ökar du chanserna för att du även ska klara hindren på ett bra sätt. Du vill vara avslappnad i kroppen, öppna upp bröstkorg och axlar och sträcka på ryggen, så att du kan följa med hästen. Vikten ska ligga på hälarna och benen under dig.

    Många ryttare tänker att de ska ha underskänkeln längre fram, nära hästens armbåge, när de närmar sig hindret, för att motverka att benet svingas bakåt i språnget. Det kan vara effektivt, så länge du inte pressar fram foten för mycket och hamnar med axlarna långt bakom dina höfter. Om det händer är risken att hästen hoppar klart utan dig. Tänk dig istället att du håller fötterna i höjd med hästens sadelgjord.

    3. Luta dig inte bakåt
    Med vetskapen om att hästen hoppar stort är det många ryttare som har en tendens att börja luta sig bakåt, och rida mer defensivt om de skulle råka komma i obalans. Dessvärre ökar det risken för att hästen ska hoppa vidare utan dig. Dilemmat med att luta sig bakåt för att hålla sig kvar i sadeln är nämligen att du kanske inte alls kan följa med i rörelsen. En bra övning om du misstänker att du lutar dig bakåt, är att hoppa små hinder i lätt sits och hålla samma position på marken som över hindren.

    4. Utan stigbyglar
    Om inget ovan hjälper, behöver du börja med att förbättra din position över små hinder och på marken. Att rida utan stigbyglar är obönhörligen rätt väg att gå, eftersom det fungerar. Hoppas små hinder och gör gymnastikövningar utan stigbyglar, för att få hjälp med att bygga upp rätt muskler och förbättra din position– så att du kan följa med hästen i språnget.

    5. Halsrem 
    Slutligen, sätt på hästen en halsrem. Om du kommer i obalans kan det vara räddningen – och det är mycket bättre än att dra hästen i munnen eller ramla av.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden