Hästliv
25 september 2013 07:43

Sadelforskare spred hemligheter

Med kunskap om sadlar kan både häst och ryttare undvika långvariga skador. Det var budskapet från sadelforskaren och före detta elitryttaren Jochen Schleese vid hans första besök i Sverige."Många kallar mig idiot, eftersom de tycker att jag avslöjar yrkeshemligheter", sade han och log.

Sadelforskare spred hemligheter
Kvinnans sätesmuskel sitter högre upp än mannens och därför behöver kvinnor rulla längre bak innan de kommer rätt i sadeln.

På 1980-talet hade Jochen Schleese kvalat till EM för det tyska landslaget. Men hans häst blev halt och måste slutligen avlivas. Vid obduktionen upptäcktes att hästens bogblad var söndertrasade – av sadeln.

Det blev början på Schleeses nya liv, först som sadelmakare för Passier men numera utforskare av samspelet mellan sadel, häst och ryttare.
-Jag vill inte att någon ska behöva gå igenom det jag gjorde, sade Jochen Schleese vid ett seminarium på Stenhaga gård i Vara i Västergötland på tisdagen.

Bland åhörarna fanns veterinärer, sadelutprovare, equiterapeuter och dessutom en del vanliga ryttare som fick en noggrann genomgång av anatomi hos både häst och ryttare.
-Det finns fem punkter på hästens rygg där sadeln inte får ligga emot, konstaterade Schleese och förklarade att en del av dessa punkter fungerar på samma sätt som om en människa slår i nerven på armbågen. Du rycker till omedvetet och tappar fokus.

Men det är inte bara hur sadeln ligger som kan vara ett problem. Lika viktigt är att sadeln passar ryttaren, och ytterst få sadlar passar för kvinnor.
– Vi har aldrig haft så många vuxna, kvinnliga amatörryttare som nu, sa Jochen Schleese och förklarade att kvinnors bäcken har en helt annan uppbyggnad än männens. Därför bör sadlarna ha ett bredare säte och stigläderkramporna längre bak.
-Det är beundransvärt att kvinnor kan tävla mot och till och med segra över männen i de sadlar som finns.

Flera av deltagarna hade sökt oberoende kunskaper om sadelinpassning på nätet och då hamnat hos Saddlefit4Life som grundades av Jochen Schleese. Han bor numera i Kanada men reser världen runt och föreläser.

-Det finns många olika skolor på det här området och det handlar om att skaffa kunskap, sade distriktsveterinär Ylva ter Horst från Falköping som deltog i seminariet.
-Vi veterinärer jobbar mer och mer förebyggande, och då vill jag lära mig att se i alla fall de stora felen när det gäller sadlar, sade Ylva ter Horst som gärna skulle se fler nätverk där olika professioner, som veterinärer, hovslagare och sadelutprovare, samarbetar för att utreda problem.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden