Sverige
29 januari 2014 13:04

Säkrast i boxen: rutgaller

Vill du inreda ditt stall säkert? Satsa då på rutgaller i boxarna. Forskning visar att det är det säkraste alternativet för att motverka olyckor där hästar sparkar igenom gallret.

Dock är det långt ifrån självklart att hästägarna kommer att välja rutgaller framför andra galler bara för att det är säkert. Enligt författaren till rapporten Säkra häststall, Michael Ventorp, är det ofta känslor framför fönuft som styr när det gäller stallinredning.

– En del hästmänniskor tycker att rutgaller ser ut som hundgaller. Traditionen säger att hästgaller ska vara stående galler och det är besvärligt att gå emot traditioner, säger han till ATL.

Michael Ventorp har arbetat med stallsäkerthet på SLU i 15 år. För att en häst inte ska komma igenom med hoven efter en kraftig spark krävs ett rutgaller med fem millimeter tråd och en maskstorlek på 50×50 millimeter. Nu vill han införa ett ”krocktest” för stallinredning, genom att använda en fallhejare med en hästsko på kan hästsparkar simuleras i laboratoriemiljö. Intresset från stallinredningsbranschen är dock svalt.

– Det finns två läger i branschen, ett som anser att vi måste ha krocktest och ett som tycker det är onödigt, ”vi säljer ju så bra ändå”, säger Michael Ventorp. Men störst motstånd kring säkerhetsaspekten tycks råda bland köparna av hästinredning.

Läs hela rapporten Säkra häststall

Källa: ATL

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 132 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-