Hästägartips
1 januari 2018 12:49
Ridsportplus

Så väljer du rätt ströpellets

StrömedelStröpellets har intagit hästarnas boxar på allvar. Men vad är egentligen skillnaden mellan alla pelletssorter? Ridsport hjälper dig att reda ut begreppen.

Så väljer du rätt ströpellets
Ridsport reder ut begreppen när det gäller olika slags ströpellets. Foto: Kajsa Ekedahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

För ett tiotal år sedan började hästägare att använda halmpellets som strömaterial i boxarna. Sedan gick några över till att i stället använda eldningspellets och inte långt därefter började tillverkningen av speciella stallpellets.

Pressat sågspån
Både stallpellets och eldningspellets är gjorda av pressat sågspån. Stallpellets är något lösare sammanpressade – påsarna väger 14 kilo istället för 16. Innehållet i de båda typerna av träpellets kan variera något.

– Våra stallpellets består bara av kutterspån från gran. Eldningspellets består av en blandning av kutterspån och torkat råspån från både gran och tall, förklarar Mattias Andersson på BRM-produkter, som säljer alla typer av pellets.
– Tall innehåller något mer terpentin, och jag tycker det luktar mer, det binder inte urinlukten lika bra.

 När det gäller halmpellets kan det finnas mögeltoxiner i den sammanpressade halmen. Därför är jag mer tveksam till halmpelletsen som strömedel. Catharina Pettersson, veterinär.

En del eldningspellets är lite gråare i färgen. Det beror på att råspånet torkas med hjälp av varm rök som färgar spånet. Det påverkar inte egenskaperna.

Jämn kvalitet från Sverige
Träpellets av båda sorterna görs till största delen i Sverige och håller överlag en jämn kvalitet. En del eldningspellets kan ha bindemedel i sig, men det är inget du behöver oroa dig för enligt Mattias Andersson.
– Det är en stärkelse, som potatismjöl. Det är inget farligt för hästar.

Halmpellets däremot är nästan alltid importerad. Det vanligaste är att den kommer från Danmark eller Baltikum. Här är kvaliteten mycket mer ojämn, vilket Mattias Andersson tycker är ett bekymmer.
– Vi har slutat köpa in från Baltikum, den danska tycker vi är bättre. Framför allt vill vi att den ska vara gjord på vetehalm.

Halmpellets har fördelen att ha lite kortare nedbrytningstid på gödselstacken än vad spånpelletsen har. Men båda är ekonomiska strömedel där ganska lite strö hamnar på stacken. Det gör att nedbrytningstiden inte blir så viktig. Den största vinsten är att stacken inte blir så stor och att ströinblandningen är minimal.

Äter halmpellets
En del hästar kan få för sig att de vill äta halmpellets. Veterinär Catharina Pettersson på Svedala Veterinärklinik är mer orolig för att hästarna ska äta halmpellets än spånpellets.
– Jag har aldrig sett någon häst som ätit spånpellets, säger hon. När det gäller halmpellets kan det finnas mögeltoxiner i den sammanpressade halmen. Det är svårt att kontrollera kvaliteten och därför är jag mer tveksam till halmpellets som strömedel.

För att undvika att hästarna äter halmpellets har det kommit en ny produkt de senaste åren. Det är helt enkelt vanliga halmpellets som krossats.
– Den vill hästarna inte äta, det är därför produkten har tagits fram.

Fuktas innan användning
När det gäller alla pelletssorter är rekommendationen att de fuktas eller blöts innan de används att strö med. På så sätt löser pelletsen upp sig och strömedlet sväller. Krossad halmpellets är däremot redan finfördelad och behöver alltså inte blötas upp. Även det kan vara en fördel, framför allt i stall där det är kallt eller saknas vatten.

En ny polsk studie har undersökt hur stallmiljön påverkas av olika strötyper. Det som undersöktes var halm, spånblandad torv och krossade spånpellets.Studien gjordes på 24 hästar som delades i tre grupper med tolv hästar i varje. Det visade sig att mängden damm var högst med krossade spånpellets, mängden mögel var störst med spånblandad torv och mängden mögel- och svampsporer var högst vid användande av halm.

Sammanfattningsvis konstateras att det är halmen som är den största hälsorisken för hästarnas luftvägar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden