Fem faktaÄr det fara å färde om hovarna inte växer? Kan det vara ett tecken om en hov växer mer än de andra? Och finns det tillskott som funkar? Hovslagare Amanda Landenmark svarar.
Så växer hovarna
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
1. Byts ut på ett år
”Det är individuellt hur fort hovarna växer, men generellt går det att säga att det tar ett år för hela hoven att bytas ut från kronranden och ner till backen.
Fölhovar växer snabbare och med åldern avtar tillväxten. I 20-årsåldern brukar det börja avta lite grann. Men det finns hästar som är 30 år vars hovar växer som ogräs, det har mest med generna att göra.”
2. Växer mer när solen kommer
”När det gäller årstider brukar hovarna börja växa mer när gräset och solen kommer. Egentligen har det mest med solen att göra, det är fodret i kombination med D-vitaminet i solskenet som gör grejen. Men det är svårt att forska på vad som hjälper hovarna, det är så många faktorer som spelar in, som underlag och foder. Det är svårt att hålla en konsekvent miljö för hästen.”
3. Fodertillskott hjälper inte
”Det finns ingen forskning som visar att tillskott hjälper. Om du börjar ge hästen tillskott i dag dröjer det ett år innan du vet om det hjälper, och det gäller även för forskarna. Det finns de som säger att biotin hjälper, men det finns inga klara bevis på att det är så. Jag brukar säga som så att har hästägaren lust att lägga pengar på något som kanske funkar så kan den göra det, men det finns andra saker som jag tycker är bättre att lägga pengarna på. Som tätare skointervall.”
4. Dåliga hovar – tätare intervall
”Många som har hästar med dålig hovkvalitet vill dra ut på tiden mellan skoningarna, men det är faktiskt de hästarna som behöver skos oftast. Eftersom utbytet av hov inte sker lika frekvent som på en normal hov blir det sämre kvalitet i hovväggen där man spikar. Då lossar skon lättare och det går sönder och blir trasigt. Om det görs om oftare så håller det bättre. Hur ofta en häst behöver skos är individuellt, men normalt sett mellan fem och åtta veckor.”
5. Se upp om en hov växer mer
”Det är inte farligt om hovarna växer långsamt, om inte problemet ligger i dålig hovkvalitet, något som kan gå i arv. Det kan också vara så att riktigt överviktiga hästar belastar hovarna mer och slitaget blir högre, så det bästa är att hålla hästen sund.
Men om en hov växer snabbare än de andra är det bra att se upp. Det kan tyda på att hästen har ont. Vid en inflammation eller infektion ökar tillväxten i hoven när blodgenomströmningen ökar. Det är naturens sätt att få det dåliga att växa bort.”
Fakta
Experten
Amanda Landenmark är hovslagare och lärare i hovslageri vid Biologiska yrkeshögskolan i Skara.
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 8/2021.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på