Avelsnyheter
3 maj 2021 20:41
Ridsportplus

Så undviker du magsår hos föl

Experten förklararSmå föl får sällan magsår, men föl som vänjs av är definitvt i riskzonen. Veterinären och forskaren Nanna Luthersson vet mer om sjukdomen.

Så undviker du magsår hos föl
När fölet avvänjs och lämnar sin mor, finns risk för stress som kan utlösa magsår. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Unga föl löper liten risk att få magsår. Men så fort något händer dem ökar risken.
    – Om fölen inte får tillräckligt med mjölk ökar stressen. Om de blir sjuka på något sätt blir det också stresspåslag, och då ökar risken för magsår markant, säger den danska veterinären Nanna Luthersson, som har forskat kring magsår.

    I dag är hon praktiserande veterinär med mag-tarmsjukdomar och magsår som specialitet, och undersöker hästar med kamera inuti magen för att kunna ställa diagnos.

    Föl får samma typ av medicin som vuxna mot magsår, men det finns anledning att vara mer restriktiv med medicineringen.
    – Unga föl har ett mycket lågt pH-värde i magen, vilket skyddar mot sjukdom, men medicinen ändrar på det och då ökar risken för infektion, säger Nanna Luthersson.

    Risken för magsår ökar med åldern

    När fölen blir större och avvänjs från sina mammor ökar risken för magsår.
    – Det är då de verkligen hamnar i riskzonen. Ofta flyttas fölen från en grupp till en annan, eller till en ny plats, och det innebär stress. Just stress är anledningen till en sorts magsår.

    En annan riskfaktor för hästar som vänjs av är foderbyte. Särskilt föl som inte får i sig tillräckligt med hö eller hösilage, och som får stärkelserikt kraftfoder, får negativa konsekvenser i magen.
    – Allt vi kan göra för att underlätta för fölen är bra. Som att inte flytta fölen utan i stället flytta på stona, och att ge foder som är fattigt på stärkelse och kolhydrater. Det är också bra att vänja fölen långsamt vid nya foder.

    Det är ont om studier på magsår hos föl. En undersökning som gjordes på en stor anläggning i Tyskland på föl mellan sex och åtta månader gamla visade att 70-80 procent av fölen hade magsår, berättar Nanna Luthersson.
    – Men det går inte att dra slutsatser bara från den studien.

    Mesta forskningen görs på vuxna hästar

    Den mesta forskningen har gjorts på vuxna hästar. Bland annat gjorde Nanna Luthersson själv en stor studie i Danmark för 15 år sedan.
    – Våra resultat visade att 83-84 procent av hobbyhästarna hade magsår. Den vanligaste orsaken var felaktig utfodring. Hästarna fick havre och korn och de kunde få halm i stället för hö och hösilage.

    Men studien gjorde skillnad, och i dag ser Nanna Luthersson en minskning i magsår som är foderrelaterade. Däremot ökar de stressrelaterade magsåren.

    Magsår som beror på foder bildas i den vita delen av magen, medan stress orsakar problem i den röda delen av magen, körteldelen. Föl kan få båda sorterna.
    – Problemet med magsår som orsakas av stress är att vi inte vet vad som orsakar stress. En studie visade att varmblod har lättare att få magsår, så kan det handla om avel? Vi måste forska mer på det här.

    Nanna Luthersson ska själv göra en studie på Island, på hästar som varit fria i bergen i flera månader. Anledningen är att se hur stor andel hästar som är opåverkade av människan som har magsår.
    – Först efter det kan vi veta hur mycket människans aktiviteter med hästar påverkar.

    Viktigt att ställa diagnos

    När det gäller magsår hos hästar i alla åldrar är det viktigt att undersöka magen med kamera, eftersom varianterna kräver olika behandling. Grundbulten är medicin som minskar produktionen av magsyra, men behandlingarna är olika långa och i stressrelaterade fall krävs ytterligare en medicin som lägger sig som en hinna på såren.
    – Det är viktigt att ställa diagnos före behandling. Det förekommer veterinärer som skriver ut medicin utan undersökning. Det kan handla om hästägare som inte vill betala eller som tycker sig vara säkra på att det handlar om magsår, men det finns alltså två sorter. Att inte undersöka är som att skriva ut antibiotika utan att veta vilken infektion det handlar om.

    Fakta

    Hästens magsäcksanatomi

    Hästens magsäck har två olika delar med mycket olika utseende och funktion. Den övre delen är beklädd med en ljus slemhinna och har som funktion att blanda runt magsäcksinnehållet.

    Den nedre delen är beklädd med röda syrautsöndrande körtlar och har som funktion att hjälpa till med att spjälka foder och att avdöda bakterier. I båda delarna finns en slembarriär som skyddar magsäcken från etsning av magsyran.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden