Hästägartips
11 februari 2020 08:51
Ridsportplus

Sadelutprovaren: ”De flesta sadlar för långt fram”

UtrustningThomas Wilhelmsson har jobbat med sadlar och sadelutprovning i 30 år. Han vet hur viktigt det är att häst och ryttare trivs med sin sadel för att få framgång. Men vad som passar de båda avgörs av många olika faktorer.

Sadelutprovaren: ”De flesta sadlar för långt fram”
Thomas Wilhelmsson har jobbat med sadlar i 30 år och vet hur viktigt det är för prestationen – oavsett nivå – med en sadel som passar både häst och ryttare. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    En rätt anpassad sadel underlättar för ryttaren att göra ett bra jobb i sadeln. Därför tycker Thomas Wilhelmsson att tränaren oftare borde vara med när eleven ska skaffa en annan sadel – och att tränarna borde veta mer om hur sadlarna ska ligga.
    – Jag ser ofta ryttare som lägger sadeln alldeles för långt fram på hästen. Då trycker den på bogbladet och vill dessutom gärna glida bakåt. Det kompenseras ofta med att sätta på en förbygel som håller sadeln på fel plats, men får lätt till följd att hästen kommer att få problem med ryggen i framtiden, säger Thomas Wilhelmsson.

    En sadel som ligger i balans gör automatiskt att ryttarna också har lättare att komma i balans på hästryggen.
    – För att få en bra, stadig och effektiv sits gäller det att få tyngdpunkten så långt ner som möjligt. Genom att ha tyngden i stigbyglarna, och få ner hälen på ett bra sätt, kommer ryttaren också mycket lättare att få överlivet i en bra position.

    Sadlar med stöd kan ge falsk trygghet

    Thomas Wilhelmsson är därför inte så förtjust i de sadlar som erbjuder väldigt mycket stöd och klossar för ryttarnas knän och underskänklar. Även om de känns bekväma och stadiga ger de en falsk trygghet –och  ryttaren behöver inte jobba på samma sätt med sin balans och sin sits, utan kan låta sadeln ”göra en del av jobbet”.
    – Alla våra bästa ryttare i Sverige har lärt sig den tuffa vägen och gjort läxan genom att rida och träna mycket i flatbacksadlar utan klossar, säger Thomas Wilhelmsson.

    Jag ser ofta ryttare som lägger sadeln alldeles för långt fram på hästen.

    Men en rätt anpassad sadel hjälper ändå ryttaren att lättare utföra sin prestation. Och vad som är rätt är väldigt beroende på ryttarens konstruktion.

    Längden och bredden på kåporna, sadelns uppbyggnad och storlek är avgörande för hur ryttaren kommer att sitta. Det kan därför vara värt att lägga ner lite extra jobb på att hitta den perfekta sadeln för ryttaren.

    Sadeln ska vara bra för både häst och ryttare

    Det räcker inte att sadeln är bra för ryttaren – den måste också vara bra för hästen. En sadel som inte passar kan ge olika typer av problem som till exempel ryggömhet. En häst som har ont i ryggen kan lätt bli istadig eller besvärlig i ridningen och det leder också ofta till följdproblem som till exempel överbelastningsskador i lederna.
    – Det gäller också att vara uppmärksam på hur hästen utvecklas och musklar sig. För även om sadeln passar från början kan den behöva justeras efter hand som hästen blir starkare och mer tränad.

    Många sadlar går att justera på olika sätt. Till exempel kan ullstoppade sadlar enklare varieras när hästen utvecklas och förändras. Andra sadeltyper kan vara mer komplicerade att ändra.
    – Det är dock ingen skillnad på hur man tittar på en dressyr- eller en hoppsadel. En sadel får inte klämma på bogbladet eller ligga för nära manken. Den ska ha en bred anläggningsyta mot ryggmuskulaturen och ligga i balans.

    Även om sadeln passar från början kan den behöva justeras efter hand som hästen blir starkare och mer tränad.

    Vissa hästar kan vara väldigt svåra att hitta en sadel som passar, och genom åren har Thomas Wilhelmsson stött på flera kluriga fall där man har fått jobba hårt för att få till en sadel som passar perfekt.
    – Till de allra bästa hästarna låter ryttarna ofta specialanpassa sadeln för just den hästen, men många sadlar passar till flera hästar. Ibland räcker det att lägga en sadelpad under för att få en tillräckligt bra passform.

    Utrustningen utvecklas i takt med att hästarnas exteriör ändras

    Att hitta rätt sadel kräver god kunskap om hur såväl sadlar som hästar och människor är konstruerade. Thomas Wilhelmsson har under många år arrangerat kurser för sina återförsäljare där han ofta tar in specialister med lång erfarenhet. För även om sadlar har funnits länge gäller det att hänga med i utvecklingen och jobba för att hitta det som underlättar ridningen både för hästar och ryttare.
    – I takt med att hästarnas exteriör har ändrats har också utrustningen som vi använder utvecklats.

    Ett exempel är sadelgjordar, som i dag finns i otroligt många varianter och som underlättar för hästarna att trivas med sin utrustning, men även sadlar kommer hela tiden med nya finesser.
    – Det gäller att vara nyfiken, intresserad och hela tiden vilja lära sig mer och bli bättre, säger Thomas Wilhelmsson.

    Så lär du känna din sadel:

    Sadelprovning-1-190806-rt
    Lär känna din sadel
    Här pekar Thomas Wilhelmsson på var sadelns bomspets sitter. Om sadeln ligger för långt fram kan bomspetsen trycka på övre delen av bogbladet, vilket orsakar obehag och i värsta fall smärta för hästarna. Foto: Roland Thunholm
    Sadelprovning-3-190806-rt
    Ha tillräcklig plats i sadeln – men inte för mycket
    För att avgöra om kåpan har rätt bredd och framåtskärning tycker Thomas Wilhelmsson att man måste titta på hur ryttaren sitter i sadeln när hästen rör sig, och helst i galopp. I den lätta sitsen åker knäet bakåt ett par centimeter och därför kan den sadel som känns perfekt när man bara provsitter den egentligen vara lite för mycket framskuren när man sedan börjar rida. Då är det lätt att ryttaren kompenserar det genom att flytta fram knäet för att få ett stöd och på så sätt hamna lite i stolsits och ha svårt att trampa ner hälen ordentligt. Det är lika stort fel att ha för stor kåpa som för liten. Foto: Roland Thunholm
    Sadelprovning-4-190806-rt
    Ryttare i balans
    Det är viktigt att få vikten i stigbygeln och tyngdpunkten så lågt ner som möjligt för att få en stadig sits som möjliggör rätt inverkan i ridningen. En hoppryttare använder sig mycket av den lätta sitsen. I en sadel som passar kommer ryttaren att kunna ha höften rakt ovanför hälen även i lätt sits. Något som är nödvändigt för att få en välbalanserad sits. Foto: Roland Thunholm
    Sadelprovning-5-190806-rt
    Sadel i balans
    När sadeln ligger på rätt plats på hästens rygg ska den lägsta delen vara strax framför mitten på sadeln. Då kommer ryttaren att naturligt hamna i en bra position på hästen och sadelns tryck fördelas så jämnt som möjligt. Om den lägsta punkten är för långt bak kommer ryttaren att hamna med underskänkeln framför höften och axlarna i en lodrät sits. Thomas Wilhelmsson konstaterar att den här sadeln ligger lite i bakvikt och den bör därför byggas upp för att ligga perfekt. Lägger man bara under en kilpadd och höjer sadeln bak, kommer hästen att få för mycket tryck på manken. Foto: Roland Thunholm
    Sophie-wilhelmsson-sadelprovning-2-190806-rt
    Ekipage i balans
    Sophie Wilhelmsson sitter avspänt i en bra position i en sadel som passar både henne och hästen. Foto: Roland Thunholm
    Sadel-2-190806-rt
    Den viktiga undersidan
    En sadel kan varieras på många sätt för att passa häst och ryttare. Den finns i olika bomvidder med olika mycket stoppning. Den finns också i olika storlekar med varierande längd och bredd på kåporna för att fungera för alla typer av ryttare. Foto: Roland Thunholm

    Fakta

    Ligger bakom populär tävling

    Namn: Thomas Wilhelmsson
    Bor: På en gård utanför Hammarö, Värmland.
    Familj: Hustru Sophie och dottern Katarina.
    Arbetar med: Entreprenör och grundare av Sveriges största grossistföretag för häst- och ryttarutrustning. Ligger bakom den populära 7 Star-serien i hoppning och har byggt upp en tävlingsanläggning där bland annat NM har arrangerats.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 18 2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden